Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne jestli někdo z Vás neporadí co dělat v případě,že máte smlouvu na dobu neurčitou,ale zaměstnavatel se rozhodne Vás vyhodit ...Zavolá si Vás at´podepíšete výpoveď dohodou ...A jako důvod uvede nesmysl !A když se bráníte že jste nic špatného neudělali tak Vám řekne že je to už potřetí a uvede další dva nesmysle ...jedna paní povídala ...prostě za drby ...a když se opět bráníte /nemá z žádného důvodu podepsáno hrubé porušení kázně /!Tak Vám řekne,že Vás ve firmě jeho nadřízený nechce !Načež jsem tedy řekla že si výpoveď beru domů a čerpám dovolenou,že se nebudu vnucovat tak kde mě nechtějí a že se mi to zdá nespravedlivé když mi ještě o vánocích říkali jak jsou semnou maximálně spokojeni!Načež dotyčný mistr začne hulákat at´to okamžitě podepíšete,že se to musí vyřešit okamžitě a že můžete být ráda,že to nemáte za hrubé porušení kázně a že jestli to nepodepíšete,že Vám tam udělají peklo na zemi a tak Vám to znepříjemní že budete litovat,že jste to nepodepsala atd...hulákání a vyhrožování !Tak jsem řekla že se mi udělalo špatně a jdu pryč,opět hulákání at´to prvně podepíšete ..nepodepsala jsem to a mám to doma tu výpověď...šla jsem na šatnu a pobalila se a opustila práci /už měsíc jsem přecházela zánět močového měchýře /tak jsem šla k doktorce a jsem nemocná,ale nevím co mám dělat .Volala jsem na inspektorát práce protože ve smlouvě máme uvedeno 54 Kč na hodinu ve skutečnost mám 90 Kč na hodinu takže mi zaměstnavatel poslal výplatu 5 500 Kč za únor /podle smlouvy 54Kč na hodinu..nemůžu ani podat stížnost,že mi peníze vyplácí bokem,protože je uvádí ve výplatnici jako odměny ...inspektorát práce řekl,že hrubé porušení práce je neoprávněné a že mám po nemoci nastoupit do práce ...ale chodit do práce za 54Kč na hodinu a to dělám se železem opravdu se nadřu je nereálné!NIJAK NA NĚ NEMŮŽU I KDYŽ MĚ UŽ V TÉTO CHVÍLI OBRALY O PRACHY!PORADÍTE MI PROSÍM NĚKDO?DĚKUJI ...vím že jsem takovou smlouvu neměla podepisovat,ale to bych práci žádnou neměla.Prý je to v dnešní době úplně normální,že to tak firmy dělaji /ve smlouvě jen za 54Kč...
Dobrý večer, Soty, nejde o výpověď, ale
o rozvázání pracovního poměru dohodou,
jde o dva různé způsoby ukončení zaměstnání.
Přistoupíte-li na dohodu bez uvedení důvodu, bude se Vám následně na ÚP ještě krátit podpora.
Mzda v pracovní smlouvě nemusí být sjednána vůbec. Máte-li ve smlouvě sjednánu hodinovou mzdu 54 Kč, máte nárok na 54 Kč hrubého za hodinu práce. Osobní ohodnocení a prémie/odměny, jsou nenárokové složky mzdy. Zaměstnavatel však musí dodržovat zásady stejného odměňování za stejnou práci a minimální zaručenou mzdu pro skupinu prací, do níž je zařazena Vaše pozice.
Nechcete-li se do zaměstnání vracet, můžete výpověď dát i v době nemoci. Uvedete-li v písemné výpovědi "ze zdravotních důvodů"a budete-li moci v případě potřeby zdravotní důvody ÚP doložit lékařskou zprávou, nebude se Vám krátit podpora. Podle mne je to lepší, než přistoupit na dohodu bez uvedení důvodu.
K výpovědi nepotřebujete souhlas zaměstnavatele, stačí mu tedy výpověď doručit (nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou). Myslím, že pak (po skončení nemoci) už zaměstnavatel problémy dělat nebude, podle mne mu jde hlavně o to, aby Vám nemusel platit odstupné.
Pokud by Vaše nemoc trvala i po skončení výpovědní doby, měla byste dále nárok na nemocenské, na ÚP byste se mohla zaregistrovat až po skončení nemoci. Jenom byste v případě pokračování nemoci po skončení zaměstnání musela zdravotní pojišťovně doložit potvrzení, že Vám OSSZ vyplácí nemocenské. Zdravotní pojištění by za Vás pak hradil stát.
Jediný problém vidím v základní mzdě bez odměn a osobního ohodnocení. Asi by se Vám podařilo prosadit jejich (částečné) doplacení, ale je to "běh na dlouhou trať"a výsledkem si předem stejně nemůžete být jista.
Máte-li osobní ohodnocení stanoveno písemným výměrem, a pokud Vám je zaměstnavatel písemně neodebral, mohla byste (u mzdy za únor po 15. dubnu) místo výpovědi použít okamžité zrušení /... (ZP, § 56, odst. 1 písm. b). V takovém případě byste měla nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající výpovědní době (zpravidla za dva měsíce). Protože jde podle zákona o zaměstnanosti o vážný důvod, měla byste navíc nárok na nekrácenou podporu.
Okamžité zrušení (pozor na formulaci, musí být jednoznačné, oč Vám jde) pracovního poměru musí být písemné a je nutné je doručit zaměstnavateli (osobně proti potvrzení převzetí nebo doporučeným dopisem s dodejkou). Zaměstnání skončí v okamžiku doručení.
Aby vám mohl dát zaměstnavatel výpověď, musí k tomu mít zákonný důvod. Což není problém - ten důvod najde vždy, když chce. Do dohody vás tlačí proto, že při výpovědi by musel asi platit odstupné, zatímco při dohodě ne.
Moje rada? Přijmout výpověď a během výpovědní doby se intenzivně věnovat hledání lepší práce. Pracovat pro někoho, kdo vás nechce a nepotřebuje (a podvádí při odměňování), je na houby. Pro vás i pro něj.
Ta výpověd´zněla ..Pracovní poměr mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem sjednaný pracovni smlouvou ze dne 05.02.2014 se rozvazuje DOHODOU podle paragrafu 49 zákona č.262/2006 sb.ZP
Pracovní poměr končí dnem 10.3.2015
Takže žádná výpověď dva měsíce,ale k tomu dni co mi to řekl ...mám ji doma i s jejich razítkem..co vím tak na moje místo nikoho nevzal,ale obsadil jej, že posunul pracovníky a musí stíhat i moje místo...já už tam pracovat nechci ani se nikde opravdu vnucovat nebudu ,ale chtěla bych se nějak bránit ,protože mi to připadne strašně nespravedlivé!A hlavně jsem nedostala zaplaceno za svoji práci takže to beru tak,že mě okradli !Jak budu zdravá dám výpoveď sama,ale spíš se bojím jak mi ještě znepříjemní život ...chtěla bych se bránit a vrátit tuto podpásovku také si vážím peněz a i tisícovka je pro mne strašně moc jsem sama se synem ...děkuji za jakékoliv rady !
Dobry den, je to nespravedlive, ale legalni. Zaplaceno za svoji praci jste dostala podle smlouvy a osobni odmenu vymahat nemuzete. Bohuzel jste smlouvu podepsala a tim souhlasila s platem.
Tady se podle me radit neda. Kdyz tade vypoved dohodou, tak Vam odstupne nedaji, kdyz tam zustanete, tak budete dostavat jen ten zaklad a zamestnavatel vas stejne na necem vystipe.
Preji Vam, aby jste si nasla lepsi praci co nejdrive.
Jestli máte dost silný žaludek, jděte a práskněte to na finančák, OSSZ , myslím ten rozdíl ve mzdě ...
Pokud máte ve smlouvě 54Kč na hodinu a neoficiálně 90Kč ,ale zaměstnavatel to uvádí formou odměn ..máte smůlu dle zákona to pry lze ..to mi bylo řečeno na inspektorátu práce ...v tomto případě podávat něco na finančák je zbytečné ..jinak bych to velice ráda udělala...protože nedostat za práci zaplaceno je podle mne nehorázný podraz ...
Zdravím já této problematice nerozumím , nicméně kdysi sem dělal v podobní firmě kde jsme měli minimální mzdu + prémie a také se tam chtěli zbavit kolegy. Probíhalo to podobně , nemůžu říct jak to dopadlo , ale vím , že měl známého na ÚP a nějak to řešili přes § 110 a § 16 zákoníku práce . Dokládal vejplatnice za rok a pokaždé tam byla +- stejná odměna , tak pak někdo chtěl vysvětlit proč ta odměna dále vyplácena nebyla když neporušil pracovní kázeň atd. Ale musel by Vám s tím někdo poradit kdo tomu rozumí a jestli to vůbec nějakej smysl má.
pkd máte ve smlouvě 54/hod a 36 kč v odměnách a tyto jsou oficiálně jako prémie či joné odměny ve výplatních páskách, tak pkd podepíšete dohodu dostanete sice jen 45% mzdy-ale z průměru což je 90kč a ne jen z 54!
dostala jsem jen 54kč na hodinu ...výplatnici nemám ale výplatu mám na účtě určitě to není ani polovina toho co beru takže odhadem cca hodinama je to jen 54 hrubého na hodinu BEZ ODMĚN -A TY VE SMLOUVĚ VŮBEC UVEDENY NEJSOU SE MUSÍM PODÍVAT ,ALE MYSLÍM ŽE NEJSOU 90KČ NA HODINU JSEM MĚLA ÚSTNĚ A VE VÝPLATNICI JE VŽDY VYPOČÍTALA KDYŽ JSEM SEČETLA ČÁSTKU ZA ODPRACOVANOU DOBU PRÉMIE ZÁKLADNÍ A PODĚLILA HODINAMA V MĚSÍCI /ODPRACOVANÝMA A 90 KČ MI VYŠLO VŽDY ...inspetorát práce mi řekal /paní/že mám smůlu že to tak je v hodně podnicích a nemám takovou smluvu podepisovat,ale to by mi tu práci nedali ...CHTĚJÍ MNE DONUTIT PODEPSAT VÝPOVEĎ ..tím že nezaplatí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.