Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - dar

Od: sebod* odpovědí: 22 změna:

Dneska to tu je samé dědictví, tak také přidám otázku.Člověk sepíše darovací smlouvu, kde svůj movitý i nemovitý majetek daruje jednomu vnoučeti. Než se vyřídí převody nemovitostí, tak dárce zemře. Co bude teď? Bude se postupovat dle darovací smlouvy? Dárce má dvě dospělé děti (a několik vnoučat), obě dospělé děti souhlasí s tím, že vše dostane jen jedno vnouče. Děkuji za odpovědi

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Můj laický příspěvek: Nevím, podle čeho to nakonec proběhne, ale těžkou hlavu bych neměl, je-li vidět vůle dospělých dědiců. Buď bude darovací smlouva uznaná za platnou a tím se vše vyřeší, nebo bych nechal proběhnout normální řízení a tam se mohou dědici dohodnout (zřejmě asi skoro na čemkoliv), nejjednodušší by v tom případě asi bylo převést celé dědictví jen na jednoho dědice (příbuznějšího tomu vnoučeti) a ten ho pak normální darovací smlouvou zmíněnému vnoučeti daruje.

pravnik*
hodnocení

2x

Pokud dárce podepsal jak darovací smlouvu (úředně ověřený podpis), tak návrh na její vklad do katastru, lze oboje podat na katastr i když dárce mezitím zermřel.

sebod*
hodnocení

pravnik. Děkuji

Katastrální úřad se totiž nemá jak dozvědět, že dárce již zemřel a zápis vlastnického práva do evidence normálně provede.

5horij9z
hodnocení

1x

V případě že smrt nastane dříve, než je proveden vklad nemovitosti do registru, tak taková nemovitost padá do dědictví. Dědicové jsou ale zavázáni kupní smlouvou a musí následně převod provést přesně dle smlouvy.

doplněno 12.04.15 21:18:

sorry , v tomto případě darovací. Rychleji píši, než myslím.*hi*

sebod*
hodnocení

Jakou kupní smlouvou?

david79

Dobry den, vase odpoved me zajima (jsem nyni v situaci, kdy mam darovaci smlouvu na nemovitost, bez zapisu do katastru a darce jiz zemrel a dedicove nechteji dar uznat). Prosim, zda byste me nasmeroval na zakon, ktery tuto situaci resi.

Predem moc dekuji,

David

pravnik*

upřesněte, prosím, ustanovení zákona nebo judikát, podle kterého má zůstavitelem sice podepsaná (kupní či darovací) smlouva postavení platné závěti, když nebyl zůstavitelem podepsán návrh na její vklad - to totiž konstruujete...

lidus*
hodnocení

1x

Sebod myslím, že až tak snadno to nepůjde. Pokud vše za života proběhne, není co řešit akorát se pak dědic může domáhat započtení daru ale mimo to, že z něj zaplatí notáři není žádná povinnost, že by obdarovaný musel z toho daru vyplatit např. sourozence. Pokud převod daru neproběhl, řekla bych, že vše spadne do dědictví a pokud se dědicové v první skupině vzdají, nastoupí druhá, vzdát se mohou ale ne v něčí prospěch. Tak bych to pochopila já ale jelikož jsou to jen mé úvahy na základě kusých vědomostí, já bych šla na poradu za právníkem.

hodnocení

0x

Ahoj Sebod. Já si myslím že to je o dohodě. Když s tím dospělí souhlasí, tak není co řešit. Ale je divné, že se jedná pouze o jedno vnouče. Asi k tomu měl dárce svůj specifický důvod, který ani jeho vlastní děti nepopírají. Ale třeba špatně rozumím otázce.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
podle mého názoru bude platit datum uzavření darovací smlouvy a doba trvání převodů už na to nebude mít vliv.
Ale naskýtá se otázka možnosti napadnutí darovací smlouvy pro neplatnost dalšími potencionálními dědici ze zákona, pokud darovací smlouva byla uzavřena třeba už v době těžké nemoci nebo těsně před smrtí dárce - jako důvod k soudu by mohlo být třeba snížená rozhodovací schopnost dárce atd.

sebod*
hodnocení

Suzy i Ronyx. Ano, obě dospělé děti (tedy případní dědicové) s tímto postupem souhlasí.

buss
hodnocení

0x

Nemyslím, že dnes se jen dědí... Já se zeptám, počítá se dar do dědictví? Darovací smlouva sepsána za života, katastr chce ověřenou smlouvu. Takto: má-li být plněno po dárcově smrti, je smlouva neplatná. Mají dědicové možnost se zříci ve prospěch ...

sebod*
hodnocení

Buss. Jak jsem již napsala, dědicové jsou dva. Ti mají dohromady 3 děti. Dědicové souhlasí s tím, aby veškerý majetek zdědilo jediné vnouče. Takže se mohou vzdát dědictví ve prospěch tohoto jediného vnoučete?

hodnocení

0x

Darovací smlovu lze vyřídit během několika hodin. To snad dárce vydrží. Ze zkušenosti:

sepsali jsme ráno darovací smlouvu dle vzoru na netu i dle minulého dědictví. Vše bylo uvedeno, potřebná jsou čísla parcel apod. Zajeli jsme hned dopoledne na matriku ověřit podpisy. Zajeli jsme následně na katastrální úřad a převedli pozemky na nového majitele.

Večer už nebylo co dělat. Asi za týden nám přišlo z KÚ vyrozumění o převodu. Tím to bylo dokončeno. Pokud je všechno připraveno, je to jen otázka několika hodin.

Pokud se to přesto nějak protahovalo a dárce mezitím zemřel, jsou důležití ti 2 dospělí, kteří potvrdí jeho vůli a souhlasí s tím jedním vnoučetem.

Přesto se mi to zdá všechno takové smutné. Měly 3 vnoučata babičku či dědečka, jedno dostalo všechno, ostatní dvě nic. Pokud byli snad ti 2 nehodní, chápu to. Jinak ale ne.

Znám to z vlastní zkušenosti - byly jsme 2 dcery a matka vdova. Sestra dostala ještě za matčina života úplně všechno. Dům, zahradu, šperky...Já nic. Nyní jezdím pravidelně s hrnci k nepohyblivé matce a vozím jí jídlo. Nezmiňuji se, nechci jí dělat bolest, ale je mi to všechno líto. A myslím si, že ona to dobře ví. Jaga.

doplněno 13.04.15 06:15:

Za sebe: rozdělila bych majetek stejným dílem mezi své 2 děti. A ti ať jej klidně následně dají svým dětem, tedy vnoučatům. Pokud byli všichni hodní, myslím, že by to bylo nejvíc slušné, než vyzdvihovat to jedno vnouče. /ledaže by to vnouče o dárce pečovalo, dosloužilo mu k smrti/.

Jago, jám mám dojem, že se jedná o nezletilé vnouče. Sebod píše, že jsou dva dospělí dědici, děti toho dárce. Pak jsou tři vnoučata, děti těch dětí a jednomu z nich má připadnout všechno a ty dvě dospělé osoby s tímto souhlasí. Také mi to je divné, ale myslím si, že je to vnouče ještě moc malé na to, aby se o dotyčného staralo a bylo tedy zemřelou osobou takto odměněno. V tom bude jiný zádrhel, nebo důvod k takovému rozhodnutí. Třeba je to jedno vnouče nějak zdravotně postižené a bude tedy potřebovat po celý svůj život specielní péči. Nějaký důvod k tomu určitě je a asi bude opodstatněný, když s tím rozhodnutím souhlasí oba sourozenci a jednomu z nich patří to dítě, které by mělo zdědit všechno. Je to zvláštní případ, ale když všichni souhlasí, podle mne není žádný problém. Většinou se sourozenci mezi sebou dohadují a tady to vypadá, že je všechno v naprostém souladu. Jinak to co říkáš o potřebném čase k vyřešení tohoto případu, je pravda. Já jsem měla před x lety stejnou zkušenost. Bylo to hotové ten samý den u notáře. Ale tady dárce asi zemřel dřív, než mohl cokoli u toho notáře pdepsat.

sebod*
hodnocení

Suzy. Jedno je vůle všech zúčastněných, druhé jsou zákony. Nelze přijít k notáři, říci : "Ano, my s tímto rozhodnutím souhlasíme" a notář vše napíše na tu jedinou osobu. To prostě nejde. Musí být učiněno zákonu za dost.

No, aby by to bylo ještě zamotanější, tak ten obdarovaný není vnuk, ale dokonce pravnuk. Nechtělo se mi to tady rozepisoat dopodrobna. Takže jsou dva dědicové, ti mají tři zletilé děti, ti mají už dalších 6 dětí. No a jedno z těchto 6ti

pravnoučat má vše zdědit. A souhlasí s tím všichni dospělý, kteří v tomto případě figurují *uf*

sebod*
hodnocení

Babčo. Nevím jestli to dárce ještě vydrží. Je sice už pár dní v chladícím boxu, ale stejně, no...

Jinak já se neptám, zda to dárce měl dát jednomu nebo deseti dědicům. Je jeho vůle to dát JEDNOMU. Asi k tomu má důvod, do kterého nám tady nic není. A jestliže s tím souhlasí i oba právoplatní dědicové, tak asi k tomu mají nějaký důvod. Když budu chtít o tomto diskutovat, tak to dám do volné diskuze a zeptám se, jaký kdo na to má názor. Nebudu to dávat do rubriky právo. A opět- bez daších velice širokých znalostí okolností, nelze ani o tom vastně diskutovat. Co když se zemřelý s ostatními dávno nějakým způsobem vyrovnal? Co když toto vše bylo podmíněno tím, že se obdarovaný o dárce bude starat v době jeho nemoci? Co když zbývající dvě vnoučata jsou gauneři, kteří byli schopni dárce zbít? Co když... Asi tak, no.

Na takovéto a podobné dotazy je třeba koukat jako "profesionál" -notář, právník apod. Ti také nemohou koukat na nějakou spravedlnost, morální aspekt věci apod. Mohou si o tom myslet své, ale navenek musí radit dle zákona.

Já se nehodlám motat do tohoto konkrétního problému, protože je tu dost rozebrán a já rozhodně nemám nějaký názor, kterým bych ty ostatní trumfl. Jen bych chtěl přičinit poznámku na okraj k tomu morálnímu aspektu a zákonům: i v zákonech a právních rozhodnutích se občas operuje s dobrými mravy, rozhodnutí se třeba opírá o to, že věc odporuje dobrým mravúm a tak. (Míním to jako obecný přípodotek, nevztahuji to nijak ke stávajícímu problému.)

sebod*
hodnocení

Kartaginec, ano, máš pravdu. Toto ustálené rčení ( v rozporu s dobrými mravy) se používá.

Lidus. Budou to řešit s notářem. Já už jsem taky volala známému, aby mi řekl, jak to je. Tenhle případ se mi dostal na stůl včera a já jsem hrozná, nebo spíš nedočkavá (prostě chci to vědět teď hned). Proto jsem sem ten dotaz dala.

Tady v tom případě vlastně o nic nejde. Všichni dospělí s tím souhlasí. Takže řešení se jistě najde. problém by asi (asi určitě) nastal, kdyby se dědicové o majetek rvali. Pak by asi vůle zemřelého šla stranou.

hodnocení

0x

sebod, jsem přesvědčen, že soud schválí návrh notářky, pokud dědictví nebude nemorální, proti zákonu. Zkrátka pokud se dedicové dohodnou, neporuší zákony, projde to.

hodnocení

0x

Zdravím,

zrovna řeším snad něco podobného.Před deseti lety matka koupila od příbuzného RD,na který ovšem od začátku platím hypotéku (ta je také jen na mně vedená) výlučně já.Matka si tehdy ponechala 2/3 nemovitosti (na radu tehdejší naší právničky),ale vzhledem k tomu,že to celé platím já,tak zrovna řeším s bankou převod matčiny části domu na mně (matka s tím souhlasí).Mám jednu sestru,která už tři roky žije s manželem jinde.Sestře jsem několikrát nabízel,že ji matka svou část daruje ovšem s tím,že by si sestra musela poměrnou část hypo platit sama.Ale vždy to odmítla,že na to nemá a kdesi cosi.Takže než se jednou dožít toho,že by došlo na dědictví (pokud by nebylo upraveno závětí) a sestře by připadla část nemovitosti bez jakékoliv finanční účasti,tak to právě řešíme převodem výhradně na mou osobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]