Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium dálkově - vstřícnost zaměstnavatele?

Od: timeisflat odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal - Pracuji již rok v jedné výrobní firmě a pokud bych chtěl od září studovat dálkově vysokou školu, musím na to mít povolení zaměstnavatele?

Jde o to, že aby jí mohl studovat, potřeboval bych každý pátek končit o hodinu dříve abych stíhal dojíždět za studiem. Má zaměstnavatel právo znemožnit mi studim tím, že mě nebude chtít uvolnit? A nebo vše záleží na domluvě? Jenom doplnuji, že dělám práci, u které není problém nadělat si onu hodinu například ve čtvrtek či v pondělí.

Děkuji za odpověd

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den, povolení zaměstnavatele mít nemusíte a on vám na oplátku nemusí dávat studijní volno... Studujete si ve svém volném čase, zaměstnavatele to vůbec nemusí zajímat. Jiné by to možná bylo, kdyby vaše studium bylo z podnětu zaměstnavatele. Ale takto? Studovala jsem při zaměstnání, když jsem potřebovala volno, buď jsem to naddělala, nebo si vzala dovolenou... jinak to nešlo.

hodnocení

3x

Záleží pouze na dohodě se zaměstnavatelem a jeho vstřícnosti. Vyhovět Vám nemusí.

webbiecz*
hodnocení

2x

Je to o vaší vzájemné domluvě. Takže - hlásit mu to nemusíte, stejně tak on nemusí vyhovět vašemu požadavku.

janap*
hodnocení

0x

Dobrý večer, mrkněte do zákoníku práce, tam vše najdete. Dohodněte se se zaměstnavatelem na "Kvalifikační dohodě" a podle zákoníku práce budete mít nárok například na studijní volno.

Doporučuji se raději dohodnout, aniž budete při tom zaměstnavateli mávat přes nosem Zákoníkem práce. Já jsem sice zaměstnanec, ale považuji jej za škvár a stejně tak by na něj mohl pohlížet i zaměstnavatel. Takže dohoda a Zákoník nechte raději doma.

iz*
hodnocení

0x

Pracovní dobu určuje zaměstnavatel a zaměstnanec je povinen odpracovat všechny naplánované směny tak, jak je zaměstnavatel naplánuje. Zaměstnavatel Vám někdy může vyjít vstříc, není to ale jeho povinnost. I kdyby Vám zaměstnavatel nyní slíbil, že Vám umožní pravidelně si předem potřebnou hodinu napracovat, nemůžete se na to spoléhat.

Vysokoškolské studium trvá několik let, během nichž se může situace u zaměstnavatele změnit, z původního příslibu nemusí být nic. Zaměstnavatel má právo požadovat, abyste dodržoval zákoník práce, a abyste přesně dodržoval naplánované směny.

Zaměstnavatel Vám studium neznemožní (není povinen Vám vycházet vstříc). Chcete-li studovat při zaměstnání, musíte si studium zorganizovat tak, aby Vám nebránilo v plnění pracovních povinností. Ani Vaši kolegové nebudou povinni si s Vámi "prohazovat" pracovní směny.

Doporučuji vybrat spíše školu, která má konzultace v době, jež nebude zasahovat do Vaší pracovní doby.

Zaměstnavatel určuje i čerpání dovolené a není povinen Vám dovolenou poskytnout v době přípravy na zkoušky ani na jejich vykonání.

Jiná situace by byla v případě, že by šlo o studium v zájmu zaměstnavatele. Pak by s Vámi zaměstnavate uzavřel dohodu a byl by povinen Vám poskytovat studijní volno minimálně v rozsahu stanoveném zákoníkem práce (lze však dohodnout i více).

figurek*
hodnocení

0x

No ono taky záleží na tom, co chcete studovat. Jestli jste plzeňák a chcete studovat práva u vás doma v Plzni, pak věc zvládnete raz dva. Jestli ale chcete studovat třeba programování, pak se připravte na dlouhý a tvrdý boj.

Náhradní volno jednu hodinu týdně vám firma možná bude tolerovat, ale správně píšete, nemusí vás uvolnit. A co ve zkouškovém období? Dají vám dovolenou, kdykoliv si vzpomenete?

Buďte si jistý, že ne.

Mám obavy, že bez dohody se zaměstnavatelem jen ztratíte čas a VŠ prostě nedostudujete.

aaella*
hodnocení

0x

Co budete studovat ve svém volném čase, je Vaše věc a zaměstnavatel Vám v tom nesmí bránit. Pokud by však Vaše studium mělo zasahovat do pracovní doby, kterou si "pro sebe nárokuje" zaměstnavatel, není povinen Vám vyjít vstříc, neboť, jednoduše řečeno, pracovní smlouvou jste se zavázal, že v pracovní době budete pracovat pro zaměstnavatele, nikoliv studovat pro sebe. Vše tedy závisí na dohodě, obecně nárok na úlevu nemáte. Jedinou možností, jak získat úlevy při studiu je, jak níže uvedla Ivzez, pokud by se jednalo o studium za účelem zvýšení kvalifikace ve prospěch zaměstnavatele (jedná se tedy o jeho požadavek na absolvování vysoké školy) - § 231 a násl. ZP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]