Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co když nedá potvrzení otcovství?

Od: rekomando odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,ráda by jsem se zeptala.Má dcera čeká dvojčátka ,přítel jí řekl že chtěl jedno dítě, né dvě.Vrátil se k bývalé přítelkyni.Dozvěděli jme se,že potřebuje do porodnice potvrzení o otcoství.Obáváme se že nám otec dvojčátek potvrzení nepodepíše.Prosím jak máme potom postupovat dále?Děkuji za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

8x

Sama asi tušíte, že dceru do porodnice přijmou a nechají porodit i bez takového potvrzení. S porodnicí ať si hlavu neláme, vše se vyřídí později.

Řešení hledejme v zákoně o rodině.

§ 52

(1) Za otce se jinak považuje muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů učiněným před matričním úřadem nebo soudem.

§ 53

Souhlasným prohlášením rodičů lze určit otcovství k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.

§ 54

(1) Nedošlo-li k určení otcovství podle předchozích ustanovení, může dítě, matka i muž, který o sobě tvrdí, že je otcem, navrhnout, aby otcovství určil soud.

(2) Za otce se považuje muž, který s matkou dítěte souložil v době, od které neprošlo do narození dítěte méně než sto osmdesát a více než tři sta dnů, pokud jeho otcovství závažné okolnosti nevylučují.

-

Vaše dcera dá tedy po narození děťátek na soud návrh na určení otcovství. Můžete to řešit prostřednictvím advokáta, nebo si jen nechat poradit třeba na sociálce nebo v občanské poradně.

Dcera má ale nárok na příspěvek již nyní, i před určením otcovství:

PŘÍSPĚVEK NA VÝŽIVU A ÚHRADU NĚKTERÝCH NÁKLADŮ NEPROVDANÉ MATCE

§ 95

(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.

(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená,10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.

(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.

Takže přeji hladké vyřízení všeho a snad bude všechno zlé pro něco dobré, dobře, že se vybarvil dříve, než později.

rekomando
hodnocení

Já Vám od srdce mnohokrát děkuji,za pomoc a radu.Když jsem četla Váší odpověď tekly mě slzy po tváři.Děkuji Vám moc.Věra

lidka*

Paní Věro, dusatka Vám poradila perfektně. Já bych k tomu jenom chtěla dodat pár slov pro povzbuzení. Určitě to zvládnete i bez otce dvojčátek. Chtěla jsem napsat tatínka, ale to si přeci nezaslouží. Já jsem čekala první vnouče nedlouho po rozvodu, dceři bylo necelých 18 let, když porodila překrásnou holčičku a já se stala šťastnou babičkou. Nebylo to jednoduché, to je pravda. Teď mohu napsat, že tatínek byl v té době na vysoké (zanedlouho skončil, i když jsme to nechtěly ani jedna). Dcera ještě nebyla vyučená, ale také to dodělala. Moc peněz nebylo, ale při dobré vůli se zvládlo všechno. Nakonec mě moje jediná dcera obdařila třemi vnoučaty, mám skvělého zeťáka a já jsem dneska už i prababičkou. Alespoň si to zavčas a krásně užívám! *placni* Takže utřete slzičky, také to zvládnete. A když se k tomu ten pán nepostavil jako chlap, nedarujte mu nic a včas požádej o vše, na co má Vaše dcera nárok. *bum*A kdyby bylo potřeba ještě s něčím poradit, jsme tu pro Vás! *klik*

rekomando
hodnocení

*slunce*Děkuji Vám ,hned v pondělí jedem vše zařizovat.Plno věcí jsem nevěděla děkuji za radu přeji Vám mnoho zdraví a štěstí a určitě se zase na Vás obrátíme.Dvojčátka se mají narodit 17.12 09 Moc se na ně těšíme i když je i strach,ale my to zvládnem ,hlavně zdraví.Nashledanou*placni*ps.děkuji za podporu Věra

dusatka*

Paní Věro,

ještě jsem nad tím přemýšlela, podle toho, co píšete, je na určení otcovství ještě času dost, ale až přijde čas, samozřejmě je lepší nejdříve se zkusit dohodnout po dobrém. V tom by vám mohla napomoci skutečnost, že řešení přes soud bude toho mladíka stát podstatně více peněz než řešení smírné a takto je třeba mu to také naservírovat. Znalecký posudek, test, soudní výlohy, váš (i jeho) advokát, to všechno bude pak na něj a může si to ušetřit, to by mohla být pro něj silná motivace.

Pokud by byla potřeba bezplatná právní rada advokáta, můžete se obrátit sem: www.cak.cz/script/...

Ještě jednou, hodně štěstí, a věřte, v životě všechno "zlé"je k něčemu dobré, jsem si jistá, že to zvládnete v pohodě a asertivně a nenecháte se rozhodit nějakým mizerou.

rekomando
hodnocení

Děkuji Vám za radu,Máme v plánu se s ním nejdříve rozumně domluvit,ale bojím se že to nepůjde.Dcera dostává od jeho přítelkyně stále výhružné sms ,stále jí napadá ať chcípne vulgární slova,až jsem se do toho vložila já a dali pokoj.Tet opět jí napsala ,že chlastá a kouří a že těhotná není ,že to na ni není vidět.Dcera vůbec nepije je fakt že si zakouří ,ale tak 3 cig.deně .Mám slušnou dceru a bydlí se mnou.Ona jeho přítelkyně má vztek a neví co má dělat.Stále dceru pomlouvají ,my na to už nereagujem.Snad to jednou skončí, jen má dcera se cítí blbě co slyší ze všech stran od kamarádek o všem dceru informují,a mě vše povídá ,tak jí uklidnuji.Snad to jednou skončí.Byla jsem s dětma také sama,Maminka mě umřela v 16 letech .Byla jsem na vše sama.Měla jsem tři zaměstnání ,abych koupila byt a zařídíla,aby děti měli co potřebují.Vše jsem zvládla,tak pří představě že má dcera bude také sama je hrozné .Prožila jsem si to a budu se snažit pro mou dceru udělat vše co budu moct.V pondělí jdeme na sociálku,protože je v neschopnosti a moc peněz není.Půjdem se informovat.Děkuji Vám,moc si toho vážím .Věra

pu®

Milá paní Věro, radou nepřispěji, protože se v dané záležitosti vůbec nevyznám, ale přečetla jsem si tuto diskuzi a jenom Vám chci vyjádřit podporu a popřát hodně sil *slunce* Však on se mizera zamyslí, až dojde na lámání chleba a uvědomí si, kolik by ho všechny soudy a papíry stály peněz - na to slyší i ten největší zlosyn (a ještě víc jeho přítelkyně). A jinak chci ještě říct, že jste se dostala do dobrých rukou - nejsem sice registrovaná dlouho, ale za těch pár dní jsem si všimla, že paní Lidka i paní Dusatka vždycky co nejsnaživěji a nejupřímněji poradí a dobrým slovem pohladí. Přeji Vám i s dcerou, ať to všechno zvládnete a ostatních nic nedbejte, však ono na ně také dojde. Důležitá je Vaše dcera a její dvojčátka, schovejte energii pro ně, přesně jak říkáte a děláte. Máte můj obdiv a držím Vám pěsti *palec**hej*

rekomando
hodnocení

Dobrý den přeji všem.Děkuji za podporu.Chtěla jsem jen napsat,že včera dcera mluvila telefonicky s otcem dvojčátek.Ŕekla mu ,že potřebuje,aby s ní šel na Matriku podepsat otcoství s rodným listem a občankou,jestli toto neučinní ,bude ho to stát více peněz ,soud ,testy a dále.On řekl, že si to rozmyslí a za týden jí řekne jeho rozhodnutí,ale že s tím nesouhlasí a poděkoval jí že je zlato.Tak uvidíme co se bude dít.Jinak,Vám pak dám vědět.Teť mě nepůjde asi 3 týdny i nternet,musíme udělat menší přestavbu bytu a přispůsobyt to pro dvojčátka.Tu přestavbu ,budu splácet 10 let ,ale to stojí za to.*palec*Měj te se moc hezky.Věra a děkuji*placni*

lidka*

Zdravím Věro! Tak ať to dobře všechno dopadne, držíme Vám všichni palce nebo pěsti. A hlavně, ať se mamina netrápí a je v pohodě. A to může být i díky Vám, Vaší péči a starosti. Jste bezva máma a určitě i ona také bude, protože má takový vzor. Mějte se moc hezky a zase se ozvěte! *slunce*

pu®

Připojuji se k paní Lidce, znovu přeji vše nej nej, pěsti štěstí a žádný stres. *palec* Budeme se těšit, až dáte vědět, a přestavba ať dobře dopadne *hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]