Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde se mám obrátit, když mi soused porazil strom? Již dříve jsme žádali o setnutí stromu, což nám nebylo povoleno, protože strom byl zdravý. Nyní jsme zjístili, že nám na pozemku tento strom chybí, zůstal po něm jen pařez. Pak jsme se dozvěděli, že se soused chlubí tím, že ho ten strom ohrožoval, tak žádal o pokácení na měu, kde mu to zamítli (jedna byl skutečně zdravý a jednak byl náš),tak si ho prý pokácel sám i bez povolení. Samozřejmě bez našeho vědomí a dřevo si také nechal. Jednalo se o vzrostlý dub. Uvažujeme, že se obrátíme na PČR nebo na měu na odbor živ.prostředí. Některé stromy na pozemku jsou také ve vojenských mapách a nejsem si jistá, zda mezi ně nepatřil náhodou i ten dub. Nerada bych měla problémy, že jsem strom porazila já. Co byste mi poradili, jak postupovat? Děkuji
Pravdu mají všichni, kteří sem prozatím napsali. Každopádně než se vydáte na PČR či referát živ. prostředí na příslušném úřadě, tak si nechte od někoho spočítat, kolik m3 dřeva to bylo (počítá se podle průměru pařezu a výšky stromu), co je to za strom a podle toho cena za m3 = Vám způsobená škoda. Jednou jsem si něco podobného nechával vypracovávat u LČR jsou tam fakt šikovní.
Tak co jsem si zjístila, tak cena takového stromu může být i 50tis. + pokuta za setnutí bez povolení. Ale o to nejde, hlavně jde o to, abychom pak neměli opletačky my sami, že.
Krádež. Vzrostlý dub = škoda bude určitě větší než 5000,- = trestný čin, měl by jít do lochu. Podejte trestní oznámení na policii. Je třeba zajistit důkazy že to byl on - svědci, dřevo na jeho zahradě atd. (špalek který pasuje na pařez).
Odbor ŽP - pokácení stromu bez povolení, měl by dostat pokutu.
Ještě by to šlo dohodou - pokud vám zaplatí způsobenou škodu, tak to necháte plavat. (cena dřeva žádné palivo, ale řezivo). Kvůli odb. živ. pr. + ještě doklad že to pokácel on - aby to kácení nebylo na vás. Ovšem je to zloděj, tak bych se s ním nemazal.
To je to, co mě trápí, aby to skutečně nebylo na nás Důkazy samozřejmě žádné nemáme, kromě tedy tvrzení dalšího souseda, že se mu tím chlubil, ale těžko říct, zda by to pak řekl třeba i před policií. Další sousedi to určitě budou vědět taky, ale každý bude chtít mít čisté ruce. Na měu jsou rozumné ženské a ví, že když jsme něco chtěli pokácet,tak jsme si vždycky přišli pro povolení a to i v době, kdy to nebylo potřeba (jistota je jistota). Mám takový pocit, že nejsme sami, komu se ztratily stromy a co jsem slyšela, tak jedna sousedka už na něj trestní oznámení podala, tam se jednalo o více stromů, snad 3 nebo 4.
TO podejte na neznámého pachatele.
Zásadní je najít špalek co pasuje na pařez. Sice může tvrdit že ho někde našel, ale minimálně se tím prokáže že je z vašeho stromu a policie mu ho zabaví a vrátí vám ho.
Proboha lidi, přemýšlejte hlavou, plácáte tady nesmysly jeden přes druhého. Kvůli jednomu stromu si nikdo sednout nepůjde. To že vaši sousedé jezdí opilí a nafetovaní vám nikomu nevadí, ale kvůli stromu by jste dávali ideálně trest smrti omg. To, že nějaký strom stál 50.000,- neznamená, že tenhle bude taky stát tolik, jak jsem psal, záleží na průměru, výšce, stáří a typu stromu. Každý se počítá individuálně, už jen kvůli co nejpřesnějšímu určení škody. Vám by taky nebylo po vůli, kdyby Vaše dítě rozbilo okno a jen proto, že jinde stálo okno 10.0000,-Kč tak by jste taky chtěl vědět, kolik stálo přesně to, co rozbil, kdy by ve finále byla cena toho rozbitého 2-3.000,-Kč.
Je to odhad ceny počítany podle druhu a výšky stromu a průměru rařezu, co zbyl. Ale je to skutečně jen hrubý odhad. Myslím si, že asi sotva by za to někdo šel do basy, tedy možná, pokud by byl v podmínce za něco jiného, ale to už jsme někde jinde. Okno se zasklí, ale strom už tam asi nikdo nepostaví 8-) Osobně mi tam nechybí, ale jde o to, abych pak neměla problémy já a také o to, že si přeci jen nemůže na můj pozemek přijít kde kdo s pilou a pořezat si strom. Pokud by ho nějak ohrožoval, pak by to snad měl řešit hlavně se mnou, ale ne ten strom prostě ukrást.
Aby jste se s tím řezáním ještě nedivila, ono to právě, že jde, ale dřevo Vám tam měl nechat.
doplněno 11.04.15 12:04:krajní nouze
§ 28 tr. zákoníku zakonyprolidi.cz/...
§2 odst. 2 písm. b) zák. o PŘ zakonyprolidi.cz/...
§ 2906 NOZ zakony.kurzy.cz/...
sama tazatelka uváděla, že se soused točí na tomhle ... to jak si to obhájí je už jeho boj, ale tazatelka by mu musela prokázat, že tomu tak nebylo takže se opět vracím zpět na to co jsem napsal ... pokud splňoval podmínku KN, tak ale dřevo měl nechat tam kde bylo (můj názor)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.