Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jsou rodiče nespravedliví?

Od: rosemary odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám takovou věc, která mě celkem trápí. Mám sestru, obě jsme dospělé - takže někdo mi možná napíše, že se nemám chovat jako dítě, že se mám starat jen o sebe - ale i přesto, že je to asi dětinské, své pocity nedokážu potlačit, prostě mě to mrzí. Jde o to, že rodiče sestře jaksi nadržují, nebo jak to vyjádřit. A ona je celkem zneužívá. V podstatě nikdy nepracovala, pořád se na něco vymlouvala, protom zase protahovala jednu mateřskou, druhou, třetí až nakonec skončila na pracáku. Mamce chodí pořád vykládat, jak žádnou práci nemůže najít, ale pravda je taková, že se jí pracovat nechce. Dlouho to vlastně ani nepotřebovala, protože její muž vydělávat peněz dostatek. Teď je bohužel na pracáku i on. Zvykli si za tu dobu na určitý standart, takže se nijak uskromnit neumí, rozhazují peníze. Taťka za ně pak doplácí dluhy. Nelíbí se mi ani jak vychovávají děti (->ostatní lidi, co nemají to co my, jsou socky... - děti se pak na kamarády povyšují, ani vlastně neví proč), ale do toho mi asi taky nic není. Vadí mi, že rodiče to nějak berou jako samozřejmost, že ona prostě má smůlu a vše špatně, stále ji podporují, ještě litují, kdežto já a můj muž, kteří oba práci máme - já chodila od dvou let malé hned do práce, abych o ni nepřišla, vlastními silami jsme postavili za svoje peníze dům, my prostě jsme asi taky samozřejmost, nikdy nás neocení, ještě po nás chtějí, abychom mou sestru litovali... Dost mě to mrzí, já byla vždycky taková, aby rodiče se mnou neměli starosti, abych nedělala problémy, sestra naopak dělala problémy vždy, stavěla si hlavu, dělala jasné hlouposti, aby vzdorovala rodičům, a oni stejně pořád podporují hlavně jí. Nevím, jak je to možné...Co se děje v jejich hlavách...prosím, jestli je tady někdo, kdo má podobnou zkušenost, poraďte, jak se nad to povznést...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den, světem vládne nespravedlnost, kam se podíváte, tak se nedivte, že je i v rodinných vztazích. A ještě jedna věc - čím více se člověk snaží být lepší a chovat se k druhým lépe, tím méně to ti druzí ocení.

hodnocení

2x

Dobrý den,

to co popisujete, mi přijde jako klasika. Velmi často je v rodině jedno dítě, které je samostatné, vydělává, věnuje se péči o své staré rodiče, dělá pro ně první poslední a druhý sourozenec přijede jednou za uherák, práce mu smrdí, když už přijede za rodiči na návštěvu tak proto, aby si půjčil a rodiče přesto tomu slabšímu jedinci nadržují a zpravidla nikdy neocení to dítě, které se může svou starostí přetrhnout.

Je to prostě tak.. těch příběhů znám spousty. I z vlastní rodiny. Některé nejsou tak extrémní, jiné ještě více než je ten Váš (odneslo to jednou psychické a jednou fyzické zdraví toho, který se tím užíral jako vy), ale osnova vždy stejná.

Možná je to proto, že rodiče mají tendenci slabší ochraňovat, ale nevidí, že dělají opak, že své nevyvedené dítě právě podpodrují v tom, že naopak místo aby se osamostatnilo a naučilo starat samo o sebe, zvykne si chodit s nataženou rukou.

Já osobně vidím jen jedno řešení. Ten sourozenec, (manžel, vnuk, synovec, syn/dcera) - ve Vašem případě Vy - se musí naučit být trošku sobecký, rozdávat druhým (lásku, čas i peníze) jen v té míře, aby tím netrpěl on sám a jeho blízká rodina a žil sám pro sebe, tak aby byl spokojený on sám a neohlížel se na okolí.

Život prostě není spravedlivý. Věřte, že Vy a Váš manžel jste ti, co to dělají správně. Žijte pro sebe, abyste byli spokojení a smiřte se s tím, že nějakého ocenění nebo vděku, se prostě nedočkáte...

Coklit to řekla naprosto přesně.Takhle to v životě chodí.Zajímejte se o rodiče v mezích slušného chování a jako jejich potomek.Jinak si všímejte své rodiny,svého manžela,svých dětí.
Ono to bolí,ale člověk se s tím po čase smíří a z valné části sobec být musí,jinak by se z toho všeho asi zbláznil :(
klaban*

Krásně napsané...bohužel, takhle to chodí.

martinaa*
hodnocení

1x

A zkusila jste se jich zeptat na to samé, co tu píšete? V klidu, bez řvaní, vyčítání, prostě věcně?

Máma taky hodně nadržuje mladšímu bráchovi, a i když se s tím někdy horko těžko smiřuju, vím, že je to proto, že za a) jedno dítě jí umřelo chvíli před porodem, a za b) vždycky chtěla víc kluka. A s tím já prostě nic neudělám, ani kdybych se na hlavu stavěla. Takže zůstává jen boj o to, jak se s tím co nejlíp smířit.

lidus*
hodnocení

1x

Jsme tři sestry s rodinami a nikdy moje maminka neupřednostnila ani jednu z nás a i vnoučata jsou si rovna, nikdy maminka nedala tomu druhému žádné za příklad a atd. Na druhé straně je manžel jeho sestra a jeho rodiče, on má rodinu a peníze, ona je rozvedená s dnes už dospělými dětmi a uměla vždycky plakat na tom správném místě. Vždycky byl rozdíl naše dítě a její děti, rozdíl byl v dárcích, po nás se chtělo abychom rodičům pomáhali a ona jen brala. Když zemřel otec zjistilo se, že už má ona nějaký majetek přepsaný a co měl stavebko a pojistku byla všude uvedená ona. Dědictví po otci byla ta poslední kapka, manžel přestal komunikovat, pomáhat, půjčovat věci. Teď zemřela matka, předpokládám, že dědit není co ale chtěla bych věřit, že si matka své jednání uvědomila a vše narovnala. Manžel říká, že zůstala zatrpklá intrikánka až do posledního vydechnutí. Víte Rosemary na mě ta baba nakydala tolik špíny, že kdyby manžel uvěřil jen části tak mě zabil, věděla, že už tu dlouho nebude a tak chtěla odpuštění, jsem asi sketa ale řekla jsem aby si ho vyprosila u svého Boha.

Vím jak se cítíte, neuděláte s tím vůbec nic a ani se nad to nepovznesete, nám celý život nejvíc vadilo to, jaké rozdíly se dělaly mezi vnoučaty. Jedna vnučka na Vánoce dostala kolo a druhá papuče, jedna vnučka k promoci dostala auto a druhá řetízek s křížkem...

hodnocení

0x

Dobrý den. Mladá paní, někteří rodiče to mají prostě tak v sobě nastaveno. Snaží se pomáhat tam, kde jsou přesvědčení, že to děti nejvíce potřebují a ostatní jdou stranou. U Vás vidí, že se máte relativně dobře, daří se Vám a umíte se o sebe a svoji rodinu s mužem postarat. Proto Vás nemají potřebu nijak řešit. Vidí, že se obejdete bez nich. Asi netuší, že Vás jejich přístup mrzí a že se cítíte trochu odstrčená. Věřte, že nemá smysl řešit Vaší sestru a její život. Neuděláte s tím nic, je to věc její a Vašich rodičů. A nemá ani smysl se do toho nijak plést, protože by se to obrátilo proti Vám. Važte si sama sebe, své rodiny i toho, že jste schopná vést naprosto samostatný život a nejste rodičům na obtíž. Nemusíte být alespoň za nic vděčná. Na rozdíl od Vaší sestry, která je na rodičích závislá a zneužívá jich. Na druhou stranu – dokud jí budou rodiče podporovat a nepřipustí si, že je Vaše sestra zneužívá, jiné to nebude. Vy se netrapte tím, co nedokážete změnit. O to víc si važte svého charakteru, rodiny a vůbec všeho, co jste dokázala bez pomoci rodičů. Přístup rodičů Vás bude mrzet asi pořád a bude Vám to líto, ale o to víc se člověk pak snaží mezi svými dětmi takové rozdíly nedělat...

liu*
hodnocení

0x

Bohužel, to je naprosto běžný model, který vídám dnes i denně, nikdy jsem to nepochopila a doufám, proboha, doufám, že já taková nikdy nebudu. Podle mého je to ale tím, ž evědí, že je sestra zoufalej případ, svým způsobem je to i jejich selhání, že ji takhle vychovali a tak se ji snaží pomáhat. ty jsi jim nikdy problémy nedělala, takže se tebou nemusí ani zabývat. ovšem, jeslti ve skutečnosti vědí, někde hluboko v mysli, že ty jsi ta "správná", to těžko říct... Bohužel, i u nás v rodině máme naprosto stejný případ (nehraju v něm roli já) a mám pocit, že to nikdy nepochopím..

hodnocení

0x

Všude je něco. Mně sestra nemá ráda, dělá mi podrazy a naschvály, lže, manipuluje, dělá ze mě blbce. Chce po mě opakovaně něco, přestože ví, že já to nesnáším. Zkrátka mi pije krev. Nikdy se mě nezastane, vždy byla na druhé straně, jedno jaké. Otec a máma i teta ji mají raději než mě. Teta mě před ní shazuje. Taky mě to štve, ale člověk to musí brát tak, jak to je a smířit se s tím, že je až ten druhý. Já bych se zeptala na Vašem místě rodičů "proč bych ji měla litovat?" Zeptejte se jich na to, proč ji nadržují. Asi ale proto, že ji mají raději. Lásku si nevynutíte. Pořád jste na tom lépe než já. Protože nejste sama. Být na to sama je horší, to mi věřte.

buss
hodnocení

0x

Už to tu bylo,většinou na to doplatí starší, předpokládá se, že se o sebe umí postarat na rozdíl od mladšího. Založte novou otázku, kdo dostal z děcek třeba byt, barák. ...

tiffany*
hodnocení

0x

Je tu spousta krásných odpovědí, které mi zcela mluví z duše. Myslím, že je dobré si uvědomit, že všichni rodiče jsou taky jenom lidi, se všemi lidskými vlastnostmi a také nedokonalostmi. Že to děti může trápit, je nad slunce jasné, ale možná, že se s tou nespravedlností dá něco dělat. Možná vzít si poučení (já taková nebudu), mít své rodiče rád takové, jací jsou (jiné mít nebudeme) a přitom žít svůj život. A rozhodně pomůže dobrá komunikace, jak potom mají ti rodiče vědět, co se děje?

Dobrý den. Tiffany každý rodič nestojí o komunikaci. Můj otec se mnou nikdy nekomunikoval a nestál o to. A nikdy stát nebude. A moje sestra je skoro stejná. Pokud si myslí, že mají pravdu jen oni, nehnete s nimi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]