Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohou rodiče zakázat kontakt s klukama?

Od: martin987963 odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

mám takový dotaz, jedna moje kamarádka,původem z Asie(otec muslim),bydlí v ČR celou dobu(maminka je Češka) má takový problém, tatínek jí dá se říct vnucuje jeho náboženství, říká jí, že není Češka, že je muslimka, maminka v tomhle má neutrální postoj, říká jí(tatínek spolu s bratrem), že se nesmí bavit s klukama, ať si s něma nepíše, nebaví se s něma nic,prostě že to nemá dělat.Vztah s touhle nejmenovanou kamarádkou jsem měl dobrý, těšil jsem se na psaní s ní a o to víc na kontakt ve škole, oba dva jsme mladí (OP mám sotva pár měsíců),napsala mi, že se omlouvá, ale že se semnou musí přestat bavit, ať už ji nezdravím, nepíšu jí, ať jí ani dokonce na její poslední zprávu neodpovím, že se musela přestat bavit se všema klukama dokonce i se spolužákama!Už jednou jsem se s ní snažil tohle citlivé téma řešit, že by možná bylo namístě, aby se tatínkovi pokusila vysvětlit, že i ona chce mít kamarády,že je to přeci její život.Nadruhou stranu chápu, že tohle není moje rozhodnutí a já nemám právo nutit někomu svůj názor a svůj pohled na věc, musím respektovat přání jejího tatínka a nyní vlastně už jí samotné.Chtěl bych se Vás proto zeptat, má rodič právo na to utnout veškerý kontakt s klukama? Přijde mi to takové nelidské, nevím co mám dělat, mám se pokusit si s ní ještě naposledy promluvit? Nebo se s ní rozloučit? Nějak jí pomoct? Či prostě respektovat tohle přání a čekat, zda se to nezmění - do dospělosti?

Děkuji mnohokrát za přečtení, doufám že to někoho alespoň trochu zaujalo a že mi (jí) bude chtít pomoct, dát radu.Hezký den!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ahoj Martine. Bohužel, toto je věc, kterou si musí ujasnit v rodině té slečny. Pokud není zletilá, pak ji nezbyde nic jiného, než respektovat rodiče. A Vy byste měl respektovat přání té slečny a nesnažit se ji kontaktovat. I když to myslíte asi dobře, jí byste mohl uškodit a rodiče by ji mohli dělat z života peklo. Až bude děvče zletilé a soběstačné, nebude závislé na rodičích, samo se rozhodne co a jak chce ve svém životě mít. Ona si své rodiče nevybrala, ale je jasné, že je poslouchat musí a otec vyžaduje, aby se podřídila. Už tak je to pro ni asi hodně těžké.

"Až bude děvče zletilé a soběstačné, nebude závislé na rodičích, samo se rozhodne co a jak chce ve svém životě mít."

Obávám se, že to vidíte příliš růžově. Jakožto žena - muslimka nemá právo vůbec na nic. A je lhostejné, jestli je zletilá, či nikoliv. Sama se nebude smět rozhodovat naprosto o ničem. A pokud se postaví proti otci, musí počítat s tím, že jí v krajním případě bez milosti popraví.

doplněno 07.04.15 16:48:

Martine, jestli nechceš mít opravdu vážné problémy, zapomeň na ní. S těmihle lidmi může jít fakt o život (její i Tvůj).

au1
hodnocení

1x
radeji se v tom nevrtej, respektuj to rozhodnuti. s odlisnyma kulturama je to kriz, jeste by se mohli zacit zajimat o tebe pokud budes tu holku nejak kontaktovat i pres jejich zakaz,nehlede na to, ze by jsi tim nejvic ublizil ji samotne.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to je těžká rada. Tatínek je muslim, brácha je muslim - a ona je holka. Dle mého názoru nemá v té rodině šanci na svůj (jiný) názor. Jsou případy např. v Německu, kdy otec nebo bratr raději to děvče zaříznou, než by tam byl dovolen (milostný) kontakt s nemuslimem.

Je to smutné, ale Vy s tím neuděláte patrně nic. Snad se dejte k muslimům. Zdravím!

wangwej
hodnocení

0x

Síla výchovy, kultury a tradice je mocná čarodějka a obávám se, že s tím mnoho neuděláš. Jsou odjinud a myšlením tak chtějí zůstat i zde. V těhle kulturách o všem rozhoduje tatínek a jediná cesta, jak se k dceři takového tatínka dostat, je on sám. Pokud budeš vycházet s ním, možná ti ji dá jednou i za ženu :D Tohle bude ale velmi opravdu velmi náročný úkol a snáze, pokud to jde, je zapomenout. Snaha o jakékoli laciné věty typu..má právo..nebo je jiná doba., jsou naprosto v tomto kontextu legrační. Koho chleba chceš pojídat, toho píseň zpívej nebo jdi jinam...

martin987963
hodnocení

A je to! Už jsem dokonce odstraněn z přátel! A já si myslel, že přátelství znamená něco víc než pouhé kliknutí na internetu!

Děkuji mnohokrát za Vaše odpovědi, za Vaše názory, nad každou odpovědí se snažím zamyslet a jak radíte, asi mnoho neudělám, musím jí vyhovět.Pokud mi ještě někdo bude chtít sdělit jeho(její) názor, budu za to rád, ještě jednou děkuji.

sebod*

Martine. Ta holčina za to nemůže, že Tě musela odstranit z přátel. Věř tomu, že jí je asi daleko hůře než Tobě. Opravdu si neumíš představit, jak mohou fungovat jiné rodiny založené na jiné kultuře. Bohužel... Musíš se s touto situací smířit.

honzajs122
hodnocení

0x

Tak tady názorně vidíte, co za svinstvo je ISLÁM.

albatros498022*
hodnocení

0x

Inu tohle si měla maminka rozmyslet, o tom jaké je postavení ženy u muslimů toho už bylo napsáno dost a dost. Dívčina nikdy nebude mít práva leda, že by se po dosažení plnoletosti odstěhovala a to dost daleko. Pokud bude v dosahu otce tak na tom bude pořád stejně.

Pokud je tatínek ortodoxní muslim, nebude nikde na světě "dost daleko".

wangwej

Maminka je Češka, čili si to jistě svobodně rozmyslela. V tomhle bych problém nehledal. S tou ortodoxností to možná nebude tak žhavé. Vycestuvší muslimové do zahraničí nebývají tím nejtvrdším jádrem, které zná jen poušť, korán, děti, ženu a svoji kozu. Já jsem se oženil s muslimkou ale musel jsem konvertovat a velmi nadbíhat jejímu tatinkovi. To byl boj skoro o život než svolil, že se s ní mohu oženit. Na straně druhé, snadné věci mě vždy odrazovaly. Mám ale velmi hodnou ženu, někdy možná až moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]