Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopis s dodejkou, žádná odpoveď

Od: did* odpovědí: 13 změna:

Mám zapeklitý případ.

Poslal jsem svému Nájemci/pronajimateli nájemního bytu (spol. s.r.o., zástupci nájemce, sídlo Praha) před půl rokem dva doporučené dopiy s dodejkou. Dopisy byly převzaty na podpis, ale jinou firmou - Realitní kanceláři. Jenže odpověď nepřišla dosud žádná. Už jsem urgoval telefonicky. Bylo slíbeno paní z té realitní firmy, že případ připomene spolupracovníkovi zástupce Nájemce, který pracuje teď pro jejich realitku. Stále však nic. Co tedy dělat? Ta realitka, co to převzala neodpovídá ani na e-mail, měsíc starý.

Otázka: Nebylo v tomto případě porušeno poštovní tajemství? Nevím vůbec, kdo dopis převzal, i když jméno znám, je uvedeno s vlastnoručním podpisem na Dodejce. Je to případ pro Českou poštu, či Policii ČR? Může mi někdo poraditr? Děkuji mockrát!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud budete muset jít k právníkovi, bude Vám tato dodejka k potřebě. Je to důkaz, že adresát dopis převzal a musel ho tím pádem vzít na vědomí. Nevím o co se Vám jedná, ale když jste to posílal tímto způsobem, asi jde o něco vážného. Určitě máte také kopii znění toho Vašeho dopisu. V případě soudního jednání to bude nutno doložit.

did*
hodnocení

Díky za odpověď, vše mám. Subproblém je ještě v tom, že ten dopis nepřevzal adresát ta firma s.r.o., ale realitní kancelář, která je na mnou uvedené adrese, včetně čísla popisného. Ta realitka se však nehlásí přes urgence telefonem a poslaný e-mail.

Naléhavé je to proto, že v bytě nefunguje přes půl roku kuchyňský odpad! Platíme snížený nájem (na základě naši žádosti Nájemci). Ten tuto žádost na sníženýá nájem nepřevzal. Pokud však neodpověděl do 14 dnů od žádosti, je to, jakoby s tím souhlasil, podle zákona a rady právníka.

Did, já si myslím, že v tom případě můžete být v klidu. Vy jste udělal maximum. A kdyby k něčemu došlo, máte se čím hájit. A i ten email si ponechte v rezervě. A že Váš dopis převzal někdo jiný, to si myslím, že také není Váš problém. Vy jste adresu napsal správně a k tomu máte i doklad. Víc jste udělat ani nemohl. Leda tak ještě sehnat adresu soukromou toho pronajímatele a jeho informovat o dění dalším dopisem a samozřejmě s dodejkou. Já bych to udělala a zároveň mu k dopisu připojila fotokopii toho dopisu a i té dodejky, který odebrala ta realitka.

did*
hodnocení

Ano, asi kašlou na nás. Ale s jakým cílem. U soudu to musí naprosto prohrát. Nereagují skoro rok na 2x dopisy doporučené. Na žádosti o opravu kuch. odpadu. Na žádost o snížení nájmu. Smlouva je už 1 rok v porodloužení automatickém. Automatické prodloužení dle Smlouvy začíná v červenci 2015 poslední rok...

hodnocení

0x

Jen pro upřesění: psal jste na firmu, nebo na jméno? Třeba Pan Novák, firma ta a ta

Ne že bych byl schpen vám poradit, když mi ti sděkíte, ake mohlb y v tom být rozdíl.

did*
hodnocení

Adresa toho doporučeného dopisu s dodejkou byla na jméno + firma (s.r.o,) toho dotyčného zástupce nájemce/pronajímatele bytu.

mot
hodnocení

0x
Treba na vas umyslne kaslou...

sdo
hodnocení

0x

Pamatujte si, že pokud chcete psát dopis nějaké společnosti, pak je třeba uvést název společnosti a její sídlo dle obchodního rejstříku. Jméno pracovníka není vhodné uvádět. Sama společnost má vědět, kde příslušnou věc za společnost řeší. Uvádět na dopis jméno a pak společnost - takhle jste napsal soukromý dopis, který místo domů domu člověku, byl doručen do zaměstnání. Tedy si nejprve nastudujte, jak správně napsat adresáta na dopis. Pokud jste měl pocit, že dopis převzal někdo jiný, měl jste to reklamovat na podací poště. Nyní to nemá smysl řešit. Navíc písemnost nejspíše byla doručena správně - že by dopis převzalal jiná společnost je málo pravděpodobné. Jaký je dle vás rozdíl mezi realitní kanceláří a spol. s r.o.? To, že se vám vratila dodejka a nikdo vám na dopis neodpověděl je přece pouze věcí adresáta. Prostě nechce odpovědět, tak neopoví.

did*
hodnocení

1/ Adresa byla napsaná správně, podle Obchodního rejstříku.

2/ Není správná Vaše domněnka, že dopis převzala jiná společnost. Znovu zdůrazňuji, že dopisy převzala právě konkrétní realitní kancelář. Ta sídlí na stejné adrese jako zástupce (v roli firmy s.r.o.) mého vlastníka bytu (nájemce/pronajímatele). Realitní kancelář (příjemce dopisů) nyní mlčí, takže si koledují o trestní oznámení a jsou v průšvihu, jinak to nevidím. Porušili poštovní tajemství!

Děkuji Vám mockrát za zapojení do diskuze, samozřejmě vítám dále všechny poznatky k tomuto případu, i kritické na moji osobu. Rád se poučím, ale hlavně gordický uzel s dopisy vyřeším. Doufám.

doplněno 27.03.15 18:51:

...že by dopis převzalal jiná společnost je málo pravděpodobné
(tuto argumentaci vyvracím vdruhém odstavci textu, ale chybně. Druhý odstavec č.2 měl být:

Není správná Vaše domněnka, "že dopis převzalal jiná společnost je málo pravděpodobné". Znovu zdůrazňuji, že dopisy převzala právě konkrétní realkitní kancelář...

Did, ono je totiž trochu matoucí to, jak to píšete v samotné otázce. "Dopisy byly převzaty, ale JINOU firmou - realitní kanceláří." A dále píšete, že to je porušení "listovního tajemství". Z tohoto důvodu se někteří a i já domnívala, že dopisy nepřevzal adresát, ale někdo v jeho zastoupení. Ale i v tom případě byste měl dostat odpověď. Alespoň v tom smyslu, že oni nejsou kompetentní Váš požadavek řešit a měli by Vás nasměrovat na příslušného adresáta.

did*
hodnocení

Ano, ano! Dík!

Je to, jak píšete: "dopisy nepřevzal adresát, ale někdo v jeho zastoupení!".

Takže, bych měl dostat odpověď, co se s tím dopisem děje, zda jsou kompetentní případ řešit, případně, komu ho předali.

cocinkamichalka*

Firma, které píšete, mohla zmocnit jinou firmu, aby jí přebírala poštu.

Stejně jako vy můžete zmocnit kohokoli, aby Vám Vaši poštu přebíral. Navíc, v místě bydliště (na adrese), může i doporučený dopis převzít např. soused.

Pokud chcete, aby dopis mohla převzít pouze tato konkrétní firma (osoba), je potřeba zvolit při odeslání službu DO VLASTNÍCH RUKOU VÝHRADNĚ JEN ADRESÁTA.

doplněno 27.03.15 20:03:

Poštovní ani listovní tajemství nebylo porušeno.

did*
hodnocení

Rovněž děkuji za odpoveď. Nemáte ale, podle mě, pravdu!

1/ Je nepřípustné, aby pošta dodala doporučený dopis s Dodejkou sousedovi apod., to jsou pavlačové klepy! Výjimkou je zmocnění, ale to není můj případ.

2/ Na Dodejce není žádná kolonka "Do vlastních rukou". Také proč? Tudíž pošta musí dodat dopis výhradně tomu, kdo je uveden v kolonce "Adresát zásilky".

V tomto případě tohle Česká pošta (doručovatelka) neprovedla. Dopis předala jiné firmě (tedy Realitce), která má své razítko a iniciály osoby v kolonce "Přijemce dopisu". Podle mě neoprávněně. Došlo tíém k porušení jejich interního řádu následně zřejmě i listovního tajemství. Nezbý vý tudíž, než se obrátit na Policii ČR.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dodejka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]