Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komu patří alimenty?

Od: tejinka090* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

Chtěla bych se Vás zeptat Komu patří alimenty pokud je "dítěti" 18 a stále studuje?

Má alimenty dostávat rodič nebo dítě ale s tím že nějaká dohodnutá část se da danemu rodiči?

Předem Děkuji za odpověd

TEJINKa090*smich*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

3x

Alimenty patří vždy dítěti, ať je mu 0 nebo 25. Rozdíl je v tom, že dokud mu není 18 let, spravuje mu je rodič, který o něj pečuje, nad 18 let si je má spravovat dítě samo. Nad 18 let tedy má dítě nárok, aby byly alimenty placeny přímo jemu (a on pak platí tomu, u koho bydlí dohodnutý příspěvek na domácnost), nic ale nebrání tomu, aby se všichni dohodli, že alimenty půjdou dál tomu rodiči, u kterého bydlí a dítě dostane "kapesné". S tím ale musí všichni souhlasit.

tejinka090*
hodnocení

Moc Dekuju za odpoved.

U nás je to al tak ze i když jsme se dohodli s matkou ze mi bude davat aspon 500 s celkove castky 2000kc nedostavam vubec nic.

A když sem ji rekla ze ty alimenty by meli byt moje a ja ji mam s toho davat nejakou cast tak mi na to rekla ze to neni pravdda ze ona ma narok na celou tu čast. Nedela mi problem opravdu si nechat jen tech 500 a dat ji zbytek ale ona si proste stoji za svym ze nemam narok na nic.

Tak aspon vim ze mam pravdu ja .Moc dekuju*hej*

dusatka*

Tak požádejte otce, ať platí přímo vám, jistě máte nějaký účet, nebo není problém si zřídit levný studentský. Rozpory s rodiči jsou vždy problém, ale někdy je potřeba udělat rázný krok. Mamince ten krok vysvětlete asertivně.

kajka*

Dusatko, souhlasím s Vámi po právní stránce, ale lidsky mám trochu pochybnosti. Vždyť pokud dcera s matkou bydlí, studuje a matka se o ni stará, tak ty alimenty dcera spotřebovává. Vždyť ta částka dělá např. necelou polovinu nájmu...zbytek potřeb jí musí hradit matka a je to určitě více než další dva tisíce, které by se daly považovat za alimenty od matky.Proč tedy dělat rázné kroky?Dospělá dcera i když studuje si přece může nějaké peníze vydělat brigádou. Tím si může např. pokrýt část svých potřeb, na které již matce třeba peníze nezbývají. Někdy opravdu nebývá lehké živit zatím nesamostatného dospěláka z jednoho platu a mizerných 2.000,- alimentů.

dusatka*

No vidíte, a já bych to v jejím případě udělala. Nechala bych si posílat peníze od otce a s matkou bych řešila, kolik budu přispívat na domácnost. Aby pochopila, že jsem dospělý člověk a že je třeba se mnou jednat a ne mě vydírat. Navíc 2000 je opravdu málo, zvážila bych, jestli by nebylo možné dohodnout s otcem vyšší příspěvek.

Říkám to přesto, že u nás jsme se dohodli jinak - na studující dospělé dítě po dohodě všech stran platí otec přímo mně, já dítěti dávám dohodnuté kapesné a celý zbytek mu ukládám.

kajka*

Dusatko, víte, trochu jinak se musí jednat s dospělým člověkem , který je nezávislý na rodičích - samostatný a jinak s dospělým "dítětem". Tam je ta dospělost dána pouze věkem nikoli však tím, že dokáže stát na vlastních nohách a mnohdy ani myšlením ne. A od matky bych to rozhodně nebrala jako vydírání. Vždyť ona ty peníze jistě někde neproflámuje a neobohatí se jimi, ale použije je právě pro svou dceru. Vy žijete v jiných finančních poměrech než většina matek, vy nemusíte výživné použít, můžete ho ukádat...možná proto máte na věc jiný náhled.Myslím, že valná většina samoživitelek opravdu stěží vyjde i když se samy velmi uskrovňují. A dohoda "kolik bude přispívat na domácnost" ... já tvrdím, že i ty dva tisíce jsou málo. A pokud se dcera cítí jako dospělá, měla by se dospěle začít chovat a mámě spíše pomoci než natahovat ruku.

toni*

Paní kajko, plně souhlasím s vámi. K tomu není co dodat. Snad jen to, že všechny dospívající děti (ale to se týkalo i nás ) si myslí: " Jak takové chytré děcko může mít tak pitomé rodiče! "

tejinka090*
hodnocení

S Požádáním otce sem to už take zkousela ale jeho odpoved znela ze nema cas litat po bankach a kvuli me neco menit

kajka*

Tejinko, mohu se zeptat? Vy si kromě bydlení chcete hradit veškeré své potřeby sama a sama se o sebe starat? Vy si přivyděláváte brigádou při studiu? Mě jen napadá, že ze dvou tisíc alimentů a i kdyby Vám matka přispívala stejným dílem, byste asi nevyžila. Možná i Vaše matka má co dělat, aby s penězi vyšla, pokud si nevyděláváte a živí Vás.

tejinka090*
hodnocení

Me jde jen o to ze bych si i treba rada nekam zasla a neco si koupila bohuzel si privydelavat brigadou nemuzu jelikoz mam zdravotni potíže. A věrte ze maminka opravdu nema potize vyjit s penezi kdyz 13 letemu klukovi dava vic penez nez me a podporujeho ho v koureni.

A jestli se vam zda moc po ni chtit 500 kc s celkove castky tak to teda pardon.

Byla sem postavena do situace kdy se mam starat sama o sebe platit si vsechno sama tak mam pravo snad chtit aby penize ktere mam dostat ja byli moje. Ja to sama nechci se zivit sama ale jinou moznost sem bohuzel nedostala.

lidka*

Tejinko, mám takový pocit, že se cítite v rodině trochu odstrkovaná, není to tak? Nepomohlo by, rozumně si s maminkou promluvit a říct ji upřímně Váš názor stejně, jako ho říkáte tady na poradně? Dává Vám maminka kapesné a nebo to má být těch žádaných 500 Kč? My se tady můžeme sice podělit se svými názory, ale těžko to spravedlivě posoudíme, když nevíme, jak to u Vás v rodině funguje. Ano, podle práva - jak píše dusatka - otec může alimenty posílat přímo Vám. Ale jinak to další hospodaření s penězi už musí být na základě dohody s matkou a podle zvyklostí v rodině a rodinném rozpočtu. Určitě se pokuste si to s maminkou vyříkat a třeba se oběma povede najít společnou řeč. *placni*

marie55*
hodnocení

1x

Výživné je určeno pro dítě a jemu také patří. Záleží na domluvě mezi rodiči, kolik bude dítě přispívat na domácnost. Přídavky na děti jdou dovršením 18-ti let také přímo dítěti a sociální odbor se rozhodně neptá, jak s tím dítě naloží a jestli to odevzdá rodičům. Chápu, že v dnešní době je nesmírně těžké utáhnout všechny poplatky a potřeby, ale někdy tady mám pocit, že si rodiče pořizovali své děti na to, aby jim v dospělosti zajišťovaly větší komfort.

Otec by měl tedy platit k rukám své zletilé dcery a ta se domluví s mámou, kolik ji přispěje na domácnost. Máma svou vyživovací povinnost plní tím, že s dceři poskytuje bydlení a stravu.

Takže rada tejince: Napiš tátovi, že vzhledem k tvé zletilosti požaduješ výživné na svou osobu do tvých rukou či na tvůj účet a mámě skutečně dávej měsíčně tolik, kolik jste se domluvily, jelikož s těmi penězi na základě vaší domluvy bude nejspíš počítat.

Ostatně, malá finanční výpomoc ve vašem rozpočtu formou brigády by také nebyla asi k zahození. Nevím jaké zdravotní potíže máš, ale viděla jsem pracovat i děti s velmi těžkým tělěsným postižením (tzn. na invalidním vozíku a silně ochrnuté). Takže to, co jsem psala o rodičích v úvodu, platí i z druhé strany pro děti. Svou dospělost a samostatnost nejlépe prokážeš schopností se alespoň částečně o sebe postarat.

martini*
hodnocení

1x

Ano, přesně souhlasím s touto poslední odpovědí, matka také plní svou vyživovací povinnost, ne tím, že dává peníze, ale tím, že dceři, která "ještě není schopna se živit sama", tedy studuje, zajistí stravu a bydlení. Peníze od otce náleží v plné výši dceři, bylo by to i soudně vymahatelné, ale do toho zřejmě tazatelka nepůjde. Přispívání na domácnost nemá být v žádném případě z výživného, ale připadá v úvahu pokud má dítě nějaký jiný příjem, příp. výrazný majetek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]