Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Je mi 60 let jsem rozvedený a budu žádat o předčasný duchod. Podpora v nezaměstnanosti mi končí v listopadu.Doklady odpracovaných roku s výdělky jsem dal již na OSSZ. Který měsíc si zažádat o vyřízení duchodu? abych po skončení podpory na uřadu práce měl další měsíc již na učtu duchod? Děkuji.
Požádat můžete 4 měsíce před plánovaném odchodu do důchodu. Pokud zažádáte nyní, správa Vaši žádost odloží, ale stejně doporučuji dojít osobně již nyní a nechat si vše zkontrolovat. Pak máte čas do srpna sehnat případné chybějící doklady, potvrzení. Zároveň Vám pracovnice doporučí konkrétní termín, který by Vám nekrátil zbytečně předčasný důchod. Stačí třeba posunout odchod důchodu o jeden den a důchod spadne do jiného krácení, je rozdíl, když budete mít např. 91 dní anebo 89 dní, abyste se vešel vždy do krácení pod násobky 90 dní /179, 269 atd/ podle toho, kolik Vám chybí do řádného odchodu.
doplněno 08.04.15 08:04:Pokud máte konec podpory v listopadu, tak poslední dávka přijde na účet až v prosinci. Tudíž potřebujete důchod na leden? Pak by mohlo stačit žádat až v říjnu. Obvykle mají zpracované informace o výpočtu důchodu dříve, než za ty zákonem stanovené 4 měsíce, zvláště, když si vše dojdete připravit již nyní. Možná, že Vám těch 30 dní posunutí opět pomůže k menšímu krácení.
Já bych poradila zůstat v evidenci ÚP až do konce prosince a o důchod požádat od 1. ledna 2016. Doba evidence na ÚP, po niž jste měl nárok na podporu, se Vám započítá do odpracovaných let. Pokud na ÚP vydržíte až do 31. prosince 2015, započte se Vám celý rok 2015 do doby důchodového pojištění, což znamená dalších 1,5 % vyměřovacího základu. Protože půjde o vyloučenou dobu, nerozmělní Vám rok 2015 příjmy.
Zjistěte si na OSSZ, které doby pojištění mají doloženy, jakou máte celkovou dobu důchodového pojištění a kolik dnů Vám zbývá do vzniku nároku na starobní důchod. Předčasný důchod se krátí za každých i započatých 90 kalendářních dnů, o něž odejdete do důchodu dříve. Proto doporučuji velmi dobře propočítat, od kterého data o předčasný důchod požádáte. Podle mne je lepší určitou kratší dobu nějak překlenout, než pak kvůli pár dnům tratit na důchodu.
Žádost o předčasný starobní důchod od 1. ledna 2016 bych podala koncem září.
Důchod od 1.1. 2016 se ale nebude valorizovat. Co je lepší? Vydržet do konce roku a získat 1,5 % za celý započítaný rok a nebo brát důchod již v roce 2015 + valorizace k 1.1. 2016 mínus větší krácení důchodu? To vám spočítají na sociálce.
Máte pravdu, že je to otázka, jestli vyjde výhodněji získat rok pojištění navíc nebo valorizace.
Ovšem v roce 2016 už valorizace nebude tak vysoká jako v roce 2015
a v případě předčasného důchodu hraje roli každých i započatých 90 dnů ...
[Zjednodušila jsem si to a brala dokončení roku (+ 1,5 %) proti krácení za 1 x 90 dnů (– 1,5 %).]
Ale nejlepší je zajít na OSSZ (nejlépe po předchozím tf. objednání na určitý termín) a nechat si to propočítat.
V důsledku posunutí redukčních hranic směrem nahoru je finančně výhodnější nechat si přiznat důchod až po Novém roce. Rovněž budou vyšší koeficienty nárůstu všeobecných vyměřovacích základů plus 1,5 % z vyměřovacího základu.
Proto je výhodnější požádat o přiznání důchodu až po 1. lednu.
doplněno 08.04.15 20:00:Navíc je zapotřebí si ohlídat zbývající dny do dosažení důchodového věku, aby násobek 90 nebyl vyšší pouze o několik dní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.