Nejste přihlášen/a.
Chtěla jsem se zeptat na jednu věc. V roce 2014 mám odpracováno 6 měsíců. Dalších 6 měsíců jsem vedená jako žena v domácnosti. Daňové přiznání za mě podává zaměstnavatel. Uplatňovala jsem slevu na sebe a na jedno dítě. Hrubá mzda dělala cca 18.000,–. Účetní mi volala, že mi vznikla vratka. Mám se příští týden stavět. Nevíte kolik to tak může být? Nebo jak se to počítá?
Manžel si žádnou slevu na dani neuplatňuje.
Vratka daně bude do výše měsíčních záloh na daň, stržených ze mzdy. Máte-li výplatní pásky, stačí sečíst položky zálohová daň. Zhruba to vychází kolem 2.700 Kč.
Za těch 6 měsíců dělá daň z příjmu zálohová 22.590,-
Hrubá mzda celkem 112.239,-
Sleva na dani základní dělá 12.420,-
Sleva na dani dítě 6.702,-
Tak nevím jak to spočítat .
Zaměstnavatel za nikoho nepodává daňové přiznání, to si každý podává sám,
zaměstnavatel provádí roční zúčtování daně z příjmu.
Pro výpočet vratky byste musela uvést, kolik jste na daních odvedla.
A jak zjistim, kolik jsem na daních odvedla?
Myslela jsem, že je to ta daň z příjmu zálohová, která mi byla každý měsíc stržena, což je za ten půl rok těch 22.590,-
doplněno 09.04.15 08:12:Já daňové přiznání podávat nemusím:
Kdo nemusí podat daňové přiznání
ZAMĚSTNANCI
Daňové přiznání v roce 2015 nemají povinnost podat zaměstnanci, kteří měli v roce 2014 příjem pouze z jednoho zaměstnání (a žádný vedlejší příjem) nebo měli příjem z více zaměstnání, ale pouze postupně (nikoliv souběžně více zaměstnání vč. dohod o provedení práce a pracovní činnosti – tito naopak přiznání podat musí). Podmínkou je, abyste podepsali prohlášení k dani podle § 38k (tzv. roční zúčtování).
Ano, je to co jste na daních odvedla. Nemůžete počítat 22.590, protože tato částka byla krácena o slevy na dani 12.420 a 6.702, takže nazálohovou daň jste odvedla 3.468 Kč. A to bude vratka daně.
Dobře. Děkuji.
Mě bylo na tento dotaz odpovězeno, že to bude kolem 16.000,-.
Že v tom bude cca 13 tis. bonus na dítě.
Přišlo mi to právě moc.
Možná budete příjemně překvapena a ten bonus na dítě se ve vratce daní projeví. Koukala jsem na int., ale nejsem z toho moc moudrá, jestli by vám náleželo celých 13.404, nebo jen poměrná část, když se sleva na díte uplatňovala 6 měsíců.
Našla jsem jen výpočet měsíčního příjmu a zdanění, kdy vypočtená daň je nižší, než uplatňované slevy (poplatník, 2 děti). Odvedená záloha na daň je 0 a je vyplacen daňový bonus ve výši rozdílu.
Napište, jak to dopadlo, sama jsem zvědavá
Letos jsem za minulý rok dělala sama sobě daňové přiznání. I zde na poradně jsem žádala o pomoc, nevěděla jsem vůbec nic. Dítě neuplatňuji, takže odpočet nevím a hledat nebudu, ale asi Vás potěším, opravdu to bude větší částka.
Sleva na poplatníka je totiž nedělitelná a uplatňuje se v plné výši, tedy za 12 měsíců, i když jste nepracovala celý rok. Výše je 24.840 Kč a tato celá suma bude odečtena od zaplacené daně + odečet na dítě. Ono to není tak jednoduché, ale dá se to velmi dobře spočítat na kalkulačkách, kam zadáváte všechny potřebné údaje. Nepracovala jsem pouze 2 měsíce koncem roku, ale ještě tam mám penzijní připojištění a mám též větší vratku.
Jestli chcete, zadejte si www.mesec.cz daňová kalkulačka - výpočet daně z příjmu pro zaměstnance. Vyšlo mě to přesně na korunu.
Možná, že dostanete zpět vše.
Z toho si nic nedělejte, já jsem se v tom nimrala 2 hodiny a pak jsem si řekla, že to dám nějaké účetní. Ale pak jsem si vyzvedla růžové papíry na FÚ a paragraf po paragrafu jsem si odškrtávala až jsem došla na konec. Paní na FÚ mi to zkontrolovala.
Vydržte, příští týden už to budete vědět.
Jinak si vezměte k ruce přehled příjmů a zaplacených záloh, co jste dostala při odchodu ze zaměstnání, a podle měšce to tam nasázejte, týká se Vás asi pouze paragraf 6, odečitatelné položky nevím co si platíte penzijko, nebo životní, daňový bonus na dítě, školkovné.
Mně se konečně podařilo najít smysluplný výklad o daňových bonusech na děti. Od vypočtené daně se odečte zvýhodnění na zaměstnance 24.840. Je-li daň nižší, rozdíl propadá. Takže vaše daň by byla 0 a daňový bonus na dítě by měl být vyplacen celý, to je 13.404. Ale že by se mzdovka spletla se mi nezdá. Koukněte na ten odkaz a dojdete-li ke stejnému závěru jako já, kontaktujte účetní, ať vám vysvětlí, proč ne 13.404, ale 10.000.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.