Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s vyvázáním spoludlužníka z hypotéky

Od: kacma odpovědí: 4 změna:

Potřebuji poradit jak jednat s bankou,která nám protahuje vyvázání spoludlužníka.S manželem jsme si vzali hypotéku na rekonstrukci domu.Jsme již rozvedeni a cca 1/2 roku jednáme s bankou o vyvázání.Bývalý manžel je dostatečně bonitní,ale je problém v tom,že s vyvázáním musí souhlasit také zástavci-manželova matka a sestra,která žije trvale v USA.Banka chce ověřené podpisy,ale sestra se v USA vdala,má jiné příjmení a propadlý český občanský průkaz,takže její podpis nikdo neověří.Když jsme žádali před 8-mi lety o hypotéku-stačila k tomu její plná moc pro manžela k veškerým právním úkonům.Dnes nám bylo řečeno,že tuto plnou moc neuznají.Jak mám postupovat,abych se mohla konečně z této hypotéky vyvázat?Může banka takto jednat,když jde o pouhé vyvázání a nic se pro ni nemění a zůstává jí i dostatečná záruka-věcné břemeno v hodnotě cca 4.500 000,-) a to jsme si brali 1.000 000,-?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Banka není povinna "vyvázat spoludlužníka z hypotéky", to je jen na její úvaze.

Posouzení bonity a dostatečnosti záruky byste měla nechat na bance.

Neověření prvního podpisu vnímám jako pochybení, nedivím se, že je banka nechce opakovat.

Zkusila se švagrová obrátit na naši ambasádu v USA?

Souhlasí švagrová s vyvázáním (není "nemožnost ověření podpisu" motivována neochotou Vám vyvázání umožnit)?

kacma
hodnocení

Děkuji za odpovědi,plnou moc dostal bývalý manžel notářsky ověřenou z ambasády v USA,proto nechápu,proč to teď banka nechce akceptovat...?Chápu,že rozhodnutí je jen a jen na bance,ale nerozumím důvodům,které mne neumožňují vyvázat.Když jsme si hypotéku brali,bylo mi řečeno,že se ani jako spoludlužník uvádět nemusím,že je to jen na mně...(za hloupost se platí).Švagrová s vyvázáním souhlasí,jen je problém v tom notářském ověření...Dům prodávat nechceme-bydlí tam jeho maminka i syn.Pokud to správně chápu,tak i když jsme rozvedeni,já žiju jinde,tak nemám nárok začít jinde s čitým štítem a musím dalších x let čekat až se vše splatí,jen z důvodu rozhodnutí nějakých bankovních úředníků...?

u6as9

Ty jsi svobodně podepsala, že budeš "spoludlužník". Rozvodem se nic nemění. Stále je smlouva platná.

Pokuď ti banka povolí "vyvázání se" , tak vstupuje do většího rizika, že peníze nemusí dostat zpět.

Např. bývalému přeskočí a barák zapálí. S pojištění tedy nebude plněno a zástava již nebude existovat. Proto je banka raději, když může peníze vymáhat po více osobách. Z něho by to pak asi už těžko dostávala.

athenaise*
hodnocení

0x

Jj kacma, jak říká Ivzez, záleží vždy na bance. Nejjednodušší by bylo (i moje ségra to tak udělala) prodat nemovitost, doplatit hypo a zbytek si nechat. Ale to je pro vás asi těžší kvůli srdeční záležitosti s tou nemovitostí, že jo?

Mému muži to vyšlo, ale táhlo se to snad 2 roky, ale "doplatil" na to. Všechno bylo překopáno a veškeré tehdejší výhody, které měl, tak byly tabu. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]