Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mi výrobce zakázat prodávat své zboží?

Od: tomek* odpovědí: 11 změna:

Chci se zeptat, zda má právo, třeba firma Nikon, zakázat někomu prodej jeho výrobků. Je toto právně možné, prostě odmítnout někomu výrobky prodat? Je mi jasné, že pokud si pohněvám třeba distributora pro ČR tak mi prostě nic neprodá a tím nemohu prodat také ale jedná se mi o případ, kdy nakoupím zboží od této značky v kterémkoli maloobchůdku a následně jej budu prodávat sám. Má zastoupení v ČR nějaké právní páky jak mě takový prodej zakázat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nechce se mi to hledat, ale v nějakém zákoně se píše o zákazu diskriminace (v obchodních vztazích). Takže pokud chce firma někomu zakázat prodej a někomu ne, bude to velmi těžko obhajovat. Ano, může povolit prodej jen ve své obchodní síti nebo jen u svých dealerů, to ano, ale pokud se její výrobky prodávají na volném trhu, tak říct že všichni můžou, ale Tomek Zvonek nesmí, protože není sympatický, to by asi nešlo.

doplněno 07.04.15 20:50:

Pokud si něco koupíš, je to tvůj majetek, a můžeš s ním nakládat, jak chceš - třeba ho prodávat dál. Výrobce ti nemusí poskytovat podporu, nemusí tvým zákazníkům dávat servis a záruku (tyhle věci budou na tvé triko), ale zakázat ti nakládat s tvým majetkem dost dobře nemůže.

hodnocení

0x
To je opravdu dotaz na právníka a nebude podle mne jedoduché ho zodpovědět.
Nicméně pokud Vám např.Nikon nedá dobrou cenu, třeba z důvodu že Vás nebude chtít za prodejce, tak od třetí osoby těžko nakoupíte za takovou cenu, aby jste byl na trhu konkurenceschopný.A to nemluvím o řešení záruky za zboží.
tomek*
hodnocení

Otázka konkurenceschopnosti a reklamace je jedna věc. Mě zajímá jen ta právní otázka jestli mi to může ta firma prostě zakázat. Osobně si myslím, že to nejde ale tápu...

Asi by to šlo přes poškození dobrého jména značky.A je také samozřejmé, že firma typu Nikon by Vám to dokázala zatrhnout i přes meziprodejce..a to velmi lehce.Prostě pokud se s firmou nedohodnete na oficiálním zastoupení, podle mne nemáte šanci (pokud firma nebude chtít, dokáže Vám to zakázat buď přímo, anebo nepřímo)..tedy pokud ji vůbec budete stát zato..
repkin*

Řekněme, že firma XY vyrábějící "český cukr" ho prodává za 20,-Kč, v nejmenovaném obchodním domě (ale i jiných obchodech) ho mají v akci za 10,-Kč. Firma XY to nebude prodávat vietnamským obchodníkům z nějakého důvodu ... ten obchodník si to koupí v akci za 10,-Kč v obchodě a ve svém to prodá za 20,-Kč. Takže si myslím, že ne u všeho se to vyplatí, ale najde se i zboží, kde ano.

doplněno 07.04.15 20:10:

Ano, rozumím tomu, bohužel Vám však neumím relevantně odpovědět a člověk, který by to věděl, je pracovně vytížený :(

tomek*
hodnocení

Přesně to co popisujete, je můj případ. Jedná se mi ale o to jestli mi ta firma co ten cukr vyrábí, může zabránit jej prodávat...

Firma vyrábějící cukr za 10Kč za kilo těžko, ale firma typu Nikon velice lehce.A jsem přesvědčen, že by jí to netrvalo déle než pár minut, pokud by ji o to opravdu šlo.Musí k tomu ale mít samozřejmě důvod.
doplněno 07.04.15 20:51: repkin: ale ona to ta firma udělá jinak..nemusí přímo nic zakazovat..Jen tomu co přeprodává její zboží pohrozí zvýšením ceny..změnou skonta..atd.a je vyřešeno.To je otázka dvouminutového telefonátu.Prostředky či nástroje k tomu výrobce má.

repkin*
hodnocení

0x

Omlouvám se Vám, že neodpovím přesně, ale myslím si, že od Vás nemusí přebírat zboží do oprav, vyřizovat záruky apod. v podstatě by jste nebyl "autorizovaný" prodejce. Ale je to jen má doměnka.

doplněno 07.04.15 20:44:

Předpokládám, že ten Nikon byl jen jako příklad. Navíc tak jako tak, nemůžou mu zakázat nakupovat zboží jakož to zákazníkovi od jiných jeho dodavatelů.

doplněno 07.04.15 20:53:

No a diť to jsem ale napsal.

hodnocení

0x

Jethro má pravdu, oficiálně to zakázat nelze. Je na to i směrnice EU. Ale samozřejmě může velká firma setsakra znepříjemnit prodejci život.

Totéž platí o dovozu z EU - něco jako výhradní dovozce v EU neexistuje.

Tyhle informace jsou tak 5 let staré.

dam®

V případě, že prodejce je nekorektní, dodovatel může zrušit smlouvu o prodeji a distribuci jejich výrobku pouze na jejich poznatku o nekorektnosti prodeje. Od toho jsou smlouvy...

buss
hodnocení

0x

Nejlépe by asi bylo položit tuto otázku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, přečíst si o ní zákon, i co ČOI, OZ. Je zcela běžné přece přeprodávání zboží, třeba z ciziny, ne? S vámi přece nebude mít smlouvu, tak ji nemůžete porušit. A kdyby cokoli chtěli, tak vijo k soudu..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]