Nejste přihlášen/a.
Zkoušel jsem hledat na webu a všechny podobné otázky jsou už uzavřeny - proto jsem nucen založit nový dotaz.
Několik hodin se snažím vymyslet trest. Syn včera měl jít na pravidelnou hodinu houslí (jezdí autobusem do nedalekého městečka). Běžně jezdí sám a telefonem se nahlásí. Včera mu volala žena (jeho matka, moje manželka), jestli už je na autobusáku a chystá se zpět. Lhal jí přímo "ano, jsem u tady a už pojede autobus.." Měl být doma za cca 15 minut, přišel za 45 minut (na telefonu nedostupný-vybito). Prý se zdržel u kamaráda, který bydlí vedle zastávky...
Jenže dnes jsme se dověděli, že vůbec na housle nepřišel.
Nikdy nám takto nelhal a nikdy nebyl za školou. První poznámku měl vloni za neprovedení úkolů. Tento týden ale oproti běžným známkám přinesl 3,3,4 a poznámku za 5 neprovedených úkolů. Přitom máme jasně nastaven postup (škola, housle, DU, zábava - to celé se prolíná, ale má nějaký řád)
Jako první trest nás napadlo výměna telefonu (dotykový) za starou potvoru s tlačítky. Počítač či tablet vlastně poslední rok neměl v ruce, protože si vše zajistil telefonem...
Napadají mne ještě domácí práce, které v jeho letech byly u mne samozřejmostí (ale já nechodil 3x týdně na housle)...
Máte zkušenosti? Nápady? Díky !
doplněno 10.03.15 21:43:Musím tu doplnit - ty housle si v cca 5ti letech přál. Na hudební školu doposud chodil rád - evidentně. Při akcích typu školní besídka, koncert či přehrávky je naprosto v pohodě, bez nervozity - já bych se rozklepal a rozsypal... Pokud chce na PC mimo nastavení, pak bez potíží bere housle do ruky a snaží se (10 minut hraní a třeba hodina PC).
Ta šikana mne opravdu nenapadla a je dost možná - jak věkem, tak vzhledem syna. Ředitelstvo je ve škole dost haněno, dokonce je pár lidí ročně, co se snaží o přemístění svých dětí...
Já také chodila na akordeon a rovněž za školu, moje sestra rovněž a poslední do houslí, bože jak my ty nástroje nesnášely. Podotýkám, že pro radost si zahrajeme i dnes. Zeptal jste se ho někdy zda do houslí chce nebo jste rozhodl, že z něj prostě bude virtuoz? K zamyšlení je to zhoršení ve škole, tím bych se zabývala a hledala příčinu. Zkuste s klukem promluvit jako s dospělým, ptejte se co ho baví, s kým se kamarádí, co chce v životě dělat...Nehledejte trest, hledejte příčinu problému a východisko.
Dobrý den, dříve než udělíte nějaký trest, tak zkuste zapátrat, proč se synek zhoršil v prospěchu. Housle syna třeba unavují a nemá čas na svoji vlastní zábavu. Bude z něho druhý Paganini? Ne? Tak to tak nehroťte. Jako ten váš řád - škola, housle, DU, zábava - to je dost drsné, nemyslíte? I dítě potřebuje mít čas jen tak pro sebe a ne jen plnit nějaké úkoly. Já mám např. doma zkušenosti se šikanou dítěte, velmi tvrdou a hnusnou šikanou. Neříkám, že je váš synek šikanován, ale zhoršení prospěchu, lhaní...být rodičem takového děcka, pátrala bych po příčině. A to, že vám syn zalhal, příčinu nějakou má. Pak teprve trestejte. Nesmějí se mu třeba děti kvůli těm houslím? Jinak - trest, no jestli si myslíte, že to k něčemu bude, tak mu dejte ten tlačítkový mobil, to vašeho syna srazí na kolena...
Já od 1 třídy: pondělí- ZUŠ- výtvarka + na trénink- atletika. Přijížděl jsem domů po 19 hod.Uterý- ZUŠ- nauka. Středa Klavír+ trénink. Čtvrtek ZUŠ- zpěv. Pátek- trénink. Pak honem úkoly a na kamarády nebyl již čas. Také jsem 2x nešel na nauku, ale učitelka hned volala mamině, že jsem nedorazil na nauku. Tušila, kde asi jsem a tak si pro mne došla. Lítal jsem s partou. Doma mi řekli, abych si napsal na papír, jaké mám kroužky a škrtnul ten, který nechci dělat, abych mohl být více venku. Nemohl jsem se rozhodnout. Všechno mne bavilo. Jen jsem věděl, že se nedostává čas. Tak rodiče posunuli domácí úkoly. Nejdříve jsem mohl ven a v určený čas být doma a dělal úkol. Od 3 třídy jsem nechal zpěv. Klavír a výtvarku jsem ukončil zároven na SŠ s maturitou. Atletice se věnuji stále.
Pokuste mu dát více volna. Třeba posunout úkoly. Takhle je ve škole, pak hudebka, úkoly a zábava je nakonec. Musí se také od povinností trochu odreagovat. Nebo at si napíše na papír zájmy a vyškrtne sám co nechce. Ještě at připíše, proč se zhoršil ve škole, zda nemá nějaký problém. U nás to takto fungovalo spolehlivě. Napsali jsme vždy co máme za problém, a pak se to teprve řešilo ústně. Takto se lépe v klidu rozhodne, než před rodiči. Třeba by vám opět neřekl pravdu, aby vás nezklamal. At se svěří papíru a pak to řešte, hlavně v klidu, at je tam napsáno co chce. Zatím bych trest nedával, protože nevíte, co ho ke lži vedlo a proč se zhoršil ve škole.
Mně připadá, že má příliš striktně nastavený režim, my v devíti letech lítali po venku a pokud pamatuju, hudebku mívali spolužáci jednou týdně. Ćili první co mě napadlo, že toho má dost a potřebuje si odlehčit, nakonec je to malý kluk, a tohle je taková malá revolta, a když si neví rady, je to za pomoci lží - vcelku normální. Příliš bych netrestala, spíš se zamyslet...
A takový dotaz? Do houslí chce on, nebo je to váš nápad. Baví ho to, nebo je to povinnost. Trest domácích prací je určitě lepší než zaražený počítač. Syn se dostává do věku, kdy si sám začíná určovat priority a je pod větším vlivem kamadů. Pokud mohu radit více komunikovat a nejlépe při společných zájmech, případně procházkách. Nebude pod takovým tlakem jako když budete řešit problémy u stolu.
Housle má cca 4 roky, samotného ho to začalo bavit s hračkou, pak obdivoval jednoho kluka v kostele,... tak jsme ho přihlásili. Když hraje z nutnosti, je to boj, ale na hodiny chodíval rád a sem tam koncert (není to Kubelík) ho moc bavil. Rád se tím chlubil...
aby to nakonec nedopadlo jako u mne chodil jsem 7 let na akordeon a nebavilo mne to, ale zařekl jsem se že jak vyjdu školu tak se na nástroj ani nepodívám a je tomu tak už přes 20 let dneska jak ho vidím u našich doma tak bych nejraději sebral sekyru a rozštípal ho tak si dejte pozor a%t nejsou naplněné Vaše ambice před Vaším dítětem, ale nadruhou stranu bez nucení by nebylo spoustu muzikantů, zpěváků, sportovců atd. to zas na druhou stranu uznávám, ale kdyby moje děti chtěli chodit do hudebky tak jen přes moji mrtvolu !
On má kluk 2 dioptrie, takže na sport sice chodí, ale fotbal nebo floorbal - moc se mu nechce... Pohyb ano, ale s brýlemi
Ono víc než nechuť k hodině houslí mne právě mrzí, že lhal své matce - hodně napřímo, vážným hlasem - moc ji to ranilo a mne překvapilo. Zakládáme si na přímé komunikaci bez lhaní
No to by mne mrzelo taky nejvíc...ale všichni se shodujeme, sednout, probrat, zdůraznit právě to lhaní, a uvídí se, co z toho vypadne, podle toho nějaký trestík. Docela je na uvážení i ta šikana... Tak budem držet palce.
jmlc, takhle mu to řekněte. Že Vás to překvapilo, že jste od něj lhaní nečekali, a že to maminku ranilo. Dejte mu možnost vše napravit, dejte mu šanci projevit upřímnou lítost - tresty lítost jen potlačují. Dejte mu možnost pocítit, že to, co udělal, je špatné - ale tak, aby to vycházelo od něj samotného, ne kvůli trestu. Pokud je to dobře vychovaný kluk (což u Vás předpokládám), tak mu toto vysvětlení stačí k tomu, aby pochopil, že to už nemá opakovat. Stejně tak u známek - jednou (občas) se může stát, že nějaká písemka nevyjde, ale nesmí to být pořád - tak mu to podejte. "Fajn, měl jsi blbý týden, teď na to zapomeneme, ale jestli to takhle půjde dál, budeme to muset nějak řešit."
Těch "uklouznutí" je v posledním týdnu dost, nestalo se něco? Ve škole, u Vás doma, s kamarády?
doplněno 10.03.15 21:07:Ještě mě napadá - snad to tu už nezaznělo - KDE VLASTNĚ SYN BYL místo těch houslí? Jaká je prvotní příčina toho, že tam nešel? Zkoušel, jeslti to projde? Měl lepší nápad, jak strávit čas? Housle ho nebaví (jak už tu plno lidí píše) a chtěl se hodině vyhnout? I na tom záleží, jak bych k synovi přistupovala.
Za školu jsme snad někdy chodili všichni.. Já bych zkusila takové malé citové vydírání - strašně jsi mě zklamal, teď nevím, jestli ti budu moci někdy věřit, vždy při blízkosti syna být trošku odtažití, smutní, myslím, že si brzy bude chtít získat důvěru zase spět. Ale nejsem rodič - nevím jestli je to adekvátní trest.
Na nerodiče opravdu slušná odpověď Přesně toto chci já.. Ale ten telefon bude také (aspoň na pár týdnů) vyměněn - musí tam být i nějaké znatelné omezení. Připadne mi, že citové vydírání na puberťáka už moc neplatí... (opravdu začíná pubertu - "jak aromaticky, tak akneticky")
Kluk byl v 5 letech houslemi zaujatý, líbilo se mu to. Jenže roky utíkají, 4 roky hraje a už se mu to třeba trochu zajídá. Ostatní kamarády v hodině houslí asi nenajde, raději by teď hrál fotbal či jezdil s kluky na kole. Málokdo vydrží tvrdě cvičit od 5 let až do dospělosti.
Promítněte si kouzelný seriál Bylo nás pět, kdy tatínek Bajza /Oldřich Navrátil/ nutí svého synka ke hře. A ten jen přemýšlel, jak se z houslí vykroutit.
Chlapce nijak netrestejte. Sedněte si spolu, třeba i mamka a začněte se ptát: Zda ho to už nebaví, proč tam nebyl, co by ho bavilo víc, jestli už nechce pokračovat...Všechno v klidu. Pokud nechce, jeho věc, proč něco lámat přes koleno? Ušetříte za kroužek, kluk bude spokojený, že už nemusí cvičit. Pokud to opravdu není "talent od Boha", jako že asi ne, bude mu jistě teď na jaře lépe s balónem a kamarády. Jaga.
Poukud si housle přál a je to jeho hobby, potom nechápu, proč by měl být trestán za to, že se nedostavil na své vlastní hobby. To jednak. Druhak je zde ještě moment lhaní. Ten je ovšem - jen tipuji způsoben tím, že synek předpokládá, že ono hobby není ani toliko hobby, jako spíše zbožné přání pánů rodičů a tedy absence se neodpouští. Nejsem přívržencem konstruování takovýchto rádoby hobby programů, takže těžko poradím trest pro synka. Doporučím jen revizi zálib synka.
Nestačilo by domluvit hudebku na jednou týdně? Kluk si oddechne, bude mít víc času na učení i lumpárny s kamarády. S mobilem souhlasím, ale stačí týden či 10 dní, ale až po zjištění příčiny zhoršení prospěchu.
začali jsme řešit dnes - zatím bude mít domluveno 1 hodinu houslí solo a 1 hodinu kvartet - ten ho právě baví a je to vidět.. je tam nejmladší a zírá na ty starší, snaží se je dohnat v umění... Aspoň tak to vidím při občasném doprovodu tam-zpět.
No to víte... třeba ho ty housel opravdu přestávají bavit. Já si přesně pamatuji, že někde okolo 6. let jsem také začal milovat housle. Líbilo s mi v televizi když na ně někdo hrál a stále dokola jsem otravoval rodiče, že bych chtěl pořídit housličky. Tak mi je rodiče tedy pořídili a přihlásili mě do hudební školy. Tam jsem se začal učit noty, které jsem absolutně nechápal a dodnes nepochopil a navíc hra na housle mi šla dost mizerně. Tak jsem asi po roce začal do hudebky chodit s odporem i když ze začátku jsem byl nadšen. No a pak to naši vzdali, páč to nemělo budoucnost.
Nevím, co vedlo Vašeho syna k tomu, že tam nešel a lhal. Třeba na něho leze puberta, housle ho prostě přestávají bavit, těžko říct. Jestli to udělal poprvé, tak bych si s ním sednul a hezky to s ním probral. Žádné emoce, hezky v klidu. Když by mi řekl, že ho to prostě nebaví, tak bych ho dál nenutil. Ono nejhorší je dělat věci z donucení. Ovšem kdyby tam chodit chtěl a udělal by to znovu a lhal, dostal by vejprask tož asi tak. Hezký večer přeji.
Zatím díky všem za náměty - zítra jsem si vzal volno - syn má kratší školu, tak se projdeme na procházce kolem vesnice... zkusím to probrat venku (pokud bude počasí), aby ho netáhly oči k TV, PC, mobilu nebo podobným ...
Já zamlada taky nebyl zlatíčko - ale řádit jsem začal až na střední - do 5té třídy premiant a relativně slušný... Ale to bývala jiná doba. Místo PC jsme hráli fotbal, místo tabletů jsme chodili na pole kvůli úrodě nebo do lesa na dřevo... Zlatý časy
"Jmlc", nedá mi to, vsadila bych na to, že jste velmi věřící člověk( rodina) , možná bych řekla Jehovisty nebo jinou sektu. Jinak si neumím vysvětlit, proč tak velmi řešíte banální problém, dokonce si vezmete volno z práce. Myslím, že kdyby si mí rodiče brali dovolenou vždycky když jsem já a mé sestry něco provedla, byli by věčně doma. Za školu a ne jen za hudebku jsme chodily všechny tři, plenily sousedům zahrady, lhaly mámě kam jdeme...přesto jsme vystudovaly a uplatnily se v životě. Jsem sama tak trošku "jeskynní člověk" ale mobil, počítač to snad je dnes nutnost a čím dřív se je děti naučí ovládat, tím lépe. Zajímal by mě váš věk, jak je mi víc než 50 tak si nevzpomínám, že bych chodila paběrkovat na pole a do lesa na klestí, možná to bude tím, že jsem z města. Nechci se vás dotknout, je to vaše věc jak vychováváte své dítě ale aby se vám ta přísnost nevymstila.
Mluvíte mi z duše. Mě je 30 a když jsem chodil u nás na vesnickou školu od první do čtvrté, tak žádné mobily, tablety a pc, chodili jsme též na hřiště, všichni jsme byli vcelku velice slušní, učitelka pro nás byla vždy autoritou, doma jsme makali...pak se to změnilo. Začla éra mobilů, rozjela se hromadně výpočetní technika, děcka si přestala všeho vážit a tak bych mohl pokračovat. Jak říkáte, to byly časy, moc rád na ně vzpomínám, bohužel už jsou jen ty vzpomínky. Sakra mluvím, jak osmdesátník pamětník, ale holt mi to nedá. Teď mám dvě malé děti, holka 1 rok, kluk 2 roky a rozhodně se budu snažit, aby byly děcka vychovaný, vážili si dospělých a starších apod. Ono se sice dneska strašně rádo říká, že kdo je slušný, je mimo, ale pokud toto budou praktikovat všichni, jak to bude za chvíli vypadat? To prostě ne.
držím vašemu klukovi palce! ; )
Chodit na housle? To se mu vůbec nedivím : ))
Ale teď vážně. Já sám jsem se snažil dostávat z kroužků, ke kterých mě nutili rodiče (kreslení, nábožák...).
Ke kreslení jsem se v dospělosti vrátil. Ale protože jsem chtěl, bavilo mne to a také kreslím co mě baví. Je to jen koníček.
Pokud se kluk bude chtít něco naučit, naučí se to i sám od sebe z vlastní iniciativy. Já jsem se rozhodl v 21 že se naučím angličtinu, nikdy předtím jsem jí nestudoval. Naučil jsem se jí sám, bez kurzů, prostě proto že mě bavila. Stejně jako to kreslení.
Po doplnění otázky autorem - zas by byla škoda houslí nechat, když ho to baví a ta vystoupení ho těší. Ten zlom je takový náhlý a sázela bych na tu šikanu, i když třeba ne zrovna drastickou, ale stačí pár výsměchů spolužáků a citlivá dušička neví co s tím...A pokud škola není zrovna zárukou dobrých pedagogů, pátrejte...
Drobný trest za to že nebyl na houslích, resp. že neřekl že tam nechce a jde jinam. Např. za trest příště na housle nepůjde a povinně si bude hrát s kamarádem.
A jasně dát najevo že mnohem horší je lhaní = citelný výchovný trest a že za příští lhaní bude trest mnohem tvrdší. Asi ten telefon - měsíc bude mít starý krám s kterým může jen volat a poslat zprávu, kredit jen pro rodiče, kroužky atd. (ono jiný telefon ani nepotřebuje)
Ten trest musí být hned, musí vychovat a neublížit... Aby sám pochopil že něco udělal špatně. Lhaní je hlavně o ztrátě důvěry...
Jenže vyžadovat, aby řekl pravdu, proč nebyl v ZUŠce a lhal, je postavené na hlavu. On si uvědomuje, že udělal něco, co bylo špatně. Bud chci vědět, proč lhal, zhoršil se v učení, nebyl v ZUŠce, tak ho nemůžu trestat. Počkám nejdříve na jeho vysvětlení. Když to nebude chtít vysvětlit, nebo bude lhát znovu, tak trest je v pořádku. Když to vysvětlí třeba tím, že chtěl jít za kamarádem, má málo volného času, nechtělo se mu na housle, ve škole se mu smějí atd, ale bál se to rodičům říci, tak si musí rodiče uvědomit, že je něco špatně a není to jen jeho chyba. Dítě musí cítit důvěru k rodičům a rodiče k dítěti. Když bude vědět, že řekl pravdu a stejně byl potrestán, tak si příště vymyslí jinou lež, aby nedostal trest. Musí se řešit příčina.
Už jsem psal, že u nás se osvědčilo, všechno napsat na papír, dát rodičům a pak se to řešilo. Poprve mi to trvalo 2 dny, než jsem to dal rodičům. Ale vyčkávali. Pak to šlo samo a dokázal jsem napsat i to, co bych přímo neřekl. Věděl jsem, že nebude žádný křik, trest, domácí mlčení, ale proberem to v klidu a problém se vyřeší.
Rozebral bych s ním, proč nechce na housle chodit. Pokud ho to nebaví, tak bych to nelámal, ale dal bych mu alternativu. Aby si vybral jinou zájmovou činnost (nemusí to být hudebka). Druhá věc je lhaní. Sedněte si společně a domluvte se předem na trestu, který bude následovat, když zalže. Můžete mu také nabídnout jeden trest nebo více možností. Pak bude vědět na čem je a jestli se mu lhaní vyplatí nebo ne. Bude to jen na něm, jak se k tomu postaví. Když mi bylo deset a něco jsem ve škole provedl, dostal jsem v kabinetu na výběr od učitele - facku nebo poznámku. Sám jsem se rozhodl pro první možnost a věděl jsem, že je to hned vyřešené. Nemusel jsem jít s poznámkou domů - s nepříjemným pocitem, co z toho bude. Tím ale nechci navádět na fackování za lhaní, tresty mohou být různé.
Dobrý den ,
myslím, že řešit minulost nemá již v tuto chvíli smysl. Je možné že Vaše dítě jen navedl jeho kamarád či někdo jiný aby ten den na housle nechodil. Také mohl tehdy potkat někoho, kdo si vůči Vašemu synovi vybil zlost a kluk z toho mohl být následně rozrušen. Otázek je mnoho. Pokud Váš syn dopředu věděl že ten den na hodinu houslí nepujde pak je problém ve vaší vzájemné komunikaci a důvěry. Zkuste se zapřemýšlet jak byste reagoval ,kdyby Vám syn řekl: táto ...mohl bych jít zítra místo na housle ke kamarádovi? Člověk to samozřejmě bez jakýchkoliv poznámek odmítne. Pokud ale člověk chce, aby dítě mělo k nám nějakou tu důvěru, je dobré navrhnout v tomto případě jiné možné řešení ,jak jeho přání setkat se s kamarádem umožnit. V okamžiku kdy svému dítěti takovou možnost nedáme , vyřeší si jej po svém a nám pak bude pochopitelně lhát.
Je potřeba taky zvolit správný trest a dát najevo za co přesně trest je ... ve Vašem případě je vhodný trest za to že Vám syn lhal a ne za to že nešel na hodinu. Domácí hodinová práce jako např. pomoc s úklidem je určitě vhodná. Dále je možno jako trest omezit nějakou výhodu které Vaše dítě má , ale vždy by mělo mít možnost tuto výhodu získat zpět pokud se dítě opět polepší. Snažte se více dítě chválit než jej trestat.
Přeji mnoho radostných chvil celé Vaší rodině
Petr Baier
Zdravím, připojím se a popíšu svou zkušenost. Od druhé třídy jsem závodně plavala. Ve třetím družstvu jsem měla spoustu kamarádů, super, ale ve dvojce, kam jem přešla, i když se jednalo prakticky jen o změnu dráhy, jsem se potkala se synem trenéra a jeho kamarády, kteří se rádi posmívali a šikanovali, navíc ani hodiny kytary se jaksi neslučovaly s denním drilem v bazéně, pak přišly první lásky a já měla pro sebe sotva dvě hodiny v podvečer. Jenže táta trval na tom, abych plavala dál, dokonce mě na bazén doprovázel, aby viděl, že jsem na trénink šla. No, zkrátka jsem raději ráno hodinu seděla v parku poté, co jsem utekla zpoza dveří, když táta odešel, než abych zase viděla ty blbečky v bazéně, co byli schopní nás slabší kusy po tréninku zahnat do kouta a pást se na našem ponížení. Tak skončila má plavecká kariéra - a mimochodem začala schopnost se umět porvat. .
Kolik má syn času pro sebe? Na další zájmy, kamarády apod.? Co ve škole, ráno vstává v pohodě? Žádná změna v chování, nechuť jít do školy? Nějací noví kamarádi? A co slečna, nezakoukal se syn do nějaké? Když člověk zmagoří, jde všechno stranou :D.
Na trest mimo výměny dotykáče za obyč mobil jsem se nezmohl... bude to trochu složitější.
Housle - zřejmě jeden ze dvou učitelů není zrovna kantor ideál - zítra zavolám řediteli...
Lhaní a škola - jeden z nejlepších kamarádů...
Jak zjistím víc i z dalších stran, napíšu - jistě jste někteří sami zvědavi.
doplněno 12.03.15 19:50:UFF, včera vše vypadalo relativně spokojeně - ale dnes synáček s klidem gentlemana své matce do očí zalhal, že byl se svým bratránkem na hodině hudební nauky (má 2x housle a 1x nauku za týden). Místo toho se schovával u druhého kamaráda, který je charakterem téměř totožný s tím prvním ... Pamatuju si, jak před pár měsíci přišel s radostným výrazem, že je nejlepší kamarád tohoto kluka, že mu za to dal 50,-Kč.
Jsem z toho úplně vedle... toto jsme v rodině nikdy neřešili a vůbec nechápu, jak ho to mohl dneska napadnout. Přemýšlím o možnostech - např. dědeček v důchodu a hlídání 18 hodin denně + příchod a odchod do školy s doprovodem - tak na 14 dní-měsíc?. Možná by ho takové ponížení dokázalo vytrestat a přitom pohlídat - ale bojím se...
Oni jsou tu záškoláci, kteří pak vystudovali vysokou a jsou slušní... ale kolik lidí tu není, co se zvrhli ve svých 10-15ti letech a zůstali na ulici, utekli z domu...
Očividně mu housle a hudebka leze krkem. Proč jej do toho nutíte? Ptal jste synka, zda tam chce chodit a nebo ne? Nebo je to jen přání rodičů. To vaše navrhnuté hlídání mi připadá ještě horší než povinná hudebka. Hlídáním kluka nepotrestáte, ještě více se zatvrdí a pak navrhnete co? Děcák?
doplněno 12.03.15 21:55:Prosím, nechte kluka dýchat. Píšete .. Měl jít za svým bratránkem, se kterým se běžně hrají. To myslíte vážně, že mu budete nařizovat s kým si má hrát a s kým ne? Je vůbec jedna věc, kterou by si mohl svobodně rozhodnout? Nemá těch příkazů, zákazů až až? Vždyť to není dětství a kluk neví kudy kam a proto lže.. Vím, že to myslíte podle vás dobře, ale já bych za tátu vás nechtěla.
housle měl rád - já je rád nemám... On měl pokroky v hraní i radost, když se mu něco povedlo.
Když jsem to včera řešil, stěžoval si na učitele - je to nějaký absolvent, který si dělá praxi k další škole.. když je tam starší učitelka, tak s tím problém nemá. Podle ředitele hudebky je ve třídě za hvězdu - má trochu volnější ústa a všichni ho tam berou.
Hudebku a housle zruším - to mi je fuk. Ale lhaní a schovávání mimo dům je věc zásadnější ! Měl jít za svým bratránkem, se kterým se běžně hrají. Dokonce měl jít hrát šprtec na nový stůl - což ho baví!
Někde musí být mezičlánek, který jeho myšlení vede jinam...
Nevidím to tak kategoricky, jako Uska, ale taky se mi zdí, že syn má spoutu příkazů, koníčků - a možná se dostává do věku, kdy chce mít víc volného času na jiné koníčky, kamarády. On si musí uvědomit, jestli chce v houslích pokračovat, násilím ho k tomu nedonutíte.
Musíte s ním ale mluvit - sedněte si a zajímejte se, jak ho housle baví, proč tam nechodí apod. Bez řvaní, výčitek, ovšem buďte důsledný. Nastavte jasná pravidla, ale buďte poslouchačem. Synovi vysvětlete, že lhaní mu tolerovat nebudete, ale pokud je nějaký problém, může za Vámi přijít. A že za lhaní a podvod bude muset nést následky.
Takto nějak to vedeme od jeho narození... vztah byl postaven na vzájemné důvěře a druhým rokem po příchodu ze školy má 2-3 hodiny čistě pro sebe - příprava na školu je max 10 minut vč. úkolů (které většinou dělá "raději až večer, protože tomu nerozumí").
Důvěru během týdne i přes druhou a třetí šanci opět zklamal. A následky za lhaní právě probíráme...
Jmlc, me by docela zajímalo, jakou úlohu ve vaší rodině hraje vaše žena a matka toho vašeho zaskolaka. Vypadá to totiž tak, ze vy rukou pevnou a nesmlouvavou ridite život vaši rodiny. Kluci všeobecné vice tíhnou k matce, jo táta je fajn, ale máma ho možná vice chápe...? Kluk vám lze, protože se vas boji. Ví, ze bude následovat trest, ale tajne doufá, ze se na zaskolactvi a lhaní nepřijde. Tím mezičlánkem, který hledáte, bude nejspíš onen kamarád s padesáti korunou. Vas kluk je šťastný, ze s nim muže kamaradit a dost možná se kamarádovi chce zavděčit. A to bude asi kamen úrazu. Jak už vám tu někdo radil, netrestejte tam , kde by spise bylo na místě vyslechnutí si hříšníka a pochopení jeho činu.
I po opakovaném klidném vyslechnutí - bohužel - bez výsledku. "Já nevím, je mi to jedno, já nevím..." - nechal jsem mu čas... Až bude chtít, přijde a řekne mi, jak chce změnit výchovu - když mu styl vzájemné důvěry nesedí.
Manželka je učitelka, učí se s ním, umí komunikovat a nekřičí (pokud nejde o extrémní chování). Já synovi dal facku jednou v životě a možná 3x na zadek...nikdy z toho neměl žádné následky ve smyslu podlitin nebo modřin - vše bylo jen jak u psa "přes čumák novinami"...
Spíš jsem začal uvažovat o návštěvě psychiatra.
Sama mam doma kluky 2 a z toho ten starsi bude mit brzy take 9 let.. Pisete potrestat..no.. Chapu, ze vas mrzi, ze vam zalhal, ale prvni co me napadlo je s nim hezky promluvit, snazit se pochopit co ho k tomu lhani vedlo.. Navodit pri hovoru pratelskou rec, aby velmi pocitil, ze jste tady pro jej, ze ho chcete pochopit, pripadne pomoci, poradit, vyslechnout a to mi ve vasem prispevku chybi...trestat je pro me az druhorade...
doplněno 12.03.15 22:31:Nas kluk chodi 3x tydne na karate, 1x klavir, krouzek fletny ve skole a jeste krouzek folkloru ve skole..Vse stiha.. Na me uz krouzku mnoho, ale je velmi aktivni a chce to..Taky me ted napadlo, ze pisete, ze zabavu ma az jako posledni..To u nas je to naopak a jak prijde ze skoly, tak ma zabavu hned na prvnim miste a povinnosti az pak.. Ukoly si muze udelat hned ze skoly, nebo pak, jak on chce, ale pravidlo u nas je, ze v 18hod.to musi mit pripravene..
Takže příjde z kroužku v pět ( jak jsme my z kroužků chodili ) a v šest musí mít úkoly? To jsou dost drsné mantinely..
doplněno 12.03.15 22:56:jo tak to je jasné
Vubec ne..Ze skoly prijde ve 13h., napr.karate ma 3x tydne 18.30-20h,takze ma dost casu na pripravu ukolu..Neni na tom nic drsneho jak pisete..Ja mu chtela krouzku ubrat, aby spis lital i po zahrade, ale pry nechce..
ono to v prvním popisu zaznělo trochu krutě, ale také přijde domů v 13-14 hod a do 16té má možnosti dle svého... jen 2x týdně jede v 15 hod na tu hodinu houslí... a jednou má nauku, kde je s kamarády ...
Zatím od toho úterka nedostal trest žádný - stále s ním jen a jen mluvíme. Jediné omezení je telefon - vyměněný a vůbec mu to nechybí... protože včera místo nauky utekl za tím klukem, který je doma taky sám a má PC, Tablet a mobil a můžou si tam hrát spolu...
Nutno přidat, že tento kluk-soused minulý rok udělal radost své matce vyúčtováním za telefon s 9000,-Kč za placené sms. Přesto má stále nové věci...
kazdý se vyvíjí...možná se synovi tak často na housle chodit nechce...On se tím bude živit? Nezapomente, že to je také kluk...nebral bych mu dětství... Normálně se ho zkuste zeptat co si přeje v životě a mimochodem se zeptajte i na housle..třeba omezte jednu hodinu týdně...
všichni tu vidí housle jako mučící nástroj - opravdu ho hraní baví a bavilo...
Nicméně jak uvádí jeden návrh výše, domluvili jsme se, že příští rok už chodit nebude - pokud nebude sám požadovat hodiny.
tak zrovna housle jsou "jen konicek", jinak sami musite vedet, jestli ma na to byt Paganini, nebo je to šmrdlalista
takto jsme to probrali v úterý i středu... ale k tomu nechození "ihned" to také nejde - jedná se o školu a klasifikaci...
Včera začal uvažovat u pokecu s manželkou: "a kdybych nechodil ani do školy, co by se stalo? - tak to by nás zavřeli a tebe by dali do dětského domova - Tak jo - Ale synáčku, tam se taky musí chodit do školy - A kdybych tam taky nechodil? - Hmm, tak to by tě asi dali do vězení pro mladistvé... - Tak jooooo, tam bych do školy nemusel chodit !"
Tak nějak jsem to pochopil z převyprávění - neberte to prosím úplně doslovně...
Ze všeho okolo mi vychází, že ve škole bude potíž - buď nějaká šikana nebo psychický blok... už jsem se díval na kontakty psychologů a psychiatrů - musím to zkusit probrat přímo s profíkem.
Víte.. nutit k něčemu dítě je špatně jestli vidíte očividně jeho nezájem, promluvte s ním, prosím, netrestejte ho. V tomhle věku se díte hodně mění a s ním i to, co ho baví.. já si teda moc neumím představit, že 9letý chlapec drží v ruce tablet nebo dotykový mobil - já měla svůj první mobil až v 10 a to byl nějaký nejlevnější na volání a sms (pozn. je mi 18 :D a v té době teda ještě dotykáče nebyly), ale doba pokročila, tak dotykový mobil má dnes každý no..
ale zkuste s ním promluvit, nebo Vám to třeba řekne sám, jak se k houslím má - jestli na něj 3x týdně není fakt moc..
Pro zájemce chci uvést aktuální stav - po prázdninách se syn naprosto bez odporu a potíží zapojil do houslí a jednou týdně chodí i do cimbálky - tento víkend mají hodové vystoupení. Z neznámého důvodu to prostě bere jako součást života.
Občasný problém s neplněním svých povinností je nyní z důvodu svedení sousedem spolužákem, který má jen matku (v zaměstnání) a od 14té hod. každý den sedí u PC do cca 22té hod večer. Jednou za čas ukecá mého syna ke společné hře u nich doma. Nechci mu tohoto kamaráda zakazovat, ale ta jeho maminka (byť katolička) má aktuálně asi jiné potíže, než nějakého syna...
Pokračuje tedy můj vychovatelský problém - řešit s mým synem nebo zajít za sousedkou a promluvit jí do duše?
doplněno 14.10.15 12:35:Tak jsme se v podstatě shodli... také jsem raději pro příchod sousedovic kluka k nám - problém je ve dvou maličkostech: 1) můj syn má mírně horší PC a omezeno rodičovským nastavením, což u nich není, takže NECHCE 2) doba 14-16 hod je odbobí, kdy jsou každý ve svém domě sami bez dohledu - také mám zaměstnání a manželka také... družina nepřipadá v úvahu kvůli houslím a jiným kroužkům (housle jsou v jiné vesnici, kam dojíždí autobusem). Kdyby syn čekal do 15té hod doma a dělal si úkoly, jel na housle a po 16té byli kluci spolu, bylo by to vše OK... Svádění k PC je ale ihned po škole, tj. právě kolem 14té hodiny, což je příčinou hlášky "já zapomněl, že mám ..." nebo "ujel mi autobus"
Aktuálně to tedy řešíme domluvou synovi. K sousedce se mi moc nechce... Chápu, že to má "složitější" - ale ona to až tak pravda být nemusí. Já mám děti dvě, hypotéku, práci 50km od domu. Manželka dojíždí 20km, je učitelka. Sousedka pracuje 40m od domu ve škole, kde má syna. Padla má v 15 hodin každý den, víkendy volné. Toho kluka každou chvilku vrazí k mé sestře (má 4 děti, na mateřské), a jezdí si za kamarádkami... Celá čtvrt je považuje za chudáky, takže má pomoc ze všech stran. Já dělal plot, švagr téměř celou podkrovku, se sousedem jsme dělali chodníček k jejímu domu,... Dnes bych řekl, že dobroty ostatních zneužívá.
Je strašně těžké vychovávat dítě, když jeho vrstevníci nemají žádné zákazy - to "chudák" opravdu je, protože ho NIKDO NEVYCHOVÁVÁ. Vše dovoleno, vždyť už tak trpí, když nemá tatínka... (ale přítel maminky se u nich objevuje často...)
Sousedčin kluk je chudák, nemá úplnou rodinu. jeho matka je ráda, že se netoulá a sedí raději doma u PC. Když nechcete, aby chodil Váš syn k sousedovic kamarádovi, tak pozvěte sousedovic kluka k sobě, k vám domů. Budou spolu v pokojíčku a budete je mít na očích, či na doslech, sousedky kluk se nebude cítit sám a obkouká u vás doma, jak vypadá rodina.
doplněno 14.10.15 12:46:Sousedku asi nezměníte, jedině svým příkladem ukazovat, že to jde i jinak, proto sousedku bych asi vynechala. Jde Vám o syna a popřípadě o pomoc sousedovic klukovi. Promluvte se synem, že k vám sousedův kluk může chodit denně, ale až po hudebce, ať si zatím ten kluk třeba udělá úkoly, nebo něco pomůže matce a pak se sejdou u vás u doma a to už budete z práce také doma. Řekněte, že mu bude u vás dobře a že mu uvaříte čaj a tak mu pomůžete z jeho samoty. Je to jen můj názor. Jeho máma je asi jinak založená, chodí po kamarádkách, ale kdo je bez chyby? Třeba ta Vaše snaha a pomoc vzájemná (vlk se nažere a koza zůstane celá) se projeví až za dlouho.
Musíte synovi vymyslet nějaký specifický trest, aby si uvědomil své pochybení. K dobře zvoleným trestům patří například večer chodit spát v 7.30, zamezení vstupu k počítači na sedm dní nebo na syna mluvit pouze v nejnutnějších případech. V žádném případě syna netrestat fyzicky, ale důsledně dodržet délku stanoveného trestu.
díky @karino za reakci, byť je téma trochu starší...
O prázdninách se vše dá nějak ohlídat. V běžném školním roce to ale nejde. Pokud člověk chce mít práci, musí omezit rodinu. Pokud bude na rodině lpět a bude děti hlídat, snižuje to zase sebevědomí dětí. Když dám zámek na PC, jde se jinam "na fotbal", ale on ten kamarád najednou nechce a raději mu půjčí druhý tablet, mobil, ... a hrají u kamaráda on-line. Proč by ne - jeho matka to přece považuje za normální...nebo nemá čas. Naše výchova se tedy míjí účinkem.
Je krásné psát, že se má něco omezit - ale jak vytvořit v dítěti pocit odpovědnosti a férovost? To, že se naše rodina snaží celý život žít férově, vidí spíše jako mínus - oni ti hajzlíci mají prostě všechno a my ne...
A když tu bylo vysvědčení a za pár dvojek dítě nedostane nic víc, než zmrzlinu a bombošku? Vždyť ten spolužák s trojkama dostal nový mobil!
A teď zkuste napsat nějaký nápad - ale pozor, neomeovat dítě, nezakazovat mu "přátele"...
Tak jako trest,to jsemúroti tomu. Já jsem taky chcíli hrál na nástroj, ale bez zájmu, bez chuti a hlavně mě nebailo cvičit a taky jsem se párkrát ulil. Více mě bavil fotbal,na který jsem začal chodit už jako kluk, u kteréhojsem vydržel dodnes,ikdyž už hraju jen jako stará garda. A i já,když jsem se ulil tak u nás ve městě občas jela parní lokomotiva a nad tratí byl přechod prolidi na autobusy,když se šibovalo aby stihli autobusy a my jsme tam kolikrát místo hraní soutěžili, koho to nejvíc očoudí. Samozřejmě za absence vhudebce mi nadávali sem tam jsem dostal lepanec a dokonce mi byl zakazován fotbal, ale já bylve škole premiant a jednu pounámku jsem taky dostal neprávem,protože z rodinných důvodů jsem ve čtvrtek zmizel v pátek jsem do školy nešel a v ponděli jsem dostal poznámku, že jsem neuklidil mapu a nepomohlo ani argument,že jsem v pátek nebyl ve škole. Nakonec jsme to oma nechali plavat stejně v pátek jsem skončil včervnu o týden dřív,protože jsme jeli na rybářský tábor a nechtěl jsem si dělat zle. Ale já jsem si svoje záliby fotbal a rybařinu taky vybral v 9.letech ve čtvrté třídě a tak to bývá,kolem 9,roku nebo po něm si dítě začíná vybírat něco, co by ho bavilo. A třeba i dcera souseda si vybrala taky v 9.letech ve čtvrté třídě rybařinu a asi jíto baví,protože se něky u vody potkáváme dodnes a dokonce k tomu dotáhla i svoji mámu. Takže pokud ho to¨vysloveně nebaví,tak sis ním o tom promluvte a najděte nejaký kompromis. Já to měl s koncem hraní trošičku lehčí,já mám totiž trochu chromé prsty na rukou,což mě omezovalo, takže hraní šlostranou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.