Nejste přihlášen/a.
Hezký večer
Podnikám v oboru elektro, mám si dát na vizitku "elektrikář" - což je takové staré dobré lidové označení když to tak blbě řeknu nebo elektromontér, elektrotechnik - což je takové když řeknu tak jako víc "profesionální" může to snad i o kapku lépe působit. Je to takový detail ale celkem nad tím přemýšlím - co tam dát?
Ano, elektrikář je termín, který přesně vyjadřuje vaši specializaci. Beru to podle své úvahy. Pokud budu hledat truhláře, potěší mě prostě truhlář a ne dřevařský odborník. Stejně tak automechanik, lakýrník či třeba sklenář... není třeba se stydět za svou odbornost! Kdo hledá řemeslníka (odborníka), hledá ho hlavně podle nabízené profese.
Ahoj. Není nad to, si svou profesi dobře pojmenovat. Chlapi, co dělají tohle řemeslo, mají na svých navštívenkách většinou a na začátku to, čemu se věnují nejvíce. Jméno + Příjmení samozřejmě. Pak už třeba: revize, elektromontážní práce a podobně. Ideální je, tam mít funkční kontakty. Telefony, www. stránky a adresu provozovny.
Komické bylo, když po roce 1989 tady vznikli samí: Director manager, Busines director a to ti bulíci byli pořád jen nádivové okresního formátu. Brácha, když dělal v jednom ze začínajících soukromých rádií, u mikrofonu, od kterého to šlo do éteru, přicházel do styku se samýma takovýhlema exotama. Tak si nechal taky udělat svou profesní navštívenku. A na ni pod jménem měl : Pouťový vyvolávač. Bylo to nezvyklé a docela vtipné. Rozhodně víc než ti Manageri.
doplněno 02.04.15 22:47:Ahoj Usko. Mohla by jsi dělat poradkyni.
Jmenujete se jménem a ne profesí. Dala bych pouze jméno a kontakty a pod toho co nejvíce vyjmenovat druhy prací, které zvládnete a nebo jste schopen zajistit třeba subdodávkami.
... elektrikářské práce - rekonstrukce a opravy rozvodů, nové rozvody včetně revizí a vyřízení přihlášek, rozvaděče, hromosvody, poradenská činnost a já nevím co ještě. xxxxxxx Takto vyjmenované druhy prací mi jako zákazníkovi napoví více jak slovo elektrikář nebo elektrotechnik a pod.
Omlouvám se odborníkům - druhy prací si musí přeložit do jejich slovníku.
doplněno 03.04.15 17:40:Mapel přešlápněte, vůbec jste mě nepochopil. Vy jako ELEKTRIKÁŘ mi uděláte nové rozvody, ale nemáte KULATÉ razítko na revizi, tak mi řeknete - paní tu to máte a sežeňte si elektrikáře s razítkem? To bych vás hnala sviňským krokem. A tímto jsem myslela subddávku (spolupráci), kterou si sežene sám a navíc mě půjdete podat přihlášku třeba k ČEZu. Tomuto já říkám služby.
Proto na vizitce budu mít i REVIZI, kterou sám nemohu udělat, ale zajistím. Revize je snad součást elektroprací, nechci dělat tlakovou zkoužku na vodu. Už chápeme?
doplněno 04.04.15 00:25:mapel, co je? Šlápla jsem ti na kuří oko? Kukám, že ten poslední vzkaz vlastně není pro mne. Pokud by byl, tak se běž vyspat, kdybych udělala také překlep, tak by poslední slovo bylo vycpat. Dobrou noc.
Pokud si dám na vizitku jméno a příjmení, tak je to sice krásné, ale nic neříkající. Já hledám profesi a ne jméno. Elektrikář je univerzální a vyjadřuje jak silovou tak slaboproudou část. Není nutné vizitku přeplácat, ale může se ještě dopsat specializace - osvětlení, systémová instalace apod.
Na vizitce bude Jarda Vomáčka. A zvládne připojit vodu? Hledat si na to subdodávku je asi blbost. Nebudu ztrácet čas telefonováním o co jde a najdu si někoho kdo bude mít napsáno elektrikář.
Jarda Vomáčka - elektrikář. Tak si k němu určitě nepůjdu udělat stůl, ale nechám si udělat přípojku na sporák. A vidím to na první pohled.
doplněno 03.04.15 20:29:Revizák a elektrikář jsou dva rozdílné pojmy. Elektrikář může být revizákem, ale revizák nemusí být elektrikářem v pravém slova smyslu. Proto jsem zastáncem názvu elektrikář (do §8) a pokud mám i §9, tak není důvod si tam připsat i revizák.
doplněno 03.04.15 20:45:@uzka nechápu. Víte co to je subdodávka? Já jako dodavatel odpovídám za předané dílo i za subdodavatele a mám k tomu příslušná oprávnění. Jak jako elektrikář s §6 mám odpovídat za revizi? To bych měl pěkného Peška. Opravdu si nemohu napsat na vizitku co nejsem schopný zabezpečit. Mám pod sebou 3 party elektrikářů a pokud se nestíhá, tak si najmu subdodávku (íčaře), ale odpovídám za jejich práci a mám k tomu příslušná oprávnění. Od něho jen převezmu hotové dílo a odpovídám za vše co udělal. Je to jen z důvodu, že jsme velká firma s příslušnými ŽO a ISO. To se na velkých stavbách požaduje a při předání se to dokládá pěkným svazkem papírů. Takže odpovídáme i za subdodavatele.
Ten elektrikář si odpovědnost za revizáka nevezme. Jelikož neděláš v oboru, tak nemáš jaksi přehled o právních důsledcích a ve svém vyjadřování by ses měla krotit.
doplněno 04.04.15 10:21:@uzka opravdu nechci klesnout na nízkou úroveň tvého vyjadřování.
Elektrikář je stručné a výstižné.
Vzpomněl jsem si, že můj učitel elektrotechniky na průmyslovce s oblibou hovořil jako o elektrikářích nejen o sobě, ale i o takových postavách jako Ampér, Ohm, Faraday, Tesla...
Souhlas. V práci se mě ptali, co chci dát na vizitku za pozici. U předchozího zaměstnavatele jsem na stejné pozici měl Manager výroby... Všeobjímající, leč těžko uchopitelné. Takže po předchozích zkušenostech tam mám nyní Technik (a nikdo už se neptá, co to vlastně dělám). Jasně, nedělám jen technické práce, ale cílem snad je vizitka a ne inzerát. Elaborát na půl strany A4 se těžko vměstná do formátu vizitky.
Aby nedošlo k mýlce, jsem strojař a svému slavnějšímu jmenovci nehodlám konkurovat
Jako elektrikář, máš práci, děláš drážky, sádruješ, taháš metry kabelů, třešničkou na dortu je zapojení rozvaděče, oživení ... V případě, že jseš OSVČ, tak si na ten papírek napiš el. práce, vždy můžeš říct, že k danému požadavku nemáš možnosti, nemůžeš. Další bude vždy na tvých kvalitách, pružnosti, komplexnosti a hlavně solidnosti.
Ahoj. Tak jsem se vrátil a k Mapelovi bych doplnil. Ano, tzv. elektrikář bez revizáckého razítka je elektrikář a nefušuje revizákům do jejich práce. Někdy využívám práce čtyř elektrikářů a jen dva jsou z nich revizáci. A i ti revizáci dělají elektrikařinu. Když je to potřeba, nebo to chtějí udělat. Když se dohodnou se zákazníkem. Potřeboval jsem vrátit hodiny na barák a řešil to např, jen ten revizák. Vyplněním přihlášky a razítkem. Vlastní osazení už zase provedl technik od ČEZu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.