Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontroly na nemocenské

Od: charliebad* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,

poprvé v životě mám neschopenku a hned na dva týdny. O víkendu jsem měl ale v plánu vyrazit za svou babičkou do nemocnice, která je vzdálená 290km a následně přespat v jejím bytě, protože za den se ta cesta nevyplatí a je dost únavná. Jaká je šance, že mi domů přijde kontrola v sobotu a v neděli? Dost se bojím, že je to možná naposledy, co bych ji mohl vidět... její stav není nejlepší :( poraďte prosím

díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

1x

Požádal bych ošetřujícího lékaře a promluvil bych si sním o daném problému. Lékař pochopí, může napsat vycházku a zároveň může na určitou dobu změnit i místo pobytu nemocného. Tím by se všechny vyřešilo.

hodnocení

0x

Jaká je šance? To chcete v procentech? Nevíme..

Ale stát se to samozřejmě může..

danys*
hodnocení

0x

pokud zvládnete cestu vzdálenou 290km, tak nevím, z jakého důvodu máte neschopenku.Ale to je vaše věc. Kontrola chodí ráda v sobotu a v neděli, protože maji za to příplatky. dále taky rádi chodí pár minut po skončení vycházek atd. Vy vycházky zřejmě nemáte, takže to může být jedno. když už, já bych volil všední den někdy odpoledne s tím, že bych se vrátil nejpozději druhý den do 6hodin ráno. Nicméně riziko, že kontrola přijde, tam je.

hodnocení

0x
Chodi kdy chce a prvni 2tydny posila zamestnavatel takze nikdo nevi u koho pracuje a kolik ma kontroloru. Pak to plati stat a ten si posila sve lidi :)

webbiecz*
hodnocení

0x

1. Jaký je důvod pracovní neschopnosti? Když můžete cestovat na konec republiky, zřejmě to nic tak zásadního nebude... Pak doporučuji ukončit neschopenku a máte to bez problémů.

2. pokud vám opravdu něco je a je to nakažlivé, dost bych zvažovala, jestli s tím lézt do nemocnice a ohrožovat pacienty, pro které by to mohl být problém. Přeci jen se sami potýkají s nějakým onemocněním a jakákoliv další nákaza je riziková.

3. a teď k tomu, na co se ptáte - první dva týdny kontroluje zaměstnavatel. Takže si sám odpovězte na to, zda má důvod kontrolovat, jestli jste skutečně doma. Ano... víkendy jsou oblíbené dny kontroly právě proto, že spousta tzv. nemocných z nějakého důvodu zrovna o víkendu dělá vše možné jiné, než dodržuje léčebný režim. Takže - má váš zaměstnavatel důvod vám nevěřit? Nebo - má ve zvyku takové kontroly provádět? Pokud jste přesvědčen, že ne, tak směle do toho.

hodnocení

0x

Nevím, co Vám je. Ale když je kontrolka už předem daná na 14 dní, asi to nebude jen tak nic malého.

Nedovedu si představit, jak byste jel 290 km třeba s průjmem, horečkami, hnisavou angínou, nevolnostmi, bolestmi. Co když se Vám cestou přitíží? Když Vás lékař nechal doma, uznal, že potřebujete klid, ležet, kurýrovat se a ne trajdat skoro 300 km. Kdybyste se mu o tom zmínil, asi byste špatně pochodil.

Pokud byste mohl takto cestovat a nečinilo by Vám to problémy, ukončete si kontrolku /lze to na vaši žádost/ a následně se vydejte na návštěvu. Pokud Vám něco skutečně je, ležte. On doktor určitě ví, proč Vám tu kontrolku dal.

Je jaro, babička se jistě zotaví a ještě se spolu užijete.

Je to asi hloupé přirovnání, ale kdybyste byl hospitalizován v nemocnici třeba po autonehodě nebo po operaci, také byste nemohl nikam jet. Občas se v životě něco semele tak, že to prostě nejde přesně tak, jak si člověk představoval. Musíte se naučit s tím smiřovat a přijímat to tak, jak to je. Je to těžké, ale naučíte se to. Jaga.

Pokud se uschopníte sám, ne abyste sem za pár dní dal otázku: "Doktor mě neléčil, jak ho žalovat?" I tací kujóni jsou.

Navíc, zaměstnavatel si své peníze hlídá. Hlídal byste si je taky. Proto, jak mluvím s lidmi, těch kontrol je dneska prý daleko víc, než tomu bývalo v minulosti.

ronyx*
hodnocení

0x

Pokud cestu chcete uskutečnit nelegálně, je to sázka do loterie, protože nikdo vám není schopen říct, jestli, příadně kdy vám kontrola přijde. Navíc v prvních dnech, kdy vám nemocenskou platí zaměstnavatel, může přijít na kontrolu i někdo od zaměstnavatele, takže třeba i na udání.
Šlo by to celé udělat i legálně, ale to nestihnete - jsou na to potřeba cca 3 týdny. Funguje to tak, že navštívíte svého šetřujícího lékaře a požádáte ho o změnu vycházky na určité datum. Ona napíše žádost o tuto změnu a doplní k tomu své vyjádření z hlediska vašeho zdr. stavu. Tuto žádost pošle na kontrolní oddělení OSSZ. Tam ji posoudí a buď schválí nebo neschválí. Výsledek sdělí vašemu oš. lékaři a ten následně vám.
Výše uvedený postup mám přímo od lékaře - před necelými 2 roky jsem potřeboval udělat výjimku na vycházky v rámci jednoho dne - rozšíření vycházky z 6 na 12 hodin v kuse. Šel jsem za svým oštř. lékařem s tím, že ho požádám, aby mi to udělal (věděl jsem, že se to takhle dělalo dříve). Bylo mi vysvětleno, že už to takhle nejde a byl mi sdělen postup viz popis výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]