Nejste přihlášen/a.
Když jsme jeli na mistrovství Evropy 2012 do Wroclavi na zápas Česko - Řecko, tak jsem se taky sháněl. Nechtěl jsem riskovat dvojí výměnu za Eura. Nakonec jsem dobře dopadl v mé oblíbené směnárně v Praze v pasáži U Kotvy. Ještě se mě arabský směnárník ptal, jestli to má smysl tam jet, ha, ha ha, (první zápas jsme prohráli s Rusama 1:4). Jelikož jsem se ale byl pomodlit u Sv. Tadeáška poblíže Kotvy, tak jsem věřil. A dobře to dopadlo. A i kurz byl dobrý. Chce to vždy propočítat. Ale moje všeobecná zkušenost je, že v cílové zemi většinou zaplatíte o něco více za směnu. Je lepší si vyměnit u nás (nejlépe od přijíždějících cizinců). Další rada - hlavně ne v zahraničí platba kartou - to je jen pro toho, kdo na to má. Banky to mají rady. Jinak vždy platilo - voják se stará - voják má. Pro nás, kteří rádi ušetří, je to dobrá rada - porovnávat - hledat levnější (nikoli méně kvatitní) řešení.
Já jezdím do polska soukromě i služebně desítky let a nákup hotovosti PLN v česku je sranda jen pro některé - zvlášť při pohledu na reálně dosažené marže českých a polských směnárníků. Ty české marže jsou asi tak 2x vyšší...
Na menší výdaje je nejlepší karta, jen nesmíte podporovat tradiční nenažranou banku (já mám Equa a kurzy jsou fakt hodně podobné směnárně) a musíte zhruba tušit, co to je DCC => žádat vždy stržení platby kartou ve zlotých.
Proč karta? Ano, je tam o pár haléřů horší kurz proti nejlepší směnárně, ovšem úspora 50 Kč na 300 PLN nestojí ani za tu cestu do směnárny a crcání se se dvěma měnama v jedné peněžence. Navíc snad v polsku není místo, kde by se nedalo platit kartou, už to jde i v Biedronce. Do košíků jde narvat i česká mince, snad jen do větších měst se hodí pár drobných na parkování nebo dálnici.
Nad cca 3000 Kč jsou nej směnárny v polsku ve vnitrozemí, kde můžete smlouvat. Tj. ne hned na hranicích nebo poblíž, kam češi jezdí pořád. Smlouvat je povinnost, obzvlášť u vyšší sumy, jen češi se stydí a radši platí kurzy na tabuli. Stejně tak je fajn smlouvat v hotelích, tak 50/50 jde usmlouvat 10-20 zlotých dolů nebo parking v ceně 25 PLN zdarma, obzvlášť při opakované návštěvě dají slevu vždy. Za 2 minuty konverzace ušetříte víc než hledáním a ježděním hodinu po nejlepším kurzu.
Na sumy vyšší nebo bezhotovostní nákupy je dobré mít nebankovní bezhotovostní směnárnu, ale to už je jiná pohádka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.