Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dětský podpis na občanském průkazu

Od: nickterat11 odpovědí: 10 změna:

Zdravím, když mi bylo 15 tak jsem si šla samozřejmě udělat Občanský průkaz, a podepsala jsem se tam jen příjmením, ale velmi dětsky jen psace (jak prvňáček), v tentíž rok jsem si udělala Cestovní pas, a podepsala jsem se stejně jak na občance.
Ale po pár měsících, jsem se naučila nový svůj podpis, který vypadá i celkem dobře, a používám ho všude, ve škole, prostě cokoliv podepisuji.
Ale teď v 18letech si pudu dělat Řidíčský průkaz a nějaké Bankovní účty, a zajímá mě jestli musím použít stejný podpis jak na občance? Nebo už můžu ten svůj nový použít? Někdo řiká že v Bance, když budu něco podepisovat budou koukat na podpisový vzor z občanky..
Tak můžu použít jakýkoliv?
předem děkuji za odpověd.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V bankách se budete podepisovat podle podpisu, který si určíte při zakládání účtu - podpisový vzor. Podpis na občance není směrodatný.

Na řidičák si podpis udělejte jakýkoliv.

hodnocení

2x

Podpis na mé občance nikdy nikoho nezajímal (a to už něco pamatuju). Totéž na řidičáku. Není mi jasné, k čemu tam vůbec je. Co se týká podpisového vzoru na kontě banky, je naopak žádoucí, aby se od podpisu na občance lišil. Zvýší se tak bezpečnost účtu třeba v případě odcizení OP.

Ono se sice v bance říká podpisový vzor, ale podpis to nemusí vůbec být. Jestli budete jako podpisový vzor používat podpis, smajlíka nebo tři křížky je bance jedno. Hlavně aby to vypadalo stále stejně. Jinak podpis na občance nebo řidičáku nikoho nezajímá. Podpis se věkem mění.

hodnocení

1x

Pokud si založíte bankovní účet,tak jedna z věcí co budou vyžadovat je Váš podpisový vzor na jak jste podepsal-a občanský průkaz.Do podpisového vzoru se podepíšete jak budete chtít a potom každý možný další již musí-měl by odpovídat podpisovému vzoru jak jej máte uložený v bance! Vše ostaní je šumák jak podepíšete!

iz*
hodnocení

1x

Podpis na občance není podpisový vzor, ten si vytvoříte při založení účtu.

Doporučuji podpis pro banku pozměnit, abyste nepoužívala všude stejný podpis

(ztížíte tak případné zneužití podpisového vzoru).

No jo, ale pak si musíte pamatovat, kde máte jaký podpis. Já to mám jednodušší. Já se nedokážu podepsat dvakrát stejně. Takže nějaký podpisový vzor je mi k ničemu. Naštěstí to není v dnešní digitální době až tak velký problém.

hodnocení

1x

Podpis se s věkem mění. Prostě tak, jak se "vypíšete". Bývala jsem hezká *ua*a měla ošklivý podpis. Dneska je tomu naopak. ;) *plac*

V bance se musíte podepsat tak, jak se pak budete podepisovat už pořád. Takže si vytvoříte tzv, "podpisový vzor". OP a pas tam nehrají roli. I na ŘP se už můžete podepsat, jak je Vám libo. No a časem se jistě vdáte, nebo Vám u OP i pasu skončí platnost a tak se i tam budete moci podepsat podle své libosti.

Jen připomínka: připadá mi, že čím větší inteligent, tím strašnější podpis. Chodí mi různé dopisy, třeba z banky, z pojiš´tovny, z ČSSZ. A podpisy pana ředitele a ostatních "hlav pomazaných" mi často připomínají podpisy Pepíčka z 2. B. Případně podpis rozklepaného feťáka. I na podpis by mělo být pěkné kouknutí. :) Jaga.

buss
hodnocení

1x

Podepisujte se kde chcete, jak chcete, třeba škrky, pokud není předepsáno jak. Myslíte si, že se každý podepisuje jak se jmenuje a čitelně? Zbytečná starost. V OP NENÍ podpisový vzor, neposlouchejte ... ale ptejte se v té konkrétní bance, co požadují. A když nevěříte, vizte zákon o OP. Podepisuji se všude jinak, preventivně. Někdy ani nevím jak, naposledy jsem měnil podpis v KB..

asd1
hodnocení

1x

Je to jedno, stačí že je to tvůj podpis.

Podpisový vzor v bance - jaký podpis tam bude, takový budeš muset použít při autorizaci výběru, platby atd. = doporučuju podpis který nikde jinde nepoužíváš. Může to být i ten tvůj nový podpis + něco k němu - pokud ti někdo ukradne občanku a podle ní se podepíše v bance, tak neuspěje protože neví že bez toho + něco ten podpis nesedí s podpisovým vzorem.

eivlis*
hodnocení

0x

Ja se snazim podepisovat vsude stejne a stejne je to pokazdy jinak..Pak se v bance podepisu potreti a do tretice se trefim:)Nedokazu si zvyknou na podpis noveho jmena co jsem se vdala a to uz je 10 let a ne a ne se ten podpis naucit:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]