Nejste přihlášen/a.
Můžu mít kouření po rodičích? Kor když je moje máma silný kuřák a kouřila když mě čekala? Můžu to mít po ní?
Ne..kouření není dědičné.
Nicméně uvádí se že je to "opačně" než si myslíte..
Tedy že většinou kouří děti nekuřáků.., protože doma nemají ten "negativní kouřící rodičovský vzor"..jako děti kuřáků.., kteří právě proto (prý) většinou nekouří.
nemáte pravdu.Právě když matka v těhotenství hulí tak je vysoce pravděpodobné že bude hulit i její dítě.Protože v době těhotenství měla nikotin v krvi a tu krev mělo v sobě i její díte v břiše.Takže bude na to zvyklé a pak to bude vyhledávat. to samé s chlastem,drogami
Jo,jo takže mamina porodí a dítě se bude sápat po nikotinu anebo si tu závislost přenese cca do 12let?
Ale ,ale
Je závislost na nikotinu dědičná?
Po svých předcích dědíme výšku postavy, inteligenci, barvu očí, různé nemoci, talenty ... a ano, také sklony vytvářet závislost. Většina závislých kuřáků má určitý gen, který může za to, že se u nich vytvoří závislost snadněji.
Jak dědičnost u závislosti na nikotinu funguje?
Nikotin se v mozku mění na další chemické látky, kotinin a 3-hydroxykotinin. Teprve tyto látky vyvolávají na nervových spojích procesy, které vedou k příjemným pocitům. Enzym CYP2A6 řídí právě rychlost přeměny nikotinu na tyto další látky. Podle toho, jak rychle je nikotin odbourán, tak rychle budete potřebovat další dávku. Způsob, jakým enzym CYP2A6 pracuje, je právě daný geneticky.
Kolik kuřáků má tuto variantu genu?
Je to hodně - asi 70% závislých kuřáků.
Znamená to, že každý s tou variantou genu začne kouřit?
Vůbec ne. Je jistě ohromné množství nekuřáků s touto genetickou výbavou. Člověk většinou začne kouřit proto, aby se cítil dospělejší, sebevědomější a napodobuje lidi, které vidí kolem sebe. V úplném začátku ale není závislý. Geny hrají roli ve vytvoření návyku - tedy v tom, že časem člověk kouří, i když už vlastně nechce. Lidé s "kuřáckým genem"do závislosti spadnou snadněji, než ti bez tohoto genu.
Můj táta byl kuřák dost extrémní. Díky jemu jsme já i brácha absolutní nekuřáci. Kouření nám naprosto znechutil.
Taky už jsem slyšela, že když žena kouří v těhotenství, je pravděpodobné, že dítě bude v budoucnu kouřit také... ale já ti nevím, mě to mámino "čoudění do obličeje" není příjemné dodnes. Možná s mým názorem někdo nebude souhlasit, ale za mě buď člověk chce kouřit, nebo nechce. A když má silnou vůli, dokáže s kouřením přestat - bez různých pomůcek jako jsou náplasti a já nevím co všechno... Takže pokud kouříš, děláš to z nějakého důvodu (kamarádi, stres, být in), ale dědičné to podle mě není .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.