Nejste přihlášen/a.
Neví náhodou někdo z vás jestli váha u pečiva je udávána v syrovém stavu nebo v hotovém?
Dnes jsem si přinesl bulky z tesca a měly mít 50g ... ta největší měla 45 a ta nejmenší 43g... nemám rád když mě někdo okrádá.
Rámcové požadavky na pekařské výrobky jsou uvedeny v zákoně o potravinách, konkrétně ve vyhlášce č. 333/1997 Sb. Zde se dají dohledat v tabulce v příloze č. 4 přípustné záporné hmotnostní odchylky. Takže do hmotnosti 50g zákon připouští odchylku 10% (v našem případě 5g). V případě, že Vámi použitá váha, na které jste bulky převažoval, byla správně nakalibrovaná, pak jste byl ošizen o 2g a máte nárok na reklamaci... Upřímě řečeno, rád bych celý průběh reklamace viděl na vlastní oči
Taky nesnáším, když mě někdo okrádá, s tím souhlasím. Ale v tomto případě mi to přijde směšné. Bulky jste si vybral sám a pokud jste už v obchodě viděl, že jsou to nějací "mrzáci", měl jste si vybrat jiné. Prodejní řetězce se bez pochyby snaží trhnout co nejvíc peněz, ale rozhodně to nedělají šizením pečiva o jednotky gramů. Ještě je rozdíl v tom, pokud to byla clastní výroba nebo pečivo od nějakého dodavatele... V případě vlastní výroby je to s největší pravděpodobností selhání lidského faktoru a kvůli dvěma gramům by jste mohl způsobit problémy obyčejnému pekařovi, který maká za pár šlupek čistýho, který prostě jen špatně hrábnul do těsta...
Přesně o to mi šlo - jaká je tam tolerance... ale 10%se mi zdá opravdu dost- v mém případě 12%.
Já například prodávám počítače a výrobci také nedokáží vyrobit naprosto přesný výkom procesoru. Takže vyrábí vyšší model a pokud se nepovede, zamknou špatné tranzistory a z 3GHz cpu je najednou 2,7GHz. což je těch 10%.
Samozřejmě bulky vypadaly všechny stejné až doma když jsem je měl v ruce zároveň s rohlíky ( které se dělají 43g) tak jsem začal vážit.
doplněno 21.07.09 09:40:tak ještě jinak neni to 12% ale 14%...
Nevím to stoprocentně, ale logická by byla váha hotového výrobku. Váha v syrovém stavu se uváděla např. v normách veřejného stravování. Ovšem tam to bylo z důvodu zpracování výdejek použitých potravin. Ale uváděla se i váha hotového výrobku na jednu porci. Takže např. pro 100 porcí se odepsalo 10 kg masa bez kosti, ale konečná porce pro strávníka musela mít 70 g. Něco jsem zaslechla nebo četla, že některé druhy potravin již nemusejí mít předepsanou hmotnost jako dosud. A že výrobci na základě tohoto opatření budou snižovat hmotnost při zachování cen výrobku. Ale pokud jsem si všimla, toto se praktikuje již u sýrů, tuků, mléčných výrobků a že by se cena snížila, to určitě ne. Naposledy to byl Ceres - z 500g na 450 g.
no jo ale je to tam napsané... také mi můj oblíbený chleba zmenšili z 500g na 350g - přestal jsem ho kupovat, protože bych musel kupovat dva. Ale tady bylo napsáno na popisce i doklade 50g, což znamená min 10% míň
Tolerance určitě bude stanovená. Ale když už je hmotnost nižší o více než 10%, to je tedy opravdu hodně. No, vezměte si počet bulek denně, to už je pěkný zisk, že? Brala bych těch 5% tolerance. Je jasný, že i stroj to těsto přesně nenaporcuje. Ale když největší byla menší o 10%, tak už to není tolerance, ale okrádání spotřebitele. Domnívám se, že už musí být automat tak nastavený. Zkuste to vyreklamovat, co Vám na to řeknou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.