Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Přítelkyně zdědila po rodičích se svou sestrou každá polovinu družstevního bytu. Ani jedna není schopna druhou vyplatit a tak se rozhodly, že byt prodají. Nevědí ale jak dál postupovat - musí se před prodejem byt přepsat na jednu z nich (docela riziko pro druhou), nebo to jde na obě a pak teprve byt prodat? Nebo to lze udělat tak, že se byt rovnou přepíše na případného kupce?
Jednoduchá otázka, složitější odpověď. V každé odpovědi výše je kousek pravdy a zbytek dohadů. Ani já nedám ucelenou, jednoznačnou odpověď. Převést členská práva na potenciálního dalšího (cizího) nabyvatele (kupce) přímo nelze. Nutno na základě dědického řízení převést členská práva, ideálně na obě sestry a ty potom mohou nabídnout převod čl. práv za úplatu další osobě. Dle nově platné právní úpravy ovšem nemusí být společné členství v družstvu možné. Stanovami družstva lze totiž společné členství osob v družstvu zakázat, výjimkou je pouze společné členství manželů. Nelze tedy bez znalosti konkrétních stanov odpovědět. Jak by se postupovalo v případě, že společné členství stanovy neumožńují, to je otázka na notáře vyřizujícího závěť.
Co se týká daní, dědická daň se neplatí. Daň z převodu nemovitosí nepřichází v úvahu. Při následném prodeji pak přichází v úvahu daň z příjmu, ale i té se dá v některých případech zbavit.
Já také kupovala byt od sourozenců a tak vím, že byt má normálně dva vlastníky a taky jsem jednala s oběma. Mě banka poskytla hypo a realitka zařídila převod na katastru a rozdělení peněz pro oba vlastníky. Myslím, že by to šlo i bez realitky, ale je to dost na budku kvůli papírům.
Také jsem zdědil družstevní byt,Ale nejedná se o vlastnictví,ale o zbytek užívacího práva - družstevního podílu..Ten,kdo v bytě bydlí,a je členem družstva,převezme byt,do dědictví se pojme polovina družstevního podílu,to vyřídí družstvo podle stanov,pak je možno požádat o převod do osiobního vlastnictví.Po zapsání do katastru nemovitostí už půjde o vlastnická práva na byt.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.