Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit jak jednat s bankou,která nám protahuje vyvázání spoludlužníka.S manželem jsme si vzali hypotéku na rekonstrukci domu.Jsme již rozvedeni a cca 1/2 roku jednáme s bankou o vyvázání.Bývalý manžel je dostatečně bonitní,ale je problém v tom,že s vyvázáním musí souhlasit také zástavci-manželova matka a sestra,která žije trvale v USA.Banka chce ověřené podpisy,ale sestra se v USA vdala,má jiné příjmení a propadlý český občanský průkaz,takže její podpis nikdo neověří.Když jsme žádali před 8-mi lety o hypotéku-stačila k tomu její plná moc pro manžela k veškerým právním úkonům.Dnes nám bylo řečeno,že tuto plnou moc neuznají.Jak mám postupovat,abych se mohla konečně z této hypotéky vyvázat?Může banka takto jednat,když jde o pouhé vyvázání a nic se pro ni nemění a zůstává jí i dostatečná záruka-věcné břemeno v hodnotě cca 4.500 000,-) a to jsme si brali 1.000 000,-?
1x
Banka není povinna "vyvázat spoludlužníka z hypotéky", to je jen na její úvaze.
Posouzení bonity a dostatečnosti záruky byste měla nechat na bance.
Neověření prvního podpisu vnímám jako pochybení, nedivím se, že je banka nechce opakovat.
Zkusila se švagrová obrátit na naši ambasádu v USA?
Souhlasí švagrová s vyvázáním (není "nemožnost ověření podpisu" motivována neochotou Vám vyvázání umožnit)?
Děkuji za odpovědi,plnou moc dostal bývalý manžel notářsky ověřenou z ambasády v USA,proto nechápu,proč to teď banka nechce akceptovat...?Chápu,že rozhodnutí je jen a jen na bance,ale nerozumím důvodům,které mne neumožňují vyvázat.Když jsme si hypotéku brali,bylo mi řečeno,že se ani jako spoludlužník uvádět nemusím,že je to jen na mně...(za hloupost se platí).Švagrová s vyvázáním souhlasí,jen je problém v tom notářském ověření...Dům prodávat nechceme-bydlí tam jeho maminka i syn.Pokud to správně chápu,tak i když jsme rozvedeni,já žiju jinde,tak nemám nárok začít jinde s čitým štítem a musím dalších x let čekat až se vše splatí,jen z důvodu rozhodnutí nějakých bankovních úředníků...?
Ty jsi svobodně podepsala, že budeš "spoludlužník". Rozvodem se nic nemění. Stále je smlouva platná.
Pokuď ti banka povolí "vyvázání se" , tak vstupuje do většího rizika, že peníze nemusí dostat zpět.
Např. bývalému přeskočí a barák zapálí. S pojištění tedy nebude plněno a zástava již nebude existovat. Proto je banka raději, když může peníze vymáhat po více osobách. Z něho by to pak asi už těžko dostávala.
0x
Jj kacma, jak říká Ivzez, záleží vždy na bance. Nejjednodušší by bylo (i moje ségra to tak udělala) prodat nemovitost, doplatit hypo a zbytek si nechat. Ale to je pro vás asi těžší kvůli srdeční záležitosti s tou nemovitostí, že jo?
Mému muži to vyšlo, ale táhlo se to snad 2 roky, ale "doplatil" na to. Všechno bylo překopáno a veškeré tehdejší výhody, které měl, tak byly tabu. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.