Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v práci jsem zaslechla kolegy mluvit o insolvenci neboli oddlužení. Sama jsem o tom pak přemýšlela, protože o tom moc nevím a tak bych se ráda zeptala jak je to vlastně s úroky? Nikoho ze známých v rodině či v přátelích nemám, kdo by s tím měl zkušenost. Člověk si tedy nabere dluhy ať už z jakéhokoliv důvodu, přeroste mu to přes hlavu, udělá chyby, neumí vycházet apod...tak tedy zažádá o své oddlužení a jak pak přiznává dluhy? V té výši co si půjčil a nebo mu započítají částku celou kterou má vrátit i s těmi všemi úroky? Protože pokud "může" splatit jen to co si půjčil...a ještě vlastně "stačí" zaplatit 30% a pět let sice vycházet a počítat s minimem, dávat si pozor...ale pak je člověk za vodou a čistý... mno to koukám...
Dluh vyčísluje banka a nepočítá se celková částka co by zaplatil včetně úroků, ale aktuální dlužná částka. Čili co dosud zaplatil plus dosavadní úroky a to se odečte od půjčené sumy.
Máte pravdu, s tím "mno to koukám", ale uvedla jste pouze důvody, kterými se člověk do kolotoče dluhů dostanou vlastní vinou. Ale co ti ostatní, kteří ne? Např. přišli o práci, nemoc, rozvod...Takových důvodů je, za které člověk nemůže.
A tohle je prostě jedna jediná šance pro člověka, jak žít normální život. Prostě druhá šance. Tu by měl mít možnost dostat v životě každý. Protože bez oddlužení to už pak není život - exekuce nikdy nekončí, protože úroky pořád nabíhají. Tady se vše stopne.
Děkuji za odpověď. Ano tuhle skupinu lidí jsem myslela, samozřejmě chápu, že je dost těch, kteří za to opravdu nemohou, ona ztráta zaměstnání nebo někoho z rodiny či právě ten rozvod a podobně, jsou to věci, které zatíží člověka už na psychice a finance jsou druhá velká stránka věci, se kterou musí bojovat, takže beru, že je tady tahle možnost... ale právě na tu druhou stranu, ti ostatní... to mi přijde i nefér.
Dobrý den.
Úroky se samozřejmě k dluhu dlužníka přičítají i v insolvenčním řízení, nicméně jen do doby, než soud vydá tzv. rozhodnutí o úpadku. K tomuto datu zákon vyhlašuje jakýsi stop stav a říká, že k dalším úrokům z prodlení se po dobu trvání insolvenčního řízení nepřihlíží. A je-li dlužník v oddlužení, pak je mu úhrada úroků po úspěšném oddlužení prominuta spolu s nesplacenou částí dluhu.
Pěkný den JUDr. David Vozák
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.