Nejste přihlášen/a.
Máte někdo zkušenost, resp. víte o nějakém příkladu, kdy jsou zneužívány sociální dávky?
Dobrý den, ano, vcelku je rozšířené a známé, že matky samoživitelky pobírají tento soc.
příspěvek od státu, ale žijí v domácnosti normálně s druhem, který má příjem a tvoří tak normální finančně zajištěnou rodinu. Ale, pro úřad tam jiný živitel v domácnosti nefiguruje, protože tam jako není. Zdravím!
Stačí se porozhlédnout - neprovdané maminky žijící s druhem pobírají dávky jako samoživitelky, invalidní důchodci pracují na plný úvazek, příspěvek na péči o ještě čipernou babičku či dědu, a o příspěvku na bydlení radši nemluvit. Samosebou to neplatí paušálně, na druhou stranu lidé opravdu potřební soc.dávky nedostanou.
Než jsem dopsala, je tu ben a totéž.
Poslední zneužívání co jsem zaznamenala je, že ten kdo bere příspěvek na péči a skončí na měsíc v nemocnici, nenahlásí (ač má povinnost nahlásit), systém není propojen a tak pokud ho někdo neudá, úředníci to nezjistí. Zaměstnávání lidí s plným ID vidím jako nesmyslné, jsem-li nemocná beru důchod a nepracuji. Průkaz mimořádných výhod (ztp) zneužívají zdraví aby si na něj koupili slevněné lístky do divadla, plavenky (on to totiž nikdo nekontroluje), vzpomenu i to, že značka invalida v autě platí jen pokud je tam fyzicky přítomen. Jak zneužívá dávky jedna skupina obvatel raděj vynechám zcela, to by bylo na dvě A4.
doplněno 25.03.15 12:53:Když jsem žádala o příspěvek na zvláštní pomůcku (auto) poctivě jsem ofotila z katastru listy vlastníka svoje i manžela, úřednice říkala, že s tímto se ještě nesetkala. Oni totiž co jde snadno, dělají složitě, vypisujete kolonky co vlastníte, lžete jako když tiskne jelikož to nikdo nekontroluje. Patrně by stačila malá změna v zákoně, povinnost přiznat a sankce, nějaká kontrola. Třeba konkrétně příspěvek na péči, lze přece snadno doložit k čemu byl využitý, pokud je někdo blízský pečující osoba člověka co má v papírech, že potřebuje péči 24h nemůže ten pečující chodit denně do práce a pokud chodí, musí na tu dobu platit jinou osobu.
Mám v rodině vlastně hned dva zneužívatele. Sestra jakožto samoživitelka na mateřské pobírá příspěvek na státní byt, v kterém téměř rok nebydlí a bydlí u svého nového partnera.
Babička partnera pobírá příspěvek na péči ve výště 4000Kč, ovšem žádnou péči si z něj nehradí, za to za Sportku utratí měsíčně 1600 a za zásilkové obchody dalších něvím kolik tisíc.
Ale on si stát za to může sám, protože je mu to jedno a pobírače nekontroluje. Jak to, že dá příspěvek na bydlení a nezajímá ho majetek toho člověka, jen příjmy? Tak proč by se člověk nepřiživil, když je stát tak štědrý ( a blbý).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.