Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám takovou otázku. Může exekutor i když jsem v insolvenčním řízení ve kterém je zahrnut. Přijít a zabavit mi majetek? dokud to bude v řešení? a může i po rozhodnutí insolvenčního soudu o mém úpadku a po dohodě na splátkách s insolvenčním soudem mi držet stále exekuci na účtě? děkuji kdyb někdo náhodou věděl odpověd na mou otázku poradte děkuji ,moooc
Dobrý den,
zahájením insolvenčního řízení dochází k blokaci exekucí. Toto trvá i po rozhodnutí o úpadku. Musí být provedena přihláška pohledávky, i když probíhá exekuční řízení. Ovšem zahájením insolvenčního řízení dochází rovněž k omezení dlužníka v možnostech nakládat s majetkem.
Jinak je to §109 odst. 1 insolvenčního zákona.
(1) Se zahájením insolvenčního řízení se spojují tyto účinky:
a) pohledávky a jiná práva týkající se majetkové podstaty nemohou být uplatněny žalobou, lze-li je uplatnit přihláškou,
b) právo na uspokojení ze zajištění, které se týká majetku ve vlastnictví dlužníka nebo majetku náležejícího do majetkové podstaty, lze uplatnit a nově nabýt jen za podmínek stanovených tímto zákonem, to platí i pro zřízení soudcovského zástavního práva na nemovitostech, které bylo navrženo po zahájení insolvenčního řízení,
c) výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit, nelze jej však provést.
Ale
§ 111Nerozhodne-li insolvenční soud jinak, je dlužník povinen zdržet se od okamžiku, kdy nastaly účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení, nakládání s majetkovou podstatou a s majetkem, který do ní může náležet, pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití nebo určení tohoto majetku anebo o jeho nikoli zanedbatelné zmenšení. Peněžité závazky vzniklé před zahájením insolvenčního řízení je dlužník oprávněn plnit jen v rozsahu a za podmínek stanovených tímto zákonem.
(2)Omezení podle odstavce 1 se netýká úkonů nutných ke splnění povinností stanovených zvláštními právními předpisy
22), k provozování podniku v rámci obvyklého hospodaření, k odvrácení hrozící škody, k plnění zákonné vyživovací povinnosti a ke splnění procesních sankcí.
(3)Právní úkony, které dlužník učinil v rozporu s omezeními stanovenými v důsledku účinků spojených se zahájením insolvenčního řízení, jsou vůči věřitelům neúčinné.
doplněno 22.07.09 12:21:Více informací: insolvencni-zakon/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.