Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dne 30.4. mě skončil pracovní poměr. Bych se chtěl zeptat, co pro mě bude znamenat když pujdu na uřad práce až kolem 20.5.(nejsem v okolí bydliště). Má to vliv na vyplácení podpory v nezaměstnanosti? A co socialní a zdravotní pojištění? (budou za mě platit i těch předešlích cca 20 dní)?
Děkuji.
Uz si sice nejsem jista ale myslim is ze by se mel clovek na UP zaregistrovat nejpozdeji do 8 pracovnich dnu. Jinak hrozi nejake sankce, ale uz nevim jake.
doplněno 04.05.15 14:29:Do 8 prac. dnu o de dne, kdy skoncil prac. pomer
Je to do 3 pracovních dnů a v místě svého trvalého bydliště, zaregistrovat se ale není vaše povinnost, nemusíte tam být, třeba ještě do té doby nějakou práci najdete. Samozřejmě pokud nebudete zaregistrovaný a nebudete pracovat, platby za zdravotní a sociální pojištění budou na Vás. Sociální pojištění též není povinné, ale aby Vám později nechyběly roky na důchod.
doplněno 04.05.15 14:35:Nezapomeňte informovat svoji zdravotní pojišťovnu, že pracovní poměr skončil. Další kroky Vám tam řeknou.
Na zdravotním pojištění to vliv mít nebude, zaplatí za vás za celý měsíc.
Na podporu to bude mít vliv a to takový že podporu dostanete (při splnění určitých podmínek) pouze za dny od 20.5. do 31.5. a potom dále po určitou dobu v evidenci ale zase se doba podpory jakoby prodlouží o těch 20 dní protože kdybyste se zaevidoval od 4.5. tak by vás vedli v evidenci od 1.5. a měl byste nárok a nárok na podporu do posledního v určitém měsíci. Teď nevím přesaně jak dlouho se podpora vyplácí. Myslím že tam je několik možností podle věku evidovanýho ale nevím to jistě.
Dobrý den. Je jen na Vás, kdy se zaevidujete na ÚP. Žádné sankce Vám nehrozí, není to povinnost. Sociální za Vás nikdo hradit nebude, zdravotní pojištění za Vás bude hradit stát, až budete v evidenci na ÚP. Pokud se přihlásíte 20.5. budete mít za měsíc květen zdravotní pojištění uhrazeno (nepočítá se to na dny, ale na měsíce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.