Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naspořit na vlastní funus?

Od: humbucker* odpovědí: 19 změna:

Ahoj. Měl jsem hovor se staršími sousedy a ti si spořili Stavebkem. Nějaké peníze pro účely různých potřeb. Taky přišla řeč na špórování na funus. Dříve bylo možné být členem Přátel žehu. Je dnes nějaké řešení téhle věci? Třeba nějaká pojistka a tak? Nechci přenášet náklady v téhle věci, na pozůstalé děti. Porádíte někdo co s tím?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Můj otec byl od vojny přítel žehu, zemřel po revoluci v 60ti letech a nedostali jsme ani korunu. Normálně si lidé spoří doma aspoň u nás je zvykem mít na pohřeb a kar našetřeno v trezoru, pohřeb musí pozůstalí zaplatit a nemohou čekat na vyplacení dědictví, pojistky, odblokování účtu.

hodnocení

1x
Česká spořitelna nabízí pojištění pohřbu, ale na přesné podmínky se musíte zeptat tam.
Jestli to nabízí i někdo jiný, nevím, ale pravděpodobně jo.

hodnocení

1x

finance.idnes.cz/...

doplněno 11.03.15 10:58:

jsem se až podivil, že opravdu existuje minimum těchto služeb... ta spořitelna je stále ok - ceskapojistovna.cz/...

Osobně moc doufám, že mne nenechají spálit kopřivami na mezi... - že si někdo dá tu práci mne aspoň obout do hezkých bot a šoupnou mne do krabice.. Na hřbitově jsem si už vyhlédl místo - je tam krásný výhled a polostín - nechci mít spálené kytky na hrobě ani nonstop stín - chci tam mít často živé květiny... - ano - i ve svém věku už jsem na toto myslel a manželka ví, kde a co a jak :)

esme*
hodnocení

1x

Heršvec, to jsou snad skvrny na slunci, zrovna včera mne se stejným dotazem překvapila mamka. Prej, že jestli si nemá zařídit pojištění na pohřeb. Nebyla na to náhodou někde reklama? *haha*

Poklepala jsem si na čelo a ujistila ji že bych chtěla mít její starosti. Až bude potřebovat dřevěný kvádro, tak JI už otázka kdo to cvakne trápit nemusí; a jestli má teď náhodou přebytečné peníze, ať si raději koupí na sebe něco, v čem se bude líbit mládencům... *frajer*

Mně osobně je úplně fuk co s mou schránkou po smrti kdo provede, jen doufám že o tom nebudu nic vědět.:-P

doplněno 11.03.15 14:21:

A dnes je o tom článek na netu, jmenuje se to "Ekologická pohřeb aneb nebožtíci v kompostu"! *ua*

Tak už mi to není fuk, ale po smrti chci zkompostovat, třeba pak ze mne něco i vyroste. Například bodlák. :-D

On klasický pohřeb není pro nebožtíka, ale pro pozůstalé. Ti si ho užijou, mrtvému už je to jedno. A tak se pohřbívá podle tradic, podle kapsy, podle toho kdo by si neodpustil kdyby byla babička nespokojená, podle toho co by řekli sousedi; no přece, my na to máme, no ni? Kdyby ty peníze lidi raději dali na charitu... *zed*

majsterjoe*

Jenže jsou rodiny, kterým je jedno za jakých okolností nakonec jejich příbuzný bude pohřben a že si přál nějaké poslední rozloučení je taky nijak nezajímá.

Krutá realita.

klaban*

lucie*
hodnocení

1x

Dnes je to běžná věc,protože spousta starých lidí ví,že pozůstalí už moc nectí tradice a sami mají dluhy,hypotéky a jiné závazky.Proto se bojí,že se jim nedostane řádného pohřbu jak by si přáli a peníze by šly na kdo ví co.Byl o tom jednou velký článek v MFdnes a stává se i že zemřelí dostanou "to nejlevnější"a zbytek seberou pozůstalí nebo hůř,že si jejich urnu nikdo ani nevyzvedne.Pojišťovny vyšly vstříc a skoro všechny mají tuhle možnost sjednat si pojistku pohřbu.např. ceskapojistovna.cz/...

hodnocení

0x
Přestat kouřit a chlastat...
Čím déle bude člověk ušetřené peníze ukládat, tím více ušetří nejen na zdraví, ale i na pohřeb.
Je pravdou, že takový život člověka moc nepotěší, ale radost budou mít aspoň pozůstalí...
doplněno 10.03.15 22:55: Dnes jsme pochovali jednu příbuznou. Na dědině. Přes firmu, která obstarala vše potřebné, od převzetí těla z nemocnice až po uložení do hrobu. Cena 1023 € z toho téměř polovička za rakev.
Nebylo třeba kopat hrob, nebude třeba náhrobní desku atd. To vše si budoucí obyvatelé zařídili už před více lety, kdy vykopání hrobu, betonové vyložení a kameninový rám a deska přišlo na pouhopouhých 40 tisíc tehdy ještě Kčs.
Ani se nepokouším zjišťovat dnešní ceny, aby mne neporazilo předčasně.
Já mám našetřeno na kremaci a ta vyjde také okolo těch 1000 €. Teda pokud nepůjdou nahoru ceny za energie a služby. Takže spíše více. Zvládnu to.. Nechlastám a dávno jsem přestal s hřebíčky do rakve.
A urna s popelem může stát i na pietním místě v bytě.
Můj bankovní ústav mi umožnil vložit jistou sumu, která se dá v případě úmrtí vybrat bez čekání na dědičské konání. A stejně je lepší mít peníze na více účtech, na více osob, většinou na manžela a manželku, respektive na rodiče a potomka, ten živý může svým účtem disponovat.
Je pravda, že před pár lety jsem o smrti a dalším nepřemýšlel. Jak člověk dostává rozum, (tak někdo nazývá získávání zkušeností), tak i jeho přístup se začíná měnit. Oni pozůstalí budou mít bolest a žal, proč je má trápit i myšlenka z čeho to vše zaplatí?

klaban*
hodnocení

0x

Tahleta témata okolo vlastního pohřbu a pořizování si vlastního hrobu ještě zaživa mi přijdou strašně morbidní. Chápu, že nikdo nechce zatěžovat po smrti své příbuzné, ale prostě příčí se mi o tomto vůbec mluvit.

xy

Žila jsem hodně let s babičkou. Taky mi zpočátku připadalo morbidní když mluvila o pohřbu, ale pak jsem si řekla, když chce sdělit,jak by si to přála, tak proč o tom s ní nemluvit. Babička si našetřila, a potom bohužel odešla zrovna když jsem byla na operaci a ona byla po tu dobu u strejdy, hodně daleko. Cena se tím dosti navýšila - transportem na velkou vzdálenost, a potom přišlo vhod, že měla našetřeno. Babička si i předem napsala seznam všech , komu poslat parte, s adresami.. ulehčila mi tím organizaci, ale bylo mi těžké probírat se seznamem napsaným roztřesenou rukou..

humbucker*
hodnocení

Ahoj. Jasně Klabane, je to takové zvláštní, někomu možná až divné. Mám známou, dnes je jí asi 94 let a je furt čilá a lítá jak čamrda. A před asi 20ti lety se nám pochlubila dost nadšeně, že ji synovec pořídil hrobku. Ona z toho byla nadšená, jako by dostala barák. Tak že, má hrobku a nějak se jí do ní nechce. A asi do ní ještě dlouho nepůjde. Fakt je dobrá.

doplněno 10.03.15 22:52:

Já jsem tohle téma taky zaregistroval spíš u těch starších lidí. Mladej si říká, to neřešim, mrtvý prt ví. A jak trochu zestárnou, začnou tyhle věci řešit taky. A mě taky napadlo, že nechci, aby mě řešilo město a nebo děti. Už jsem jim taky řekl, že chci jen spálit a rozsypat na to jedno místo. Když jsme rozptylovali bráchu. Sousedka se zase chtěla darovat do Prahy na nějakou kliniku. Jen je potíž, že dnes je dost těl.

dam*

Máte-li souvěrce, nebo někoho v rodině - tak Vám stačí jen se domluvit, jstel-li sólo nemusíte nic řešit, pokud písemnou formou neurčíte jak jednat.

hodnocení

0x

Asi co teď napíšu, bude asi hodně velký canc, ale risknu to. Vychovala jsem děti, troufnu si říci, velmi dobře. Dostaly vzdělání a vychovu takovou, že se uměly postavit na vlastní nohy a také, že se na těch vlastních nohách umějí udržet. To, aby mě dostaly z povrchu země, až už nebudu, bude to jejich poslední čin, služba pro mě. Abych jim to usnadnila, vydala jsem pokyny. Bez cirátů spálit. Pak se všichni sejtete, zapláčete, s konečnou platností se se mnou rozloučíte a nějaký cizí člověk v bílých rukavicích vyrýpne důlek na vsypové loučce a tam můj popel nasype. A na dušičky nebudete rozsvěcet svíčku za všechny, kteří tady s námi nejsou, u křížku, ale v prostoru, k tomu určenému na pokraji loučky. Žádné obřady, žádné řeči, žádná divadla, žádní holoubci na pomníku. :-D Tak si myslím, že mě tady, nahoře nenechají a taky že je nezrujnuju.

doplněno 11.03.15 06:43:

Co to kecám. . . kteří s námi nejsou. *zed* . . . kteří s vámi nejsou.

hodnocení

0x

Je to smutné téma, ale pokud starší člověk nemyslí na zadní kolečka a nic si nenašetří, je to velice těžké. Děti, pokud nemají samy dost prostředků, si utrhnou od huby třeba peníze na dovolenou, nebo nový mrazák. Proto si tchyně, pokud jí to ještě myslelo, našetřila 20 tisíc na pohřeb. Měla to na vkladní knížce, byla jsem spoludisponent, paníze jsem vybrala a uložila doma. Člověk nikdy neví a pak bych se k nim třeba nedostala hned, aby šlo pohřeb zaplatit. Stejně si myslím, že ještě budeme muset doplácet, 20 tisíc není mnoho.

Z toho důvodu, že lidé se nechovají s rozmyslem, jsou v dluzích apod. je čím dál víc pohřbů, které musí zaplatit obec. Příbuzní se buď nehlásí, nebo nemají. Není to ale žádný obřad, hudba, květiny, jenom "šup tam s ním". I tak to prý stojí okolo 10 tisíc.

Dříve stát poskytoval tzv."pohřebné" - ve výši 5.000 Kč pro zřizovatele pohřbu. Ještě v roce 2006, když umřel tchán, jsme toto dostali. Nyní je vše už pročundračeno a tak zamítli i to pohřebné, jen aby z korýtek neubývalo. Je to škoda,mnoha lidem to bylo dobré.

Já nechci obřad, slzy, zpěv, chci jen tiše a bez lidí zpopelnit. Popel poté hodit do řeky na mém oblíbeném místě. Tam jsem to měla ráda za života, proto věřím, že mi tam bude dobře i po smrti. Jaga.

až klaban přijde do podobného věku, třeba jako já nebo bábinky a mnozí další, přestane se mu to zdát morbidní... prostě začne myslet na to poslední, a na ty, kterým svým odchodem přidělá bolest a starosti.

Včera jsem koukal na ten čerstvý hrob, jak na něj navršili hromadu věnců a kytic... opravdu hromadu. Odhadem něco výše jednoho metru, takže okolo 2 m3. My jsme kupovali živé květy, na výběr byla běžná kytice se skromnou ozdobou něco přes 10 €. Ty honosnější živé minimálně 25 €. Věnce většinou umělé od 35 výše... Na obřad přišlo okolo sto lidí, většinou páry, takže minimálně 50 ks věnců nebo kytic. A většinou ty dražší... hrůza peněz.

Jakoby nějaké odpustky za to, jak se mnozí k sobě chovali za živa. A to i ti nejbližší k zesnulé... Smutné! Zdá se, že účast na pohřbu a drahá kytice to vše vyřešila. Ani na kar mnozí z rodiny nedošli... A to i ti nejbližší k zesnulé... Přesmutné, pohádali se kdysi kvůli prkotině...

Ale vrátím se k těm nákladům na pohřeb. Stačila by skromná kytička, jeden květ jako vzpomínku... a nějaká finanční částka jako příspěvek tomu, kdo vypravuje pohřeb. Nějak jsme si zvykli na okázalost... mramorové a bůhví jaké pomníky, my na to máme! A přitom se ví, jak to bylo za života úplně opačně.

Na něco jsou ty pohřby přece jen dobré. Jeden se zamyslí... a uvědomí si, jak je to s ním. Nejen, že i on může být kdykoliv na řadě. Ale ty vztahy...

Jo, bábinky, a dejte vědět, až to přijde! Já se budu taky snažit...

hejkale,

naprosto souhlasím, ...až kdokoliv přijde do podobného věku...

Naprosto souhlasím se zbytečným kytkodáváním...Jakoby nějaké odpustky za to, jak se mnozí k sobě chovali za živa. A to i ti nejbližší k zesnulé... Smutné! Zdá se, že účast na pohřbu a drahá kytice to vše vyřešila. Ani na kar mnozí z rodiny nedošli... A to i ti nejbližší k zesnulé... Přesmutné, pohádali se kdysi kvůli prkotině...

Osobně zastávám názor, že úcta k člověku se má projevovat za života, dary mu dávat, když z nich má radost.

V momentě kdy člověk zemře, je pro něj vše ostatní zbytečné. Proto truchlením, kytky, hodinové pohřby, to je jen trápení pozůstalých a zbytečné vyhazování peněz, které by měli sloužit živým..

Všem přeji dlouhý život..

Můj milovaný pan Carnegie ve své knížce "Jak získávat přátele a jednat s lidmi", má nějakou část věnovanou větám: Myslíte si, že jste oblíbeni? Kdybyste teď zemřeli, kolik lidí by plakalo? *nevi* Necituji, jen píšu tuhle myšlenku. Nezeptal se, kolik lidí by přišlo na pohřeb. O kytkách, mahagonových rakvích, drahých náhrobcích, ani slovo. :-D No, schválně! Kolik lidí by upřímně plakalo?

mmm*
11.03.15 12:21

možná 1

lucie*
hodnocení

0x

Já chápu vaše názory(předešlých pisatelů)taky si více cením slz a citů než kytek a věnců,ale kdyby moje babičky neměly krásný hrob,měla bych svědomí i já.V dnešní donbě jsou hroby unifikované,neosobní-tohle si nepřála-jen desku s nápisem.Už jako malí jsme chodili co druhý den s babičkou na hrob(měla to kousek)a pečovala o něj se stejnou péčí jako o domov.Byla to tradice,úcta k předkům mít krásný hrob a to jsme dopřáli i jí.Takže nějaké úspory beru,ale pokud je ten člověk tradiční,mělo by mu být dopřáno to co chtěl a ctil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]