Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědické řízení předvolání po 14 letech

Od: dominik97® odpovědí: 10 změna:

Ahoj všem, mám na Vás prosbu, před 14 lety mi zemřel jeden z rodičů, závět sepsána nebyla, jako jeden ze dvou dědiců jsem se stal vlastníkem 25% nemovitosti, zbylých 75% na mě bezúplatně převedl druhý z rodičů,

dnes se mi ve schránce objevila obálka ( viz. příloha ) adresovaná zesnulému rodiči, bez jakékoliv úřední hlavičky, nebo modrého pruhu,

dopis nebyl ani doporučený, chci se zeptat, co by případně mohlo být předmětem dědického řízení po tolika letech,

napadli mě i možné dluhy o kterých nikdo z rodiny nevěděl, kdyby tomu tak bylo, vztahují se na toto nějaké promlčecí lhůty?

Za jakoukoliv radu předem děkuji.

Dědické řízení předvolání po 14 letech

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

spekuluji...

Váš rodič může dědit po někom z příbuzenstva, notář tedy poslal dopis na poslední známou adresu...

Já taky dostal (před 10 lety) dopis pro otce, který dávno zemřel, ohledně dědictví z roku 1926...

oslovením notáře se dozvíte více..

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud bylo toto obsahem zásilky, tak ani nevíte ke komu a kam se dostavit.

Je to nějaký "nepodarok". Odesílací adresa na obálce je? Nějaký kontakt? Zdravím!

doplněno 10.03.15 15:57:

Rozumím. Vy jste údaje zakryl a já jsem si myslel, že tam ani nejsou. je to předvolání, které není určeno Vám. Notář zřejmě neví, že Váš otec již nežije a předvolává ho k projednání dědictví po osobě, která je tam tedy uvedena. Vy se tam dostavíte s OP a úmrtním listem otce a vše si to tam vyjasníte. Podle situace můžete (případné Vaše) dědictví odmítnout.

hodnocení

Kdy a kam se dostavit v předvolání uvedeno je, zaráží mě že na obálce i na předvolání je jako adresát uveden zesnulý rodič a ne jméno osoby, které je toto předvolání určeno.

paw*
Zavolejte notari jestli je to pravda a budete vedet hned.

hujer123*
hodnocení

1x

Ten dopis je adresován zesnulému otci. A kdo je uveden v tiskopise v řádku "projednání dědictví po"? Tam přece logicky nemůže být adresát. Co datum narození? sedí s otcovým?

hodnocení

1x

Nějak mi tam něco chybí ...píšete jen o smrti rodiče, to ostatní nevíme.

Vidím-li dobře, je tam řádek "ve věci dědictví po... ", čili tam přece vidíte, kdo a kdy zemřel i jeho bydliště, ne? Dotazu dědění po tolika letech nerozumím, ten dotyčný zemřel zřejmě nedávno, s vaším rodičem to souvisí jen potud, že byl asi uveden jako dědic. Takže víte, po kom byste jako další v řadě příbuzných dědil. Dědit můžete cokoliv, i dluhy, to vám řekne notář a pak se můžete rozmyslet a poradit, co s tím.

Pro doplnění je dobře dodat že sice můžete dědit i dluhy. nicméně promlčecí lhůta na dluhy je maximálně 5 let pokud nebylo sepsané dodatečné uznání dluhu. Takže toho se podle mě určitě bát nemusíte.
hodnocení

Díky Vašim radám problém vyřešen, adresát - můj rodič, projednání dědictví - po mém prarodiči, shodou okolností stejná jména, datum úmrtí, bydliště, bez uvedení rodných čísel a proto pro mě na první pohled jedna a tatáž osoba, díky všem:)

repkin*

A schválně, když je ten Váš rodič po smrti, budete dědit Vy? Jen by mne to zajímalo.

takže stějně jak jsem to měl i já..

a dědit bude určitě..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]