Nejste přihlášen/a.
Při prodeji bytu letos v květnu nám pravděpodobně vznikne povinnost zaplatit 15% daň z příjmu z prodeje nemovitosti,neboť prodáme s mírným ziskem.Platí, že onu 15% daň zaplatíme až v daňovém přiznání daně z příjmu s termínem do 31.3.2016? Díky za radu...
Dobrý den, obecně - příjem letošního roku se bude zdaňovat v roce příštím. Zda bude daň stále 15 procent se (asi) zatím neví. Možná bude jiné procento, možná jiný výpočet - podle situace a jestli bude změna nebo ne. Zatím je oněch 15 procent pro daň z příjmů F.O. a ve Vašem případě se jedná o zdanění případného zisku (a nedodržení dvou let od nabytí bytu). Snad je i možnost tohoto se sprostit, když se prokáže, že peníze z prodeje bytu jsou následně použity na pořízení jiného bytu (bydlení). Ale, na vše je lepší zeptat se na F.Ú. (v době až to bude aktuální).
Zdravím!
Na našem FÚ je to dosti ošemetné se dotazovat, paní mi minule do telefonu odsekla, že mají zákaz v čemkoliv lidem radit,což chápu,ale asi záleží na lidech.Raději se poptám na podrobnosti dań.poradců.Dotaz jsem zde nyní uvedla proto,kdyby náhodou někdo neporadil ještě dnes
To bych se dost divila,
podle mne se paní jen vymlouvala
(nechtělo se jí odpovídat) ...
Ale podle mých zkušeností je lepší tam zajít osobně.
Zřejmě neznáte pokyny ro řadového úředníka na FÚ. On není od toho, aby poskytoval infomace jak kterou věc řešit. Pokud chce někdo poradit, musí si podat písemnou žádost a zaplatit.
Pro ivzez: Zdravím Vás a děkuji za reakci.Opravdu se mi to stalo,paní mě slušně poslala do háje.Přitom její kolegyně,která má na starost jinou část poplatníků,poradila mé kamarádce několikrát bez problému.jak jsem psala výše, je to v lidech
Není to v lidech. Ten co poradí se vystavuje finančnímu postihu, protože úředník na nejnižší úrovni nemá příslušnou kvafikaci a když poradí špatně, může uhradit škodu buď státu nebo tazateli.
Ale většinou spojovatelka přepojí na nějakého vedoucího odboru,takže předpokládám, že kvalifikaci by měl mít a poradit alespoň obecně dobře.Myslím, že by se těžko dokazovalo to, že mi radil úředník bez kvalifikace (který by tam dle mého názoru ani pracovat neměl),natož, že způsobil někomu škodu...
Ono nejde o to, že na tom vyděláte, ale jestli splňujete povinnost ji platit. Tedy jestli máte nem. v držení méně, než ... nebo v ní máte bydliště kratší dobu, než...
Právě asi tu povinnost mít budeme,nemovitost vlastníme krátkou dobu.
doplněno 29.03.15 20:17:Ještě bych doplnila otázku. V bytě jsme provedli výměnu lina za cca 35 tis.Kč,zda se k tomuto při výpočtu daně přihlíží?
Pokud nesplníte limit pro osvobození, tj. trvalé bydliště po dobu min. 2 let nebo 5 let vlastnictví, tak se tento příjem zdaňuje podle §10 zákona o dani z příjmu (ostatní příjmy) odst. 1 b. Dle bodu 4 tohoto paragrafu je základem daně příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení. Z toho vyplývá, že jako výdaj můžete uplatnit cenu, za kterou jste byt pořídili, vč. případné provize. Uplatnit můžete i veškeré výdaje, které sloužily ke zhodnocení bytu.
Zdravím a vracím se k mojí otázce:
Právě se mi podařilo dovolat na náš FÚ a měla jsem tentokrát štěstí na úřednici, která poradila a nebyla protivná.Takže pro toho, kdo by zde měl podobný problém a neví si rady ,jsem zjistila toto:
Základ 15% daně z příjmu z prodeje nemovitostisi můžu snížit o prokazatelně doložitelné výdaje,tj.např.i provize RK, dań z převodu nemovitosti,cenu nemovitosti, za kterou jsme jí pořídili,faktury např. za novou podlahu, linku, WC apod.Takže děkuji rádci "jasa" za dobrou odpověď, kterou nyní jen doplńuji pro jiné tazatele...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.