Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je pravda, že v bežnách lékarnách prodávají brýle nebo filtry na zatmění Slunce? Děkuji
Dobrý den, píší to v Blesku, tak to musí být pravda. Ale, neberte toto tvrzení tak vážně.
Patrně v malé lékárně nic neseženete - ono to asi není zboží, které se prodává stále. V nějaké velké lékarně, která honí kšeft, to asi bude k sehnání. Zdravím!
Když si nechceš natrvalo poškodit zrak, tak buď zajdi do optiky jestli mají vhodné brýle na pozorování zatmění slunce a nebo se dívej v televizi. Takové rady rávají v rakouském rozhlase a stejné rady budou platit i u nás.
To zatmění bude pouze částečné (jestli si to dobře pamatuju, tak zakryto bude asi 67% slunce) ale i tak bude záře slunce okolo měsíce tak intenzivní, že přímý pohled do slunce ti poškodí sítnici.
Pokud už nemáte doma disketu, vyhoví dvě vrstvy Mylaru - té pokovené fólie, co se do ní balí zranění. Kvalitu takového filtru si můžete předem otestovat pohledem na žárovku. Pokud můžete bez problému koukat na svítící řárovku a vidíte její vlákno a "nebolí" to, pak i se Sluncem to bude v pohodě (a nebo přidáte vrstvu).
Kvalitu UV a IR filtru pohledem na žárovku opravdu nezjistíte!.
Zatmavené a průchodné pro UV je při koukání do slunce velké riziko poškození sítnice. Sklo UV nepropouští = začouzené sklíčko by mělo být OK. Pokovená folie nebo CD - tam je to otázka. Jistota je svářecí sklo nebo origo brýle (prakticky to samé).
Pokud neznámé nouzovky tak jen krátce max. ca 5 veřin = očouzené sklíčko, CD, pokovené folie atd. Nevíte kolik neviditelného záření propouští = při delším pohledu do slunce riziko. Hlavně poznáte až následky.
V r.1999 jsen mela ty papirove bryle na zatmeni slunce sebou na Rhodosu-parada,cela leta byly v supliku,ted pri stehovani v lednu jsem je vyhodila-jak by se ted hodily,ale vyhrabala jsem starou svareci kuklu (muzskej ma tu samostmivaci-ta na to nefunguje)a dnes jsem se pokochala hezkym ukazem diky stare dobre svareci kukle!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.