Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
nedaří se mi dlouhodobě uplatnit na trhu práce. Na ÚP už nejsem , vyčerpala jsem tam i dobu, která se počítá do důchodu. V součastnosti jsem OBZP. Na dobrovolnou část sociálního a to tu část důchodového nemáme zatím finance. Nicméně i o tom uvažujeme, že ještě více utáhneme opasek na rodinný rozpočet a budu si to hradit. Má to smysl, že jo? Já si myslím že jo.
Mám obavy a i deprese, že snad budu jedna z mála co jednou nebude mít taky odpracovaná leta do důchodu. Co potom...
Můj dotaz zní, zda lze pracovat pro nějakou charitu bez nároku na mzdu, jenom s tím, že se mi to započítá do důchodu jako odpracovaná leta? A u toho budu dále hledat zaměstnání.
Myslím, že ne. Jelikož by se jzřejmě ednalo o tzv. náhradní dob/...
Pro jistotu si zavolejte na infolinku ČSSZ tel 257062860, dejte vědět, co vám řekli. Určitě budou mít nejnovější informace.
Jako OBZP si lze hradit důchodové max. 15 let. ALE Během evidence na úp libovolně dlouho. Při Výkonu dlouhodobé dobrovolnické služby (pokud správně chápu) si též platíte sa/...
Sociální u OBZP dobrovolně platit nelze, pouze důchodové. Sociální se skládá ze 3 částí: důchodového, nemocenského a příspěvku na politiku zaměstnanosti.
Zdravotní pojištění máte hrazeno státem při OBZP v případě: Osoby vykonávající dlouhodobou dobrovolnickou službu --Služba je vykonávána na základě smlouvy s vysílající organizací, které byla udělena akreditace Ministerstvem vnitra, v rozsahu překračujícím v průměru alespoň 20 hodin v kalendářním týdnu, pokud není dobrovolník plátcem pojistného podle § 5 nebo za něj není plátcem pojistného stát z jiného důvodu.
Takže dle mého lze být OBZP, mít hrazené zdravotní pojištění státem jako dobrovolník při splnění podmínek výše + důchodové si platit sama
Co radíte:
Já bych se prosím zapojila do debaty (jsem na tom podobně) otázkou: Co si myslíte o tzv. předdůchodu: Z penzijního připojištění, máte-li našetřeno, se platíte prostřednictvím banky PP určitou (i minimální) částkou měsíčně (max 5 let před důchodem) a běží vám náhradní doba. Než se připojištění různým způsobem přemění, aby to šlo, trvá to 3 a pak ještě 2 měsíce. Je to v pořádku? Nenakapsovávají se tím fondy nebo jiní? Nebo výhodnější použít PP přimo?
Ta charita je fajn, když se sežene a člověk něco pracuje.
Hezdý den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.