Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propadnutí 2,5 dne dovolené z loňského roku

Od: monicqa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Zaměstnavatel nejdříve přišel se změnou pevné měsíční mzdy z původního mzdového výměru na nižší hodinovou mzdu. Bez svědků a pouze slovně mi vyhrožovali a vyvíjeli psychický nátlak přidáním různých druhů prací atd.., načež já už se teď pořádně nevyspím a necítím se zde dobře, tak jsem tento měsíc podala výpověď. Začala jsem řešit dovolenou, protože z loňského roku mi zbylo 16 dní dovolené, jelikož jsem neměla možnost si jí vybrat a zaměstnavatel mi ji nenařídil vybrat a ani jsem nevěděla, že může vzniknout nějaký problém a teď, když jsem se dotazovala, jak to tedy bude (jestli mi bude proplacena nebo si ji vyberu ve výpovědní lhůtě), tak mi bylo oznáměno, že mi strhli 2,5 dne, jelikož nelze převádět více dní, než na kolik máte v novém roce nárok na novou dobvolenou. Zjistila jsem to až teď, když jsem se o to sama začala zajímat a nedostala ji proplacenou, jak jsem čekala teď v únoru při uzavírání daní. Vůbec nevím, co mám dělat, na co mám nárok a jak to funguje.. Připravili mě (jelikož dělám krátký/dlouhý týden) o možnost týdenní dovolené a samozřejmě peněz za ní. Jsem zde již 3,5 roku a vždy nám bylo vedoucím řečeno, že si musíme vybrat dovolenou, abychom převáděli max. 4-5 dní a jelikož jsem loni v červnu přestupovala na pobočku, tak se mi moje původní dovolená rušila a zde jsem pak již neměla možnost (z nedostatku lidí pro zástup) si dovolenou vybrat. Vůbec nevím, co mám dělat a jestli mám tedy nějakou možnost odvolání a dožadování se svého volna nebo proplacení dovolené. Moc děkuji!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Dovolená Vám samozřejmě nepropadla. Dokud zaměstnání trvá, lze dovolenou pouze čerpat. Proplacení je možné až po skončení zaměstnání. Pokud Vám zaměstnavatel její čerpání neurčí do skončení zaměstnání, musí Vám ji po skončení zaměstnání proplatit. Zatím se nemáte proti čemu odvolávat. Normálně si napište žádanku o celou (!) dovolenou a uvidíte, jak se k tomu zaměstnavatel postaví.

doplněno 30.03.15 12:44:

"Celou dovolenou" míním celý nárok:

– celou nevyčerpanou část dovolené z loňského roku

– plus poměrnou část letošní výměry dovolené.

monicqa*
hodnocení

Jde o to, že mi už na pásce pro tento rok automaticky zkrátili celkový nárok o tyto dny, tudíž mi uvádějí již ponížený počet dní dovolené k vybrání. Ale já to zjistila bohužel až teď, když jsem to začala řešit s výpovědí... Tzn. zbylo mi 16 dní (nenechali mě jí vybrat, jelikož nebylo kdy a ani mi nenařídili vybrání a ani neinformovali, že se může toto stát, proto jsem teď překvapená) a do nového roku mám uvedeno celkový počet 27 dní (což by tedy původně vycházelo na 11 dní nároku na dovolenou na tento rok a tam teprve vidíme, že se někam ztratilo 2,5 dne)... Nejsem jediná ve firmě, komu se dovolená ponížila (resp. ztratila) a to nemají kolegové stejný problém a to ten, že měli zbývající počet dní dovolené menší, než nárok v novém roce.. :( Kam se tedy pak obracet se stížností nebo na prověření účetnictví. Již při nástupu jsme s kolegyní řešily nesrovnalosti v páskách skoro prvního půl roku a pak už jsme to přestaly řešit, když se to nějak výrazně nelišilo..

iz*

Porušováním zákoníku práce se zabývá inspektorát práce.

Kdy přesně Vám končí zaměstnání (kvůli letošnímu nároku)?

Zatím si vyplňte žádanku na 16 dnů dovolené z roku 2014.

Máte nárok na vysvětlení výpočtu mzdy, na předložení veškerých podkladů, na jejichž základě Vám byla mzda vypočtena a na kopie těchto podkladů na náklady zaměstnavatele. Zajděte si za mzdovou účetní a nechte si výpočet podrobně vysvětlit. Na inspektorát práce (viz odkaz v prvním odstavci) se můžete obrátit i ohledně neodůvodněného krácení mezd (nejde-li o nenárokové složky mzdy, u kterých závisí přiznání i výše na zaměstnavateli).

Myslím si, že nejde o chybu v účetnictví. Tipuji to spíše na "něčí"nařízení (někoho z vedení) – účetní by si takovou chybu "utéct"nenechaly.

Ještě mne napadá: Nemáte kopii své docházky z loňského roku? Není možné, že Vám zaměstnavatel někde "zpětně vykázal"čerpání dovolené, aniž by Vám nařídil její čerpání?

monicqa*
hodnocení

Spíš už vím, kde je problém.. Dělám krátký /dlouhý týden a zbytek dovolené - 16 dnů je včetně pár dní ještě z roku předchozího tedy 2013. Měla jsem rezervován termín dovolené na červenec, ale vzhledem k mému přechodu na jinou pobočku v červnu 2014 se mi tento termín zrušil a již jsem neměla možnost dovolenou čerpat (ale obávám se, že potvrzení nikde nijak nezískám, jelikož by byl vedoucí proti firmě a zároveň sám proti sobě, protože vše vždy bylo pouze ústní formou - tady nikdo nic moc neřeší :(), takže se jedná zřejmě o zbytek dovolené z roku 2013.. :( Jinak zde je docházka elektronická, tudíž je v systému i zpětně.. Nemluvě o nárocích na přestávku a tak.. To se na pobočkách nedodržuje vůbec.. Ale to žádný zaměstnanec nemůže řešit... :-/

iz*

V provozu s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou to může být i v pořádku. Zaměstnanci mají nárok na příslušný počet (většinou 4, někde 5) týdnů dovolené, ale náhrada mzdy za dovolenou se může vyplácet za 5 x 8 hodin x počet týdnů. Další možnost je přepočtení dovolené na pracovní směny. Pak zaměstnanec za týden dovolené obdrží náhradu mzdy za tolik pracovních směn, kolik mu jich v průměru na týden připadá.

(V druhém případě se náhrada mzdy vyplatí za nižší počet delších pracovních směn, ale počet hodin bude souhlasit.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]