Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych jednu otázku. Kdybych čistou náhodou našel ložisko ropy. tak jak mám postupovat kdybych tam chtěl těžit? Třeba tady v české republice nebo v zahraničí - Afrika, Kanada, USA? Najdu někde ropu a jak mám postupovat? Normálně tam můžu vybudovat nějaký vrt a těžit? To se mi nějak nechce věřit. Jak mám postupovat? A to samé třeba platí i u diamantů? Jak na to? Nikde na netu to nemůžu najít a ve škole se mi nechce ptát, to by asi všichni mysleli, že si dělám srandu. Děkuji za radu
Pokud by to bylo v Česku, začal bych četbou Horního zákona a souvisících předpisů. Pokud by to bylo v zahraničí, postupoval bych obdobně, ale s jejich zákony.
Děkuji, takže je možné to těžit, ale abych to uskutečnil, budu muset mít asi nějaké peníze, abych zaplatil poplatky za průzkum, dále za pronájem a stavbu vrtu..
Ano, ale takto jednoduché to nebude. Těch pěněz budeš potřebovat mnoho a naleziště může být malé. Na jižní moravě se ropa těží, ale nepředstavuj si to jako na středním východě.
Aha, takže kolik by mě stál tak dejme tomu jeden vrt - vybudování toho zařízení na těžbu, ten průzkum a tak - stačilo by pár milionů nebo je to ještě dražší? Kdybych tam začal těžit, tak bych musel něco odvádět té obci městu nebo vlastníku toho pozemku? To zařízení na tu těžbu - to se dá i koupit? Myslím to zařízení ve tvaru kladiva na pozemní těžbu. Já vím, že se na Hodonínsku těží ropa, ted se to tam dokonce dalo do pohybu - provádí se tam myslím průzkum na velké ploše - bude to prý trvat dva roky - měly by se tam nacházet obrovská ložiska ropy. Ono kdybych se rozhodl třeba pro ten průzkum a kdyby byl úspěšný, tak i následnou těžbu, myslíte, že by mě to povolili, když tam už hledá jedna firma - myslím, že ji vlastní miliardář Komárek. Vadilo by, kdyby tam kromě nich dělal průzkum i někdo jiný? Samozřejmě tohle s tím Hodonínem uvádím jen jako příklad. Co se týká zahraničí, tak stačí si pročíst zákon toho daného státu, jak na to nahlíží na tu těžbu a pochopitelně kdyby to vyšlo, tak bych taky musel asi něco odvádět, nějaké to procento státu, nebo ne? Prosím, snažím se zjistit co nejvíce informací, jsem do toho vyloženě zapálený a dychtím po pořádném objevu, který by mě umožnil založit si svou vlastní těžební firmu. Vím, že těžební firmy, hlavně ty ropné, platí svým zaměstnancům hodně dobře když jsou špičkou ve svém oboru, takže i kdyby to ze začátku nevyšlo, tak bych pracoval v nějaké té těžební firmě, kde bych získal zkušenosti a praxi a třeba ve volném čase cestoval a hledal ty ložiska. Děkuji za radu
Já být Vámi, tak se raději zeptám v té škole. Pochybuji, že zde se najde mezi rádci nějaký úspěšný těžař, který by se s Vámi dělil o své zkušenosti. To si snad děláte srandu.
No tak se pokusím zeptat ve škole, no nevím jestli mi někteří učitelé dokážou odpovědět. Já to myslím vážně. Chtěl bych podnikat v těžbě, tak chci jen vědět, kdybych náhodou nalezl nějaké ložiska ropy, jak mám postupovat? Chtěl bych na tom zbohatnout, hodně lidí zbohatla na těžbě ale při pročítání jejich životopisů jsem nic nenašel...
Hlavně většinu nalezišt, ikdyž se netěží a ty je tak můžeš opravdu najít (znovu) už někdo vlastní. V ČR jsou sice naleziště ropy a tak šance že nějaké naleznete je poměrně reálná - ale náklady na vybudování zázemí pro těžení, vývoz apod. by byly vyšší než to co by jste vytežil.
doplněno 09.03.15 10:31:založení vrtu je v řádu ne milionů ale miliard Kč... největší šanci jak najít opravdu velké naleziště ropy je hledat pod mořem, oceánem .. sám se zeptejte "kolik stojí vybudování ropné plošiny" .. to už je v řádech stovek miliard Kč... Avšak kdyby jste nějaké velké našel velmi rychle se vám to vrátí ..
V ČR platí zákon, že veškeré nerostné suroviny patří státu, ať jsou objevené profíky (těžaři), náhodným kolejdoucím nebo i vlastníkem pozemku. Takže když najdete ložisko ropy tady v ČR, tak i kdyby to bylo na vlastní zahradě, bude to patřit státu, a jenom stát bude mít právo tu ropu těžit. To samé u diamantů nebo zlata. U jiných států je to to různé, podívejte třeba v Saudské Arábii najde Arab ropu, ale z nějakého podivného důvodu si ji nárokuje USA... Myslím, že u nás ještě můžeme být rádi, že si ty nerostný suroviny nárokuje náš vlastní stát...
Když takový zákon existuje,jak je možné,že taková soukromá firma,jako Mattoni,těží minerálku a za drahé peníze na ni vydělává?A není sama.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.