Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozorování zatmění Slunce

Od: petr02 odpovědí: 7 změna:

Jak pozorovat zatmění Slunce? Vím, že je to možné přes svářečské sklo, ale nevím kde ho shánět. Maj to třeba v OBI?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já každý den pslouchám rakouské rádio, a tam už od pondělí informují o tom, jak sledovat částečné zatmění slunce.

Takže souhrn toho co jsem slyšel:

chcete-li být v bezpečí při pozorování částečného zatmění slunce, tak se na ně podivejte v televizi.

Když už chcete pozorovat částečné zatmění přímo, tak si kupte u optiků speciální brýle, které odfiltrují záření škodlivé pro oko. Pokud chcete sledovat zatmění přes svářečské sklo, tak doporučují se sklem zase zajít k optikovi, aby změřil zda to sklo je vhodné na pozorování.

V žádném případě nepoužívej jako ochranu sluneční brýle, disk z diskety nebo cédéčko. Tyto výrobky nemají absolutně žádný filtr a při pozorování přes ně si poškodíš sítnici oka. A toto poškození je a bude trvalé! Opravit se nedá!

jezevec*
hodnocení

0x

Nehledej složitosti. Najdi někde doma obyčejnou starou počítačovou disketu, vysápni z ní to kolečko uvnitř a koukej skrz něj. Odzkoušeno při zatmění slunce někdy koncem 90. let, nebo kdy to bylo a funguje náramně...

petr02
hodnocení

Na konci 90. let byly diskety v každé domácnosti, ale dneska už doma žádnou nenajdu.

jezevec*

Chápu tě. Já jí hledám doma už týden, ale snad se to dá ještě v nějakym elektromarktu nebo PC prodejně koupit...

jezevec*
hodnocení

0x

Ale jinak jsem koukal i na ty svářečský skla - stojí do 50 kaček a myslím, že to budou mít ve většině baumarktů...

adamos
hodnocení

0x

A co nějaké zakouřené sklíčko?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]