Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to je s roky na sociálce?

Od: japajp® odpovědí: 7 změna:

Když je někdo vedený několik let na sociálce/pobírá tu dobu od nich peníze, Nevíte,zda se tato doba/roky/započítává do důchodu? Zjistila jsem totiž,že manžel,kromě přídavků na děti bral ještě peníze 2tis. na moje jméno několik let,aniž by mi to oznámil.děkuji za odpověd.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Záleží na tom, jaké peníze pobírá. Doba pobírání dávek státní sociální podpory není dobou, která by se započítávala pro nárok na důchod. I ta formulace "vedený na sociálce" je sice obvyklá, ale docela zavádějící - vedený jako co? pobírač dávek? Nechápu taky dost dobře, jaké peníze mohl manžel pobírat "na Vaše jméno" - na to se zeptejte na tom úřadě, ani jak by to mohlo souviset se zápočtem na důchod. Jestli to byl příspěvek na péči, jak zmiňuje předchozí rádce, dostávala byste ho Vy (pokud nejste nesvéprávná a manžel není ustanoven opatrovníkem) a rozhodla byste sama, komu ty peníze za péči o Vás dáte. Nezdá se mi to ovšem - příspěvek na dospělého na I. stupeň závislosti je 800,- Kč a na II. stupeň 4.000,- Kč. Příspěvek na péči je sociální dávka, která je vyplácena osobám, které z důvodu svého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné osoby. Zákon rozlišuje čtyři stupně závislosti na pomoci jiné osoby. Podle stanoveného stupně závislosti se pak odvíjí i výše dávky. Dávka se vyplácí pravidelně, každý kalendářní měsíc po dobu, kdy trvá stav, který zakládá nárok na dávku. Ale aby se někdo mohl přihlásit na důchodovém oddělení jako pečující osoba (doba péče by se pro nárok na důchod počítala jako pojištěná doba), je třeba, aby opečovávaná osoba měla přiznaný alespoň druhý stupeň závislosti.

Možná máte postižené dítě, na které náleží zvýšení příspěvku o 2.000,- Kč (vyplácí se pečující osobě), pokud jde o

a) nezaopatřené dítě do 18 let věku, kterému náleží příspěvek,

b) rodiče, kterému náleží příspěvek, a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku,
jestliže rozhodný příjem oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných je nižší než dvojnásobek částky životního minima oprávněné osoby a osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu.

Myslím, že celá tahle úvaha je mimo a že je všechno jinak.

2000 Kč byly kdysi, pokud pamatuju, a paní píše, že to bral celá léta, tak proto to odhaduju na tento příspěvek, jinak mi to taky není jasné.

lidus*

Pokud by tomu tak bylo a paní o tom nevěděla je to podvod jak vyšitý a oznámila bych to PČR.

Je to divné, ale nevíme nic konkrétního, snad to tazatelka upřesní.

hodnocení

1x

Inzinýrka to popsala naprosto přesně. A navíc, aby někdo dostával několik let dva tisíce korun, aniž by se nemusel za celou dobu ani jednou dostavit, je naprosto vyloučeno. Pokud by nemohl z důvodů neschopnosti pohybu, přišla by kontrola za ním do bytu. Ono to zase až tak jednoduché není a 2 000Kč nedávají jen tak a na základě neopodstatněném.

Takže o nějakém podvodu ze strany manžela nemůže být řeč.

hodnocení

0x

To vypadá na příspěvek na péči o blízkou osobu, bral by to, pokud jste nemocná a musel o vás pečovat. A péče o osobu blízkou se započítává.

petrat
hodnocení

0x

Nejspíš jde o daňovou slevu na vyživovanou manželku, která byla na ´sociálce´ bez příjmu, nebo s nízkým příjmem, není to žádný podvod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]