Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod ?

Od: p.d. odpovědí: 6 změna:
Ahoj všem, chtěl bych se zeptat jak je to s vdovským důchodem.
Před měsícem mi umřel otec a mamka má poměrně nízký důchod (cca 4600 Kč). Dočetl jsem se, že má mít nárok na 25% důchodu po tátovi - je to tak?
Po sečtení 25% důchodu otce (cca 1900 Kč) a jejího důchodu vychází 7500Kč...je to tedy tak dobře?..má na něco ještě nárok nebo je to tak? Máti je 70 let.
Děkuji Vám moc za Vaši pomoc pokud bude možné mi tenhle dotaz zodpovědět.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Popsáno je to tady:
www.mesec.cz/clanky/zvrhly-duchodovy-system/
a tady:
www.mvcr.cz/casopisy/s/2002/0015/porad_1.html
p.d.
hodnocení

Ano, je to tak jak jsem myslel...jelikož je máti v důchodu a pobírá svůj důchod tak z otcova důchodu který měl před smrtí dostane čtvrtinu...je to při nízkých důchodech které se počítali před reformami z výplat let dávno minulých opravdu sprosťárna... a valorizace nízkých důchodů zase valorizuje nízkými částkami..teda stručně kdo šel do důchodu později (po reformě) a má tím vyšší důchod tak také dostane při valorizaci více přidáno a ti kteří šli dříve a mají málo tak zas málo dostanou..je to opravdu zhovadilost...naši politici by se měli stydět...ať se na mně nikdo nezlobí ale tohle vymyslel jen blbec kterého důchody vůbec nezajímají..

V případě úmrtí partnera má systém důchodů a vdovských důchodů ještě katastofálnější dopad..

Děkuji za odkazy...*plac*

p.d.
hodnocení

Možná jsem použil slovo reforma nevhodně...šlo prostě o nízké důchody počítané z nízkých platů před revolucí a těsně po ní...pak se platy zvedaly a tím také důchody..kdo šel v inkriminované době do důchodu má dodnes smůlu. a asi bude mít do konce života...*bzum*
Celkem s tebou souhlasím, jsem zvědav, jaké budou důchody lidí, kteří jsou právě v produktivním věku :(
lolu*
a jaké budou důchody dnešních studentů?*plac*...no, my se důchodu asi nedožijem...
Otázka současných studentů: Důchod? Co je to důchod?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]