Nejste přihlášen/a.
Zásadní otázka je, zda je OSVČ pouze jako doplnění k hlavnímu pracovnímu poměru jako drobný přivýdělek, například drobné zahradnické práce, opravy jízdních oděvů apod, nebo jestli to je hlavní zdroj příjmu.
V zásadě: když máte živnostenský list a propustí vás z práce, tak nemáte nárok na to být nezaměstnaná s pomocí státu, protože jste podnikatelka, v případě kratší nemoci nemáte nemocenskou. Od určité výšky příjmu už si platíte sociální a zdravotní pojištění a daně, ale hlavně, pokud si platíte nízké sociální pojištění, tak budete mít nízký důchod. Atd.. určitě tu někdo bude vědět víc a hlavně správně.
Pokud máte normální hlavní pracovní poměr, kde je vám z hrubé mzdy srážené sociální a zdravotní pojištění a ještě vám zaměstnavatel sráží zálohu na daň a všechno udělá za vás, máte nárok na dovolenou, nárok na nemocenskou, v podstatě si spoříte na důchod, nárok na odstupné při propuštění, včetně přijetí na úřad práce při případném propuštění a přitom chcete mít drobný přivýdělek kde je třeba dávat zákazníkům faktury a vyúčtování vaší práce, je možné si založit živnost, ale i s tím, že pokud by vás zaměstnavatel propustil, asi byste už neměla nárok na to být hlášená na úřadě práce, protože přeci máte vlastní zdroj dalšího příjmu jako OSVČ. Možná, nevím to jistě. Pokud je přivýdělek za rok do určité částky (každý rok se trochu mění, je to prý asi něco kolem padesáti tisíc), tak nemusíte být účastná sociálního pojištění a platit sociální, jenom zdravotní a daň.
Živnostenský list k normálnímu pracovnímu poměru si zařizovaly například ženy, které měli jako vedlejšák úklid ve firmě a najednou to nešlo mít jako vedlejší pracovní poměr a tak si musely udělat živnostenský list, za vlastní si kupovat hadry, kýbl, čisticí prostředky a dávat každý měsíc zaměstnavateli fakturu jako opravdická firma.
Ale jestli máte takovou výdělečnou činnost, například zahradnickou firmu, bufet, nebo nějakou řemeslnou činnost nebo zemědělskou výrobu, že budete mít čistý zisk po odečtení nákladů srovnatelný s normálním příjmem v normálním zaměstnání, a chození do zaměstnání v hlavním pracovním poměru by vám zabíralo čas, který potřebujete pro vaše podnikání, tak se můžete rozhodnout, že se postavíte na vlastní nohy a budete OSVČ, případně můžete ještě někoho zaměstnávat, udělat si firmu.
Toto jsou jenom laické rady, možná nesprávné, chce to někoho, kdo se v tom vyzná, například na živnostenském odboru na radnici, na správě soc. zabezpečení, hledejte na internetu, ptejte se živnostníků ve vašem okolí.
Zdá se mi, že nemáte příliš jasno v pojmech - OSVČ je vlastně to podmikání, o kterém mluvíte. Placení zdrávky a socky záleží na tom, zda jste jen OSVČ, nebo zda jste i zaměstnaný, nebo třeba student, nebo důchodce... Pokud jste jen OSVČ, tak platíte socku i zdrávku.
A daně se tedy taky platí? Já právě v tom nemám žádnou zkušenost tak sháním nějáké informace.
Dobrý den, ne to byl zase jiný dotaz, tohle mě jen zajímalo protože jsem byla ve svízelné situaci a člověk se musí zajímat i o takové věci. Bohužel to dopadlo tak, že jsem dostala smlouvu na dohodu a za tu dřinu u soukromníka mám jen almužnu a ještě musím platit pojišťovnu, navíc jsem se dozvěděla že vedoucí vyplácí výplatu na třikrát a lidi co tam dělaj nemají ani jeden měsíc zaplacený nájem tak jsem se rozhodla že skončím jelikož mám domluvenou jinou práci na plný úvazek a dostanu i víc peněz. A snad mi za těch 7 dní vyplatí i to co jsem si tam teda odělala jinak si budu stěžovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.