Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium nebo útěk pryč od matky

Od: anonymni* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám tu sice založený účet, ale tohle bych chtěl vyřešit anonymně. Řeším dost pro mě závažný problém a teď vážně nevím kudy kam. Mám pár měsíců do státnic a nyní bych si měl podávat přihlášku na navazující studium. Ovšem doma mám dost silný problémy s matkou. Není to kvůli mému chování, spíš kvůli jejímu. Soužití s ní už se nedá vydržet. Neustálé řvaní, ničení věcí, proklínání, urážení, vyhrožování a dokonce i mlácení včetně plivání. Je to takto od rána co vstane až do večera kdy jde spát. Ani netušíte jak si užívám, když je v práci. Nemám ani žádné soukromí. Neustálé prohledávání mého PC, i když má svůj vlastní. Zazvoní mi telefon a je u něho jako první. Má můj rozvrh a když se spozdím nebo příjdu dřív už se vyptává, kde jsem byl. Neustále mi dává nějaké příkazy jako bych byl nesamostatný harant. Nemůžu jít ani ven, díky ní nemám ani kamarády, přítelkyni prostě nic. Všechny odmítám. Všude vykládá, že jsem homosexuál (absolutně nevím, kde to vzala). Všude se chlubí, že má doma vysokoškoláka, ale doma mi neustále moje studium vyčítá a nadává, že pořád studuju a že doma žeru zadarmo, že používám její vodu, elektřinu... Už několikrát mi taky blouchly nervy a začal jsem řvát a mlátit do věcí, protože mi to už leze krkem. Pak všude vykládá, jak jsem drzej. Můj biologický otec s námi nežije (ani se nedivím, že utekl) a ten ji občas domluví, jenže potom je to ještě horší, tak raději mu nic neříkám. A teď ten hlavní problém. Mám kvůli tomu ukončit předčasně studim, najít si práci a utéct nebo to mám ty 2 roky ještě nějak přetrpět. Mám se vzdát vzdělání kvůli matce? Hledal jsem i můj obor v kombinované formě, bohužel to neexistuje. Všude je jen prezenčně. Nemám dostatek peněz, abych šel do jiného města na koleje. Chci se zeptat Vás starších jak byste to řešili. Myslíte, že je velký rozdíl mezi Bc. a Ing.? Bude mi to v životě chybět? Na rozhodnutí mi moc času nezbývá. Vážně nevím co dělat a už teď vím, že toho budu litovat, tak i tak...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, otázkou je, proč se takto Vaše matka chová. Možná je nemocná nebo jen životem zkrouhnutá a nas*aná. Komunikace s ní je asi ztížená, ale byl by to základ. Studia můžete i přerušit, najít si práci, začít vydělávat a vzdělání si doplnit později. Ale, já bych to nedělal. Snad si ke studiu najít nějakou brigádu a alespoň trochu přispívat na domácnost - tím matku zklidnit. Vaše matka z Vás chce mít vysokoškoláka, ale je jí zatěžko se na tom podílet. No, sama možná řeší finance obtížně, tak je podrážděná - ale, to už jenom spekuluji. Jinak, vzdělání je dobrý předpoklad pro uplatnění, ale někdy není nutné a spíše se ohodnotí jiné přednosti (nebo ani to ne). Zdravím!

marfusa*
hodnocení

2x

Nejdřív bych zjistila, jak velkou sumu peněz můžete očekávat od rodičů. Máte nárok na výživné a pokud ho nedají oba dobrovolně, můžete žádat soudně. Dále dostanete dětské přídavky. Pak jsou snad nějaké peníze na ubytování. Přesně se všechno dovíte buď v občanské poradně, nebo mají některé školy i právní poradenství. Myslím, že studium je nejdůležitější. Teď něco trochu nevím jak to nazvat. Matku bych se pokusila dostat do psychiatrické léčebny. Bez jejího souhlasu to bude horší, ale jsou situace, kdy se tam dostane. Pokud Vás matka fyzicky napadá a vyhrožuje, stálo by za pokus zavolat záchranku že je nepříčetná nebo že Vás napadla a vyhrožovala Vám. Obecně to je možné pokud takový člověk ohrožuje jiné a nebo sebe. Vím jaké to je. Měla jsem matku s duševní poruchou.

hodnocení

2x

Můj názor : musíte si vybrat - buď se necháte od ní živit a budete matčiny způsoby snášet, a nebo se osamostatníte, budete se živit sám a budete v pohodě. Myslíte , že se bez titulu ing. nedá žít? Ale dá, je spousta lidí s mnohem nižším vzděláním a žijí ! Ale pokud myslite že ne, tak holt zatnout zuby...

liu*
hodnocení

1x

To je hodně těžké, já jsem vždy zastávala názor ten, že dokončit šklu v prvé řadě! Ale v tomto prostředí, ve keteém, jak popisujete... nevím nevím. Chápu dobře, že Bc už máš.. Nebo teď budeš mít. Na Ing. bych asi nenastoupila, anšla bych si práci, utekla bych od mámy a Ing. bych si 100% dodělala, i kdyby v jiném zaměření, měste, pokud by to šlo, tak dálkově. Musíš ale vědět, jakou máš povahu, já vím, že bych školu 100% dodělala, ale většina lidí, co přerušila, tak se do školy už nevrátila a pokud si myslíš, že i ty by ses tak nakonec rozhodl, tak nepřerušuj. Hlavní je, aby ses případně do školy vrátil co nejdříve, strop rok, protože pak už to půjde hůř a hůř...

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den, a myslíte, že je maminka vpořádku, co si s ní v lepší chvíli sednout a zavést na léčení...? - ale musí chtít dobrovolně..:/

amadeus*
hodnocení

0x

Prerusit studium, najit si zamestnani treba na zkraceny uvazek, studentske ubytovani a nasledne se ke studiu vratit. Kdyz budete dostatecne vymluvny, skola by vam mohla vyjit vstric s rozvrhem, ktery vam umozni pracovat a studovat.

Zalezi na tom, co studujete. Pokud jde o gender studies, tak je z pohledu zamestnavatele i spolecnosti nulovy rozdil mezi zakladkou, stredni, Bc., Ing., zatimco pro technicky zamerene studijni obory to podstatne je.

lidus*
hodnocení

0x

Bc. to je skoro nic, Ing je zcela jistě víc a bude-li vám to v životě chybět, to vám dnes nikdo nepoví. Já bych to vyřešila, odstěhovala se od matky do studentského podnájmu, našla si brigádu a osamostatnila se, pokud se nepletu rodiče k vám mají vyživovací povinnost a tak bez koruny nezůstanete.

hodnocení

0x

Nikde nebyla zmínka o otci. Nebo jsem ji jen přehlédla? Pokud jsou snad rodiče rozvedeni, nemohl byste najít zázemí u otce? Matku jistě dobře zná a tak Vás pochopí. Jinak při studiích na vás musí přispívat oba. K tomu nějakou brigádu a sehnat si spolubydlení - společný byt s dalšími studenty. To bývá opravdu levné.

Pokud otec žije s Vámi, a je normální, proč se Vás nezastane? Bojí se matky? Nebo je stejný, jako ona?

Pokud se matka chová tak, jak píšete, velice se divím, že ještě chodí do práce. Taková povaha se přece nedá náhle předělat. Takže je to bestie a na prahu svého zaměstnání se z plivající a řvoucí saně změní v chápající, veselou a usměvavou pracovnici? Proto mám určité pochybnosti. Svou povahu opravdu nikdo během minuty nezmění. A pokud by se chovala stejně i v zaměstnání, byla by už dávno bez práce.

Spíš by se podle Vašeho líčení hodila do Bohnic na skotské střiky, je- li to ale skutečně pravda, co píšete. Nějak se mi to nezdá. Poznala jsem za život plno žen, lepších i horších, vzdělaných i hloupých, ale s podobným tvorem jsem se opravdu nesetkala. Co jí zajistit léčení? Jaga.

Vzdělání bych se v žádném případě nevzdávala, každé vzdělání je člověku dobré.

vladenka
hodnocení

0x

Vůbec nemohu chování Vaší matky pochopit,měla by být na vás pyšná! Já osobně bych od ní odešla bydlet jinam a pracovat.Při dobré vůli se škola dá dodělat při práci.Pokud zůstanete bydlet v tomto prostředí,může Vám to způsobit psychické problémy a ty jsou mnohdy horší pro život než nedokončené studium. Mnoho štěstí.

fex
hodnocení

0x

Co se týče rozdílu mezi Bc. a Ing, tak strašně záleží na typu školy a oboru. Protože je dnešní systém školství docela špatně nastavený, lezou z VŠ různí inženýři, kteří jsou v podstatě k ničemu (tímto nemyslím tebe).

Ve finále právě proto dnes při hledání zaměstnání nerozhoduje jestli jsi Bc. nebo Ing. nebo Mgr, ale to, co vlastně umíš. Což je strašně individuální a zároveň i těžké pro absolventy. Většina studentů už při magisterském pracuje, či má aspon brigádu v oboru.

Já bych doporučil zkusit najít nějakou prácia školu dodělat zpětně či pracovat při studiu, někdy to jde někdy ne.

O jaký se jedná obor?

hodnocení

0x

Já si myslím, že byste to měl vydržet a školu dodělat. A to tak, že budete žít i něčím jiným, než jen školou a mámou. Měl byste si najít dívku, kamarády, nějakou kulturu a výlety do přírody nebo já nevím co. Prostě si život zpříjemnit tak, abyste na neschopnost domluvit se s mámou, nemusel stále a jen myslet. Být doma co nejméně. Mít život mimo domova. ;) Šlo by to vůbec?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]