Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bonita půdy

Od: jans odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

prarodiče pronajali zemědělskou půdu. Jednalo se v té době o skvělou půdu s vysokou bonitou. Nyní po 15 letech se prišlo na to, že ti lidé (kteří to mají pronajaté) na té pudě hospodaří jako "prasata" půdu ždímají a v podstatě ji likvidují. Smlouva byla na 20 let, takže dalších 5 let ještě likvidovat a vysávat i budou. Mohu se proto zeptat, zda je možné je žalovat z titulu takto snížené hodnoty půdy ergo vzniklé škody? Jak by se stanovovala aktuální bonita půdy?

Děkuji za jakkoukoliv radu, tip :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milan23*
hodnocení

2x
Rebonitaci půdy má na starost pozemkový úřad a provádí ji většinou jen v důsledku povodní, sesuvů nebo v důsledku výrazné degradace erozí, nebo pokud o to vlastník požádá.Takže do toho nešťourejte a bude to v pořádku.
Nevím, jestli nemají zemědělci povinnost zařazovat po určité době regenerační plodiny-zjistit-případně oslovit nájemníky,případně vypovědět smlouvu.
jans
hodnocení

Zemědělci mají pouze povinost o půdu se starat s péči řádného hospodáře nebo tak nějak ... extrémně vágní definice...

No bohužel do toho "neštourat" není moc rešením, prorože bych rád zastavil toto řádění. Přeci není možné úrodné pole v rámci pronájmu takto vysávat... nebo ano?

uska*
hodnocení

2x

Jednalo se v té době o skvělou půdu s vysokou bonitou
Vy máte nějaký doklad o bonitě půdy před zahájení pronájmu?

doplněno 19.03.15 08:51:

jans - o vlastníkovi půdy jste se dozvěděl nedávno, ale už 15 let více, že vše dělá špatně? Nehledejte problémy, kde nejsou. Na vaše pozemky jsou jistě brány dotace a ty nejsou vypláceny bez přísné kontroly. Vy jako laik, těžko posoudíte, co je vhodné a co ne.

jans
hodnocení

Před zahájením pronájmu bych se dovalával jakési mapy, kterou jsem našel pro naší lokalitu, tam je sice bonita půdy určena samozřejmě obecně, ale dovolat se tohoto by neměl být problém.

Jak jste příšel po 15 letech na to, že půdu nájemce ždímá a likviduje? A co to vlastně znamená? Jestli myslíte vyčerpání živin, tak to s bonitou půdy nemá moc společného. Něco o bonitě. cs.wikipedia.org/...

doplněno 18.03.15 23:08:

Eroze je problém všude. Dá se omezit, ale nezabráníte ji. Co se týká živin. Kdyby tak dlouhou dobu nehnojili, tak by se tam intenzivní zemědělství už nedalo dělat. Něco tedy asi hnojí.

jans
hodnocení

ad1) omlouvám se, v tom případě jsem si asi spletl pojmy... měl jsem na mysli vyčerpávání živin, nevhodný způsob zem+delství který způsobuje erozi půdy a "odliv" kvalitní horní složky...

ad2) Že se jedná o naše pozemky, které kdysi dali do podnájmu prarodiče, jsem se dozvěděl nedávno (složité na popis) a jelikož to mám kousek od místa bydliště, dnes a denně vidím, jak se na tomto poli "hospodaří"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]