Nejste přihlášen/a.
Ke dni 16.6. a 15.12.2014 jsem měl zaplatit FÚ zálohu na daň, v daňové informační schránce mám napsáno, že Druh příjmu je: DAŇ Z PŘÍJMU FYZICKÝCH OSOB PODÁVAJÍCÍCH PŘIZNÁNÍ.
(Pro vysvětlení, vyšla mi v přiznání za r. 2013 daň asi 32.000 Kč a v takovém případě jsem měl v r. 2014 právě hradit ty dvě zálohy - já o této povinnosti nevěděl a zjistil jsem to až teď v souvislosti s přípravou nového přiznání. Proto musím ty dvě nezaplacené zálohy ještě rychle doplatit, než půjdu příští týden podat přiznání a pak už jen doplatím drobný doplatek daně.)
1) Chci se zeptat, jestli ty dvě zálohy můžu odnést normálně na pokladnu FÚ? Takže de facto na pokladně složím tři částky (2x záloha a 1x doplatek) - asi to musím reálně složit na třikrát, nejde v jedné sumě, že.
2) Pokud bych ale platil bankovním převodem, jaké předčíslí účtu mám použít? Na webu ministerstva financí je tato příloha financnisprava.cz/... ale moc se v ní nevyznám. Usuzuji, že předčíslí účtu by mohlo být "721", ale týká se to i záloh?
A jaké by bylo samotné číslo účtu, bydlím v Praze. Z přílohy se zdá financnisprava.cz/... že by to měl být účet "77628031".
Jestli vše správně chápu, ty dvě zálohy (má to být asi 14000 Kč) pošlu 2x na účet 721-77628031/0710 a variabilní symbol bude moje rodné číslo? A doplatek daně pošlu na stejný účet? Jak potom FÚ pozná, co je záloha a co je doplatek?
Mnohokrát děkuji.
Pokud jste z Prahy a podáváte sám přiznání, tak kompletní číslo účtu pro platbu je 721–77628031/0710, VS rodné číslo, popř. IČO, pokud je přiděleno. Pokladnou lze také provést úhradu.
přehled účtů s předčíslími viz např.
pro placení záloh i doplatek je číslo účtu stejné, vše můžete poslat i jednou částkou, FÚ nepotřebuje rozlišovat doplatek a zálohu, bere úhrn došlých plateb oproti předpisu záloh a zbývající povinnosti vyplývající z daňového přiznání. Pokud jste neplatil zálohy včas, je možné, že Vám naskakují úroky z prodlení. Na Vašem místě bych zálohy uhradila a informovala se na FÚ u správkyně daně, jestli ještě něco nedlužím, abyste pak nebyl překvapený, že z ničeho nic po delší době dojde platební výměr na částku výrazně vyšší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.