Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Protiprávní jednání vymahacích společností

Od: lelinka odpovědí: 2 změna:

Dobrý den. Zajímalo by mě zda není jednání vymahacích společností protiprávní. Pokud mám dluh, chci o něm jednat přímo se společností u které vznikl. Co telefonáty, korespondenční listky apod.? Pokud jsem v kontaktu s firmou u které dluh vznikl, nevím proč bych to měla řešit s někým cizím po telefonu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Asi vás nepotěším. Firma může k jednání v určité věci buď někoho zmocnit, nebo může přímo postoupit vaši pohledávku, a to bez vašeho souhlasu (pokud nemáte ve smlouvě něco jiného, což je nepravděpodobné). V prvním případě by se vám měli prokázat plnou mocí, ve druhém případě sdělit tuto skutečnost.

Pozn. občanský zákoník

§ 524

(1) Věřitel může svou pohledávku i bez souhlasu dlužníka postoupit písemnou smlouvou jinému.
(2) S postoupenou pohledávkou přechází i její příslušenství a všechna práva s ní spojená.

§ 526
(1)

Postoupení pohledávky je povinen postupitel bez zbytečného odkladu oznámit dlužníkovi. Dokud postoupení pohledávky není oznámeno dlužníkovi nebo dokud postupník postoupení pohledávky dlužníkovi neprokáže, zprostí se dlužník závazku plněním postupiteli.

(2)

Oznámí-li dlužníku postoupení pohledávky postupitel, není dlužník oprávněn se dožadovat prokázání smlouvy o postoupení.

dallila*
hodnocení

0x

A volala jste do společnosti u které máte zajisté podespanou smlouvu a podepsané obchodní podmínky zda mají s někým dalším uzavřenou smlouvu aby vymáhala jejich pohledávky? Jedině oni Vám odpovědí správně na Váš dotaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]