Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o babičku a životní minimum

Od: saskia odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, máme nemocnou babičku. Potřebuje celodenní asistenci a péči. Starat se o ni budu převážně já. Z toho důvodu u ní budu i bydlet. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám nárok na životní minimum nebo nějaké příspěvky, když podpora mi už skončila? Prý se počítají osoby žijící v jedné domácností dohromady. Ale vždyť to je přece hloupost, aby počítali její důchod mezi "mé" příjmy. Nechceme ji dát do LDNky. Ale nemohu žít z jejího důchodu. Úvítám jakékoli rady a zkušenosti.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Zaprvé babi si musí zažádat o příspěvek na péči (podepsat žádosti). Vyplnit můžete vy a zanést na up s Vaši a též babi občankou. Jsou IV stupně 800kc, 4000,8000kc,12000kc. Od 2. Stupně byste nemusela byt vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání. Od 2. Stupně můžete zůstat doma jako pečující osoba - zdravotní pojištění hradí v tomto pripade stát, potvrzení o péči zanesete na zdrav.pojistovnu. Dále od 2.stupne se doba péče započítává pro důchod. Do dvou let od ukončení péče se musí na OSSZ požádat o uznání doby péče na důchod (formalita). Důležita je doba do dvou let. Na poradne je tu dost o péči, když dáte do vyhledávače. Na mobilu se mi spatne hledá
doplněno 18.03.15 07:40: Příspěvek na péči dostává babi bud složenkou na své jméno nebo na libovolný účet ( třeba Váš ). Jak babi bude chtít vyplácet se vyplňuje do žádosti. Vy budete uvedena jako první pečující osoba. Z příspěvku se hradí péče a pomůcky pro nemocného
lidus*

Dodám, že zatím se nikde nedokládá co se z příspěvku platí a že můžete pročíst oč ještě můžete za babi žádat. Příspěvek na péči, mobilita, příspěvek na zvláštní pomůcku, příspěvek na nákup auta...

saskia
hodnocení

Příspěvek na péči babička má vyřízený, ovšem to jsou její peníze, které slouží pro její potřeby. Z čeho má žít člověk, který o ni pečuje? To snad není možné, že by neměl na nic nárok? Jak mi řekla na úřadě, že se počítá ta "společná domácnost".
lidus*

Nezlobte se ale peníze na péči o osobu blízkou přece náleží té pečující osobě, já vím, že příspěvek bere babička ale to s ní máte tak špatné vztahy, že vám peníze nedá? Uvedu příklad, pobírám příspěvek na péči, platím si masérku, pedikérku, obědy co vozí sosiální dům a další a jelikož soused-manžel-dcera... nechodí do práce ale pečuje o mě, platím si jeho, na svúj život mám důchod. Co víc chcete, dohodněte se s babičkou, že vaši péči bude normálně platit nebo si může zaplatit cizího člověka a vy půjdete do práce.

doplněno 18.03.15 10:17:

Se na to vykašlu, než jsem to dodatlovala už to tazatelka ví.

paw*
Ten prispevek jsou jeji penize, za ktere si ma najmout osetrovatele. Cili by mely jit vam. Kdyz byste nebyla k dispozici vy a babi sla do domova, tak domov ji ten prispevek zkasiruje. Babi na svoje potreby ma duchod.

Kdo je vlastně uvedený jako pečující osoba? Ano, jsou to babiččiny peníze. Nicméně když se o babi budete starat, fungujete jako její pečovatelka, takže by vám spravedlivě měla část příspěvku dát. Je to o domluvě, přece v rodině by neměl být takový problém se dohodnout. Který stupeň babi má?

Pokud budete posuzována s babi v jedné domácnosti, tak problém.

Přesně jak píše přede mnou -- když bude babi v domově, celý příspěvek si nechává domov + k tomu platby domovu za pobyt a stravu

doplněno 18.03.15 10:20:

paní lidus dobře píše *palec* , babi si z příspěvku na PÉČI má platit pečovatelku čili vás + potřeby (doplatky na inkontinenční podložky, speciální strava a výživa, Nutridrinky apod)

iz*
hodnocení

3x

Babiččin důchod se "do Vašich příjmů"nezapočte.

Pro účel státní sociální podpora a pomoci v hmotné nouzi se ale vždy posuzuje celá společná domácnost, tzn. všechny osoby tvořící společnou domácnost. Napřed zkuste získat příspěvek na péči, teprve pokud by nestačil, zkuste další dávky.

doplněno 18.03.15 08:46:

Více informací najdete v odkazech:

Příspěvek na péči

Dávky pro OZP

Sociální tematika

hodnocení

2x

Jestliže příjemce příspěvku na péči použije příspěvek jinak, než na co je určen, t.j. na péči o svou osobu, půjde o zneužití příspěvku a může mu být proto odebrán. Bylo by dobře, kdybyste to babičce vysvětlila.

sos*
hodnocení

0x

A proč se nezeptáte přímo na Úřadu práce? Tam jsou úřadníci placeni, že Vám poskytnou relevantní informace. Zde budou jen domněnky .

hodnocení

0x

Určitě se rádcové, s vlastními zkušenostmi, ozvou a poradí. ;) Babička má nárok na nějaké peníze pro bezmocnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]