Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Zajímalo by mě zda není jednání vymahacích společností protiprávní. Pokud mám dluh, chci o něm jednat přímo se společností u které vznikl. Co telefonáty, korespondenční listky apod.? Pokud jsem v kontaktu s firmou u které dluh vznikl, nevím proč bych to měla řešit s někým cizím po telefonu.
Asi vás nepotěším. Firma může k jednání v určité věci buď někoho zmocnit, nebo může přímo postoupit vaši pohledávku, a to bez vašeho souhlasu (pokud nemáte ve smlouvě něco jiného, což je nepravděpodobné). V prvním případě by se vám měli prokázat plnou mocí, ve druhém případě sdělit tuto skutečnost.
Pozn. občanský zákoník
§ 524(1) Věřitel může svou pohledávku i bez souhlasu dlužníka postoupit písemnou smlouvou jinému.
(2) S postoupenou pohledávkou přechází i její příslušenství a všechna práva s ní spojená.
Postoupení pohledávky je povinen postupitel bez zbytečného odkladu oznámit dlužníkovi. Dokud postoupení pohledávky není oznámeno dlužníkovi nebo dokud postupník postoupení pohledávky dlužníkovi neprokáže, zprostí se dlužník závazku plněním postupiteli.
(2)Oznámí-li dlužníku postoupení pohledávky postupitel, není dlužník oprávněn se dožadovat prokázání smlouvy o postoupení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.