Nejste přihlášen/a.
Ahoj, bohužel mám strašně málo peněz a budu muset šetřit abych nechcípl hlady. chci se vás zeptat, na ty úplně nejlevnější potraviny jídlo, co jíst za měsíc aby tělo normálně fungovalo a já neměl potíže, třeba zažívací, nebo třeba aby mě neolezly vlasy, když nebudu mít nějaké minerály a vitamíny, prostě chci na jídle co nejvíc ušetřit, tak bych byl velice rád, kdybyste mi pomohly a řekly jaké potraviny a jídlo mám jíst, třeba doporučit nějaké stránky. Je možné jíst třeba javořické párky každý den, ty stojí málo, prosím pomozte mi, jak si sestavit jídelníček a co do něho dát aby tělo normálně fungovalo a neměl nějaké zzdravotní potíže a neolezly mi vlasy a co třeba tak pít, sladkosti jako čokolády, kokina a bonbony můžu uplně vypustit nebo ne? Mám se stát vegetariánem? Ušetřil bych na tom dost?Děkuji za každou dobrou radu a každou dobrou duši která přispěje
Tak na tohle jsem teď odborník já ale postupně se moje fin. situace zlepšuje, hurá
Ale minulý týden jsem měla rekord, s pomocí zásob těstovin apod. se mi podařilo udělat jen jeden nákup za 190,-/týden.
Snídám: jablko, hruška (to je málo, takže pak velká svačina) nebo kaiserka s máslem a plátkem sýra, listem ledového salátu (mňamka je to osvěžující).
Svačina: ovoce (pokud nebylo k snídani) nebo naopak kus pečiva, někdy sušenka.
Oběd: těstoviny, brambory - dopředu si navařím třeba rajčatovou omáčku (protlak, voda, cibule, česnek, bylinky - rozmixovat tyčovým mixérem - v obchodě to stojí pajdu, doma za pakatel) + trocha sýra, nebo uvařím brokolici k bramborám. Miluju polévky, taková čočková s mrkví je levná, cizrnová, pórková s bramborem, špenátová smetanová...
Odpoledne kousek pečiva nebo jogurt, k večeři nějakou obměnu oběda nebo krupicovou kaši, popř. cottage s rajčaty, ale to už není levná varianta. Piju vodu a čaj, na džusy a limonády - aby to nebyl sajrajt - nejsou peníze.
Vlasy Vám určitě nevypadají, zdravé jídlo fakt nestojí majlant. Jen jsme se ho odnaučili jíst. Já si nikdy neuměla představit svět bez smaženého hermelínu. Jenže v obchodě stojí už kolem 60,- a to je za část oběda prostě moc. A teď? Jo, vzpomenu si na něj, ale nic víc.
Budu se opakovat, ale primárně je třeba sledovat výdaje, zamyslet se nad nimi zpětně a pak posoudit, co bylo a nebylo potřeba. Klidně po týdnu, když teprve šetřit začínáte.
Je fakt, že já mám děsnou výhodu - jsem mrňavá hubená ženská a kromě neustálého ježdění někam nepracuji fyzicky. Když vynechám oběd a zblajznu něco malého místo toho v rychlosti, nic se neděje. Doporučuji pročíst pár webů o tom, co je doopravdy zdravé, a pak hodně přemýšlet u nakupování. Co mě dostatečně zasytí a je přitom levné i zdravé? Žádný kompromis, ona varianta splňující všechny požadavky obvykle existuje.
V žádném případě párky... to snad byl žert. Když kuře, tak si koupit celé a naučit se z něho zpracovat všechno, nebo ho upéci, dá se jíst i několik dní, s rýží, s chlebem, s bramborem, nebo zbytky dát do rizota. Zelenina - zelí, červená řepa, cibulová nať nebo mladé syrové cibulky krájené na kolečka, a další, které nejsou drahé. Ovoce - samozřejmě jablka. Pít vodu, vynechat různé zbytečně drahé slazené nápoje. Případně čaj, mléko, kakao. Pečivo - chleba si rozpočítat tak, aby nestačit zplesnivět dřív, než ho sníte, nakrájet to celý najdenou, někde mají v obchodě kráječ, a dát do mikroténového pytlíku a do tmy. Když už se zdá, že je tvrdý, dají se udělat topinky. S česnekem. Mléčné výrobky - tvaroh, sýry, mléko (se zavíracím víčkem vydrží v chladničce třeba dva tři dny).
Pokud chcete maso, udělejte si třeba kvalitní sekanou z mletého masa od řezníka, máte masité jídlo třeba na tři dny. Vařené hovězí s bramborem, vývar z hovězího - polévka. Polévky - nekupovat z pytlíku, uděláte je levněji z masoxu (bujonu), tenkých nudliček, mrkve nakránené na kousky a hrachu, nebo si můžete udělat zeleninové vývary, atd. atd..
Jestli náhodou není celé téma žert... Jak jste si všimli zadavatel otázky zatím na nic neodpověděl...
Na jídle se dá ušetřit jedině tak, že se naučíš vařit a péci. Např. za deset rohlíků dáš cca 25 kč. Za ty peníze máš dva veliké plechy buchet. Za javořícké párky s rohlíkem dáš cca 20 kč a najezený nejsi vůbec a koukáš, čím by ses dojedl. Ale když koupíš zelí, brambory a upečeš kousek masa, máš co jíst půl týdne. To ani nemluvím o špagetách, o omáčkách s vejcem, o rizotu, kuřeti v jakékoliv úpravě. Když uvaříš na dva dny, budeš mít stále čerstvé, kvalitní jídlo, ze kterého ti vlasy neslezou. Pořád je lepší na večeři brambory s kyškou, než kousek salámu s rohlíkem. To vaření je asi obtížné pro toho, kdo se v kuchyni pohyboval velmi málo. Ale je to jediná možnost, jak se dobře stravovat a ušetřit. Chce to jen cvik. Ze začátku je asi obtížné jen oloupat a nakrájet cibuli, ale časem je to několik vteřin. Zvádly to miliony žen a mužů, zvládneš to taky! A když si najdeš parťáka, pak je to ideál.
Přeji ti, ať tahle nedostatková doba je co nejkratší.
Ještě jedna veliká rada: NECHOĎ DO OBCHODU HLADOVÝ! Takhle nakoupíš spostu nesmyslů na teď, na potom, na zítřek a všecko zbouráš hned večer.
Já sníst brambory s kyškou tak se zese*u, že se nedoplatím za hajzlpapír. Ne každý má ideální zažívání, ale jako jinak proč ne.
Prosím Vás - na druhém řádku píšete o nějakých buchtách na dva plechy.
Můžete prosím napsat jaké máte namysli?
Umím totitž jen bublaninu, a moc se toho nenajím...
Jakékoliv buchty. Kynuté, křehké řezy a já nevím, jak se jmenují. Třeba: 40dkg polohrubé mouky, 35 cukr (písek nebo mletý), 5 kakao, prdop (prášek do pečiva), 2 dcl olej, 5 dcl podmásí nebo kefír nebo kyška, 2 vejce. Všeco v míse smíchat, nalít na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a moukou vysypaný. Když to chcete mít fakt dobré, pak polít polevou: 15 ml.cukr, 4 lžíce horká voda, 2 lžíce šťáva z citronu, natřít na vlažnou buchtu.
Nezabýval bych se otázkou jak ušetřit za jídlo. To je cesta do pekel. Zabýval bych se otázkou jak peníze vydělat ! Samozřejmě legálně. Můžete namítnout , že to nesouvisí s otázkou , ale já se domnívám že ano a velice.
To , že se tazatel stále zabývá otázkou jak -aby mu neolezly vlasy a jestli může vynechat čokolády ,kokina a bonbóny ve mně nabývá dojmu , že jde o trapnou srandu nějakého puberťáka .
Dovolím si nesouhlasit. Raději budu šetřit na jídle a být v klidu, než makat 16 hodin denně a moct si nakoupit jídlo, které si kvůli přemíře práce a stresu ani nevychutnám.
A proč by vlastně mělo být šetření na jídle cesta do pekel? Pokud se budu držet zásady, že jídlo musí být jak zdravé tak levné (neslevím ani z jednoho), tak nevidím důvod, proč nešetřit na jídle.
Pro -naufrago- myslel jsem to tak , že dneska budete šetřit na jídle , zítra na ošacení ,pozítří na bydlení atd.To na sebe automaticky navazuje - ceny jdou směrem nahoru. A když budete chtít rodinu , tak budete šetřit na jídle i na dětech? Můj život byl jako na houpačce. Přišel jsem o barák,který jsem postavil (rozvod), bydlel jsem v autě v lese, ve stodole,,postavil jsem si další barák ,ale pořád jsem šel dopředu.Kdybych raději šetřil na jídle a byl vklidu jak vy říkáte , tak jsem stále ještě v tom autě v lese.
Moc nechápu tu návaznost mezi autem v lese a šetřením na jídle. Já tvrdím, že existuje možnost, jak jíst levně, zdravě i dobře zároveň, v tom se neshodneme? No a když budu jíst levně (a k tomu zdravě a dobře), tak mi zbyde víc peněz na jiné věci, které potřebuju víc, než drahé jídlo. Třeba to bydlení. Že k tomu pracujete jako magor, stresujete se, nemáte čas na svoji rodinu, to už je Vaše věc. A propo, jestli vybírám mezi bydlením v autě v lese v pohodě nebo v baráku, vystresovaná z práce, tak volím auto.
Dobrý den, vajíčka, rýže, těstoviny a zelenina (třeba mražená směs). Zdravím!
doplněno 13.03.15 21:14:Na jídle hodně ušetříte také tak, že se v marketu budete ohýbat a kupovat potraviny, které jsou v regálu až dole u podlahy. Nedívejte se na potraviny ve výšce očí .
Jako naši předci - napadají mě základní potraviny jako Chléb, brambory, mléko, zelí, cibule, sádlo, zelenina určitě jen sezonní (teď v zimě jsou třeba rajčata stejně nedobrá). Výrobky z mouky, které si sám připravíte, jablečný mošt. Vývar ze slepice (cca 30 kč za kg) získáte skvělou polévku a ještě si uděláte slepici na paprice. Dále mě napadá mrkev, celer, jeden citron Vás taky určitě nezruinuje. Samozřejmě vše vlastní výroba. Pokud se budete spoléhat na výrobky jiných, vždy si připlatíte. A uzeniny - to byla vždy spíše lahůdka, až v posledních několika desítkách let ( myslím tak od roku 1948 se z toho stalo všeobecně akceptovatelné jídlo - a to je chyba, jak i nakonec vyplývá z Vašeho dotazu)
Dušená mrkev s hráškem, brambory + kousek kabanosu na ježka, 1kuřecí prsa, celer, mrkev vše nakrájet na nudličky, pórek na tenká kolečka, orestovat-podusit, rýže-oběd pro 2 dospělé + 1 dítě. Svačinové polévky-čočková, porková, kulajda, zelňačka...hrnec za pár korun a na dva dny jídlo. Pít obyčejnou vodu-je zdravá a teče vám z kohoutku, pamlsky můžete vypustit a vegetariánská strava není levná.
Včera jsem vám dala recept na jednoduchou buchtu, ale pak jsem si uvědomila, že co je pro mně samozřejmostí, pro vás může být velkou neznámou. Jestliže se chcete pustit do pečení jakékoliv buchty, pohledejte si na netu recept s videem. Třeba tento? ekucharka.net/... Je jich opravdu hodně a k dyž při hledání zadáte slůvko rychlá nebo jednoduchá, určitě naleznete. Nemusí se vždycky zadařit, ale to se občas stane i dobrým a sběhlým kuchařkám. A vy se naučíte a budete umět po celý život. Hodně štěstí a dobré buchty na stole. Ty nakonec výjdou nejlevněji, když vyberete levnou náplň.
Nejen buchty, ale na vaření a pečení čehokoliv, existují video recepty, návody.
Všichni už tady napsali všechno.
Nejlepší je vařit si sám. Za všechny polotovary či konzervy si pořádně připlatíte a ještě se kloudně nenajíte. Za mě: třeba koprovka s vajíčkem a bramborami /tam je podstatná 1 zakysaná smetana a vejce/, česnečka, buřtguláš /kousek gothaje, brambora, cibule/, bramboráky, různá sladká jídla, jako žemlovka /rohlíky, jablko, tvaroh/, nudle s mákem,krupičná kaše, pak hrachová kaše či čočka s kouskem buřta, bramboráky, houby na kyselo /v létě nasbírat houby, udělat s bramborami a zakysanou smetanou/ = dobrota. Knedlík s vejcem. Francouzské brambory /uzenina, brambory, nějaká ta zelenina/.
Pokud koupíte maso, pak celé kuře = polévka, pečené, ze zbytků hašé nebo rizozo. Hašé dělám často z jakéhokoliv masa, s bramborami a zel. salátem. Je to vděčné jídlo. A co knedlíky s jablky? Ta nejsou drahá, udělat kynuté či bramborové těsto, zabalit čtvrtky jablíček.
Maso kupujte v akci. Koupila jsem nádherný bůček za 60 Kč/kilo. Už se těším, jaký z něj bude segedín.
Maso nedělejte vcelku, ale spíš různé nudličky, kostičky, směsi, guláše. Tím se jídlo nastaví, nebude třeba tolik masa, množství bude větší a chuť božská. Manžel má hrozně rád obyčejné brambory s mlíkem. Brambory uvařit, máslo, drobně nakrájená cibulka, zapíjet mlékem. někdo jí rád brambory s tvarohem.
Také dělám "pečínky". Malé brambůrky ve slupce vydrhnout kartáčkem, rozpůlit, péct zvolna na pomaštěném plechu. Pak shrnout do mísy, kousek másla, sůl, hodně prolisovaného česneku. Zapíjet mlékem. /pak být 2 dny doma, dokud to "nevyvoní" /
V létě, když je levná zelenina, připravovat třeba dušené maso v kapustě, obalovaný květák, brokolici, květák jako mozeček, zeleninové nákypy... A zaplnit si žaludek nějakou dobrou zeleninovou polévkou. Jsou jich spousty a náklady na ně jsou opravdu malé.
Dejte se k rybářům nebo k myslivcům a ke kusu masa se vždycky dostanete. /to měl být nepodařený vtip/.
Ale jinak opravdu vařit si sám, pokud se půjdete někam najíst, vždycky si to pořádně napočítají. Stejně tak konzervy. Nikdy člověk neví, co na něj za dost peněz vykoukne. Včera Černé ovce - hodnotili vepřové ve vlastní šťávě: obsah: vepřové kůže, voda, drůbeží separát, pár % vepřového masa, pojidla, dochucovadla. Vzhled po ohřátí hrozný, teklo to jako kaše, chuť prý rovněž. Ještě, že to člověk z televize necítí. Proto opravdu všechno si dělat sám. Zpočátku to třeba nebude snadné, časem se určitě naučíte. Jaga.
doplněno 25.03.15 05:05:A jak jsem zjistila včera - NAKUPUJTE VEČER! Jela jsem domů od dcery, no, zakecala jsem se, byla jsem sama, tak jsem až tak nespěchala. Přes krajské město, 40 km. Stavila jsem se v Kauflandu, bylo 19,30. A rázem jsem byla jak Alenka v říši divů. Proč?
Plno věcí večer ve slevě. Aby se to doprodalo. A minimum zákazníků. Koupila jsem toho víc, ale namátkou vzpomínám jen housky za 0,80 Kč,koupila jsem jich 10, potřebuji si udělat strouhanku. Květák a krásný, velký a tvrdý, jsem koupila z 35,90 za 4,90. Nejsem hamižník, stačil mi jen jeden. Ale kolem mě proplouvala objemná paní s vozíkem jak s archou Noemovou, měla jich tam narovnaných hned šest. To budou květákové orgie!
Mrzí mě jen to, že je to nastavené pro lidi z města, kteří bydlí v okolí, ti pak dovedou ušetřit. Pro mě to byla spíš velká náhoda, že jsem se k tomu nachomýtla. Večer do města nepojedu, protože večer už nezařídím plno dalších věcí, které jsou třeba /např. doktora/. Ale vy z města, nakupujte opravdu večer, kdy nastanou velice příjemné slevy. Byla jsem z toho docela tumpachová.
Děda brblá, bude květák! Ale za 4,90 Kč, co by mohl chtít víc.
Za to kejtu rozhodně nekoupím!
Jeden ze zdejších šikovných rádců mi poslal recept na bramborové placky s povidly. Vařené brambory, mouka, špatka soli. Domácích švestkových povidel mám doma dost. Cena - pár korun. Ale pochoutka za tisíce!
jak prosím děláte ty placky - ráda bych si udělala placky, jaké mívala moje prababička. Nemám už teda kamna, na kterých ona je pekla.
Pro XY: Recept mi poslal pan Bruno2, takže on má tu největší zásluhu na tom, co tady teď šířím.
Den předem si uvařit 1 kg brambor ve slupce. Následně oloupat, nastrouhat, přidat 15 dkg polohr. mouky a vrch. kávovou lžičku soli. Dobře propracovat těsto. Udělat váleček, nakrájet kousky, vyválet tenké placky. Tady jsem měla největší problém, těsto se mi lepilo na váleček. Proto jsem hojně podsypávala moukou svrchu i zespodu. Bála jsem se, že placky budou tvrdé, ale nebyly.
Pánvičku pomazat rozpuštěným sádlem, placky opéci z obou stran /až se udělají tmavší fleky/. Pokud jsou hotové placky suché, možno je potřít ještě sádlem. Já jsem nepotírala. Mazat švestkovými povidly.
Dělala jsem to z 1/2 dávky, ale mohu napsat, že by se klidně snědlo z celé. A nebyl by to problém. Jaga.
A co je obzvlášť prima? Nevadí to ani diabetikům, tedy mně. Cukr se do těsta nedává a domácí švestková povidla jsem dělala z přezrálých švestek, které už nebylo třeba doslazovat. To jsem si zase jednou dala. Dovezla jsem mamce, dala tchýni. Takže radost byla všude. Jen manžel dal přednost krkovici pečené v majolce. Jaga.
díky, já právě vzpomínám na ty placky s tmavými fleky, to jsme si vždycky u prababičky pochutnali, pochoutka z dětství, snědly se v jakémkoli množství. ona ale tedy je pekla nasucho,přímo na plátech kamen ( ne na pánvičce ) a ničím jsme je nepotírali.
a krkovice pečená v majolce, to zní taky moc dobře
Ten recept od Bruna mi unikl. Tak vítám, že jsi ho, Jago, napsala. Podobně jsem dělala placičky ke špenátu. Co zůstalo, nechala jsem na desce kredence, za chviličku placičky zmizely. A že jich byla kupa! Špenát budeme vařit na zelený čtvrtek, že?
Jaguš mňam ertepláky ale kam zmizel mák, bez maku si je vůbec nedovedu představit. Zítra máme bramborové taštičky s povidlím a mákem, mák už jsem namlela a těším se.
Tak asi na jídlu problém nebude... Spíš jde o to jak ses vůbec dostal na internet když máš tak málo peněz? Pokud máš třeba dotykáč,prodej ho jídlo je lepší než elektronika a zjisti si nějakou dobrou práci když máš málo peněz... S jídlem ti moc neporadím když tady píšeš o vitamínech ale zkus třeba si koupit obyč chleba bez ničeho a k tomu pití vodu ta je nejzdravější. A pokud máš tak málo tak se ohlídni po příbuzných třeba by ti nabídli za menší cenu střechu nad hlavou. Jak se říká-na něčem ušetři a na něčem zase přidej(kde jsem to sebral? vymyslel :D)
Do naseho mladsiho 4 leteho jsem dlouho nemohla dostat sousto zeleniny, max kousek jabka a uz jsem mela i obavy, aby ho to na zdravi nejak neposkodilo, tak jsem to rikala nasi pani doktorce a ta nam rikala, ze to jabko uplne staci, ze se to rika a je to i pravda, ze jedno jabko denne ku zdravi.. Pry to uplne staci, tak to muzete resit stejne a denne aspon to jedno jabko jako davku vitaminu. Jabka jsou casto v akci za 9,- za 1 kg...
hlavne varit, varit a varit, uz jsem to nekde psal kilo jasminove ryze stoji 50 Kc = cca 10 jidel pro jednoho, kolinka a testoviny okolo 9-15 za pytel = cca 3 jidla apod apod, brambory taky levne...pixla sterilovanego zeli 600gr = 16Kc nekupovat hovadiny, peciva a hotovky... varenim se da jist a usetrit i tak, ze si vubec nevsimnete, ze setrite, protoze to jsou vsechno vyborna jidla, takove veprove plecko (libove) strelim 1kg za 120Kc nakrajet na 0,5cm platky, trochu naklepat nebo naboxovat pesti, opeprit, jen lehce osmahnout a hodit s 1 cibuli a masoxem (nebo jen soli) do velkeho 5-7L kastrolu a mate tyden co jist s tim kilem ryze, hlavne to nasklenicovat na mrazak at se to nezkazi vyjde to cenove stejne jak spagety s kecupem a pritom je to jidlo jak doma v nedeli
no ale @kolikokoli, vy jste zapomela vydelit to plecko treba 5-7mi dny, vite kolik je kilo plecka? to je nejmin 10-12 platku masa a 7L dobre stavy! Kdybych to bral jen na 5 dni tak 173 : 5 = 34 ale vyjde to na vice dni, a ted to srovnejte s tema hnusnyma spagetama za stejnou cenu
Takže na týden:
Špagety: 2x7 kč, kečup: 20 kč (a ještě hodně zbyde), celkem: 34 kč
Plecko: 120 kč, cibule: 3 kč, jasmínová rýže: 50 kč, celkem: 173 kč
Vidíte ten rozdíl? Miluju tyhle rady. Sama jsem dlouho žila prakticky na "chlebu a vodě". Proč bych kupovala kilo jasmínové rýže za 50 kč, když můžu koupit kilo obyčejné rýže za 25 kč? Proč kupovat kilo plecka za 120 kč, když můžu za 30 kč koupit játra nebo nějaké odřezky?
Jinak já se stravovala tak, že jsem dělala hodně těstoviny a rýži s mraženou zeleninou. Taky jsem dělala placky (voda-mouka-sůl) buď se špenátem (stojí 7 kč) nebo na sladko a v "horších" dobách jen s trochou másla (samozřejmě mám na mysli margarín). Vajíčka byly drahý, ty jsem skoro nedělala. Nejlevnější šumavský chleba. Kupovat salámy v akci (cca do 14 kč/10 dkg). Když byly levný brambory (do cca 15 kč/kg), tak jsem dělala brambory (ale nic k nim, to už by se prodražilo, takže hlavně zapečený brambory s kořením atd.). Taky je super koupit si pšeničnou krupici, z té se dá dělat krupičná kaše. Mléko kupovat v akci do ceny cca 16-17 kč/litr. Taky pudinky (takové ty levné za 5 kč). Nevyhazovat ztvrdlý chleba, ale udělat nasucho topinky (když je teda to vajíčko, tak ve vajíčku). Na snídani jsou i dobré vločky - ovesný vločky stojí cca 15 kč, ale jsou (podle mě) samotný hnusný, tak jsem je dala na pánev s trochou cukru, aby zkaramelovatěl, a pak se to dalo jíst s trochou mléka, případně když je, tak rozinky nebo ovoce. No a potom ovoce a zelenina podle období, a co je zrovna nejlevnější. Takhle jsem se stravovala cca půl roku, a už bych se k tomu vrátit nechtěla. Ale přežila jsem.
PS: Musím ale zmínit, že jsme neměli troubu, jen vařiče a mikrovlnku. Takže s troubou je to o něčem jiném, to bych asi neustále pekla, protože to taky mnohdy vyjde levně (až na ty vajíčka, samozřejmě).
doplněno 15.03.15 12:28:Však hned na začátku píšu, že by to bylo na týden, ne na den. Ale to je jedno, já i kdybych byla při penězích, tak si dám radši ty špagety s kečupem...
Levná jídla:
špagety - protlak/rajčata v konzervě, cibule, česnek, cukr, případně i salám, sýr + těstoviny - 1 protlak na 2-3 porce
játra s rýží
kuře (kupované v celku)
jakákoli směs typu maso na kostky + rýže + pórek, maso + žampiony + těstoviny, maso + paprika + zelenina + rýže
zapečené těstoviny (vejce, smetana/mléko, cibule, zelenina, šunka/maso) nebo zapečené brambory
vaječné omelety
bramboráky
krupicová kaše (dětská krupička + mléko)
A jako ovoce třeba jablka, ta nebývají drahá
Podle mě není zas tak velký problém ušetřit na jídle. Osobně na něm dost dobře šetřím už několik let, co jsem se odstěhovala od rodičů a nejím nijak zásadně špatně. Důležité akorát je si najít svůj styl stravování... určité recepty a suroviny, které ti budou vyhovovat. Už ti tu ostatní poradili dost slušných dobrých a levných receptů, já snad jen přihodím radu na konto polévek. Sama dělám kompromis, nejím ani ty obyčejné instatntí z východu a ani si zas nevařím domácí polévky ze spousty surovin, ale kupuju si krémové od Knorru, pochutnám si, není v nich nic škodlivého a i se z nich pořádně najím.
Zásadní pravidlo je, že co drahé, není většinou automaticky také zdravé. Vyšachovat vše v čem je nedefinovaně v kvantu sůl či cukr, tenhle požitek regulovat samostatně. Postup prosím navrhuji tento: Nahradit drahé potraviny levnými, vařit, nechodit kolem potravin hladový (čili nosit preventině s sebou 1 jablko nebou kousek pečiva) a jak zůstat přese všechno na správné výživě?: 1. místo všech mas játra (kuřecí, krůtí), tam je i vitamin C. Polévka (=grunt) ze skeletů či kostí za 15-25Kč/kg suroviny. 2. Vařit jen sezoní zeleninu, jíst jablka - mrkev - (banán ze slev, kedlubny ze slev). Z brambor všechny možné (i polévkové) recepty, buřtoguláš bez nebo s minimem buřtů, jen pro vůni. Natrhat v přírodě kosmatici, až pokvete, uvařit z ní sirup, usmažit placky...3. Pít čaje, vodu s citronem.
Když se pečlivě vymýšlí a shánění věnuje čas, je to perfektní zdravá dieta. Javořické potaviny určitě - ale spíš jen tvaroh.
Doporučení - možná: Občas se "Utrhnout" nezdravě, to pro zjištění, že už tučné vepřové či hamburger nechutná jako dříve - a zvykáme si. A vydržet, budeme žít déle, ovšem poslední otázka: Jde to, když ne takto od mala?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.