Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer, mám už několiklet diagnostikovaný chronický zánět krčních mandlí, často jsou nateklé, bolestivé, rozbrázděné, čepy s sebou nesou taky hnus jako krvácení mandlí při mačkání a jiné potíže.
Má někdo zkušenost s odstarněním mandlí? Hodně se povídá, že je pak člověk více nemocný. Když jsou ale mandle nositely infekce, tak by to mělo být spíš lepší... nebo ne? Jak dlouhá je rekonvalesnce, tj. jak dlouho člověk nesmí do práce, nebo mluvit?
Děkuji za podělení se o zkušenosti.
Dobrý den Martino, no slyšela jsem, že když se odstraní krční mandle, tak pak veškeré infekce ssedají dolů na průdušky. Zkušenosti s tímto nemám. Snad jen, že synek má též diagnostikovaný chronický zánět mandlí, ale do jejich odstranění se zatím nehrne.
Obyčejná injekční stříkačka o objemu 10ml a větším. Jako dezinfekci třeba naředěný peroxid, Betadine (bacha na alergii na jod), nebo odvar z šalvěje. To jsou látky, které se běžně do pusy aplikují. Natáhnout do stříkačky, strčit do díry v madli a proudem vypláchnout ten bordel, co se v mandli usazuje. Takhle už čtvrt roku žádné čepy nemám, protože maličké kousíčky vypláchnu dřív, než se stihne udělat velký čep a uvolnit se sám (fuj). Pozor není to ověřená rada, neporadil mi to žádný doktor, nějak mě to napdalo, že bordel z mandle musí pryč, aby bakterie měly menší šanci se množit a zatím to funguje. Pít odvar z šalvěje je naopak rada ověřená, šalvěj má protizánětlivé účinky a mojí kolegyni kdysi dávno také hrozili vytržením mandí, začala pít šalvějový čaj, je jí přes 60, mandle má a zdravá je jak řípa.
Zdravím, ano, diagnóza pochází od velmi ceněného orl lékaře (ovšem ten se nevyjádřil pro trhání mandlí, to je můj "nápad"). Ještě mě bohužel teď v téhle situaci neviděl, protože bych musela jet do úplně jiného kraje, což bohužel není memontálně možné. Reflux mám taky, ale takhle mě mandle nebolívají, prostě je "něco" špatně. Uvidíme, dnes mi odsáli trochu krve na vyšetření.
Můžete hodit odkaz na stříkačku, kterou uvádíte? Pokud to zvládne člověk doma a pomáhá to, tak je to super věc.
doplněno 31.03.15 17:28:Pb, moc děkuji za tip, ani jsem nevěděla, že něco podobného existuje , to určitě zkusím!
Já si myslím, že toto je nesmírně obtížná situace a že se ani lékaři neshodnou. Když mě zavřeli na kožním, než diagnostikovali psorku, honili mě po všech vyšetřeních na gyndu, zubní, plícní, krční. Vsvětlili mi, že hledají zánět, protože ten, když není patrný, prokazatelně zhoršuje stav kůže. Funguje jako spouštěč. Takže je možné, že vaše atopáky a alergie bydlí v mandlích. Ale zase může být pravdou, že v manlích sídlí několik žláz s vnitřní sekrecí. Nemyslím si, že "filtrují" vzduch do průdušnice, na to by měla být nosní mandle.
Ale je pravdou, že hojení je dlouhé a je dobře s tím počítat. Chirugové všeobecně nechtějí operovat v létě, protože se hojení protahuje a komplikuje. Je to složité a vy to máte těžké.
Uvědomila jsem si, že revmatoložka, ke které s psoriatickou artritidou chodím, se mě pokaždé ptá: V krku vás nebolí? U zubaře jste byla? K ženskému chodíte? Vždycky ji nejdříve zajímají záněty.
Mám taky chronický zánět mandlí, mandlové kameny jsou fakt humus. Ale naučila jsem se s tím žít. Do odstarnění mandlí bych nešla, bála bych se, že mi mi to šlo dolů nebo snížené imunity vůči nemocem. A taky bych se bála pooperační rekonvalescence, krvácení a tak. Sice jsem moc nepomohla, ale to je můj názor.
Nepíšete, kolik vám je let, zda jste se léčila u dobrého imunologa, zda máte pozitivní ASLO, výtěry z krku, zda jste kvalitně vyštřena na pohlavní nemoci. Např. Chlamýdie pěkně potrápí i v krku. Víte - není třeba uříznout, když máte rýmu.
Ta se blíží ménusovým hodnotám, bohužel . Zkoušela jsem kdeco, abych imunitu zvedla (ve školce to prostě nejde), a když jsem se ptala primáře plicního, jak to, že nevidím žádný efekt, tak se zasmál a řekl, že jediný efekt je přemístění mých peněz do peněženky výrobky těchto dreků.
Vím, že dobrý je třeba Wobenzym, ale bohužel je taky dost drahý.
doplněno 31.03.15 17:48:Tak ten skok trénuju už nějaký čas , hlívu jsem poctivě brala rok, zbytečně, imunoglukan je právě ten přípravek, o kterém doktor na plicním/alergu řekl, že je úplně k ničemu, a nechci do sebe cpát pořád nějaké bobule.
Jenže nevím, co dělat, imrvére mám ve školce kašlající děti se soplem, kolegyně chce být se všemi zadobře, takže o musím tolerovat (i když má děcko zelený sopel a kašle), a poslední rok jsem každé volno proležela, místo zaslouženého nervového odpočinku, s antibiotiky. Do sena nemůžu, mezi zvířata taky ne... ale říkám si, jestli ta změna k horšímu nenastala s braním vakcíny, termín by plus minus seděl.
My snad máme stejné problémy. Já po těhotenství reflux, astma diagnostikované v létě, ale pozor nealergické, alergologické testy mám negativní a v seně a mezi zvířaty se můžu válet celé dny. Imunita poslední dva roky příšerná, co kolem mě proletí to mám. Od tud také poslední rok časté mykózy, které jsem za celý svůj život znala jen po vystřídání 3 antibiotik během týdne a na začátku těhotenství, což jsou vcelku běžné případy. Imunitu jsem se snažila zvýšit celou dobu, takže jsem půl roku brala hlívu ústřičnou, pak zas půl roku Imunoglukan a probiotika (prý ta nejlepší od firmy Swiss). Nezabralo to, nemocná jsem byla furt. Wobenzym jsem ještě nezkoušela, ale omezilajsem kafe s mlékem na jedno malé presso max. jednou denně, začala pít téměž výhradně horkou vodu, jáhly snídám několikrát do týdne a luštěniny mám třeba i 4x týdně. Do porodu jsem byla poměrně zdravý člověk, po narození dítěte můžu začít trénovat skok do rakve .
Známá paní byla asi před půlrokem. Oproti dřívějšku si pochvalovala celkovou anestézii. Dříve jenom znecitlivěli hrdlo a pacient, vyjukaný jako zajíc, civěl a viděl a slyšel...Takže dneska se to už zaspí. Což je lepší.
V nemocnici byla po zákroku 4 dny. Poté kontroly. Tvrdila, že ji rány dost bolely ještě 4 měsíce po operaci. Zpočátku asi týden,nesměla mluvit vůbec, poté co nejméně. Jak to bylo s kontrolkou, nevím, paní je na ÚP. Tak neví, jak dlouho jinak pacienti zůstávají v léčení. Jaga.
Zdravím, tak laboratoří zjištěn masivní útok streptokoka, po léčbě penicilinem přijdou kontrolní odběry a pak by mělo být všechno v pořádku .
Děkuji všem, kdo si našli minutku, aby mi dali radu.
doplněno 03.04.15 00:14:Babičko, já se nedám .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.