Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, pokud vyfotím nebo natočím trestný čin nebo přestupek, jestli tu fotografii, případěn ten fim, mohu jentak vystavit na internet, např, nahrát na youtube.
Například budu v parku fotit svého psa a na pozadí bude zloděj strhávat někomu kabelku. Neznám jeho totožnost ani jsem se neúčastnil žádného vyšetřování. Mohu takovou fotografii zveřejnit bez postihu?
vidím to nedobře, podle § 12 odst.1 zák.č.40/1964 Sb., občanský zákoník platí, že: Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením.
jedná se o porušení ochrany osobnosti, kdy zároveň je zde § 13 odst.1 zák.č.40/1964 Sb., občanský zákoník, který určuje, že: Fyzická osoba má právo se zejména domáhat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění.
takže se mi to moc nezdá
Především děkuji za odpověď.
Jen bych doplnil takové zamyšlení, že tedy záběry skryté nebo průmyslové kamery, které jsou tak často vidět v televizní žurnalistice, jsou vlastně protizákonné. Lupič, který vykrádá banku je protizákonně zveřejněn v televizním zpravodajství ze záběrů bezpečnsotní kamery. Stejně tak nějaký veřejný činitel beroucí úplatky zaznamenán skrytou kamerou je zveřejněn nezákonně. Hmm, a záběry z pořadu Policie pátrá... (nebo jak se to jmenuje) bývají tedy také mimo zákon... Zvláštní...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.