Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ohledně odstupného při odchodu do důchodu

Od: janapha* odpovědí: 25 změna:

Prosím o radu jak mam to udělat když jsem v důchodovém věku a už 2 roky přesluhuji. U současného zaměstnavatele jsem už 14let. Pracuji ve státní správě. Nyní mi zaměstnavatel jen mezi 4 očima řekl že si mam podat já sama výpověď. Domnívám se že mu jde o to aby mi nemusel dát ostupné za ty léta co jsem u něj pracuji to jest 14let. Prosím o konkrétnější radu jak sepsat výpověď aby jsem zároveň měla nárok na odstupné podle odpracovaných let? Předem vám děkuji Jana

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Při odchodu do důchodu se nedává výpověď a ani odstupné!

Jinak-osobně bych každému důchodci co potřebuje pracovat i když dosáhnul věku do odchodu do starobního důchodu dal lopatu a krompáč ať si jde přivydělat! Takových co pracují v kancelářích je hejno a zabírají místa mladým které pak musí živit rodiče neboť díky takovým nenajdou práci,ale zkuste najit nějakého třeba zedníka, dělníka ve fabrice, švadlenu ,soustružníka,automechaniky atd co dělá přes důchod!

stirecek*

Já jsem to pochopil tak, že už je v důchodu dva roky a současně pracuje, takže pobírá jak důchod, tak mzdu. Proč se jí teda nezbavil při dovršení důchodového věku a nechal ji další dva roky pracovat?

Jak to myslíte, "nezbavil"? Odchod do starobního důchodu není důvodem k výpovědi, takového zaměstnance se legálně zbavit nelze, může pracovat dokdy chce, pokud není zákonný důvod viz ZP.

stirecek*
Já vím že ne, to me jen tak napadlo, ale tehda se mu ještě pracovní síla hodila, proto ji odchod dřív nenavrhnul. Ovšem nechápu proč, když jde ze státního... Asi by měl šéf vyšší prémie. Já bych si sám výpověď nedal a dohodu též nepodepsal.

Stirečku, ta paní píše, že je v důchodovém věku, ale to neznamená, že už v důchodu je a že důchod pobírá. Podle mne pouze přesluhuje a její zaměstnavatel se jí chce asi zbavit. Takže nepobírá důchod a ještě k tomu plat, jak si tady někteří myslí. Ale je mi hlavně divné, *nevi* že už se tazatelka vůbec neozvala a my se tady dohadujeme.

stirecek*

Suzy my ale nejsme "ve-při". Takových otázek je tady spousta, kdy se rozpoutá vášnivá debata a tazatel se už neozve a jen se chechtá, jak se zbytek hádá. Z toho už jsem vyrostl a vcelku je mi jedno, zda důchod pobírá nebo ne, i když si myslím, že zdravý člověk by si o důchod zcela jistě zažádal při první příležitosti. Ono tím vyčkáváním a pozdějším odchodem do důchodu se ten důchod nenavýší téměř vůbec. Naopak při předčasném odchodu do důchodu jsou ztráty citelné.

ivik*

Pro diesel: Plně s Vámi souhlasím.Nemám nic proti důchodcům, ale přesně jste vystihl situaci,která je všude kolem nás.Nenajdete důchodce, který pracuje fyzicky,u pásu, venku v zimě a mrazu apod.

magdalen*
hodnocení

3x

Váš dotaz na mně působí tak, že byste už ráda šla do důchodu, ale taky dostala odstupné. Soudím tak podle věty ... zaměstnavatel řekl, že si mám podat já sama výpověď. Ano, je to tak, že vznik nároku na řádný starobní důchod není důvod, aby zaměstnavatel dal zam. výpověď, ani to nesmí.

Chcete-li odejít do důchodu, budete muset výpověď podat vy. Pak odstupné nedostanete. Chcete-li odstupné, musíte pracovat tak dlouho, dokud vám zaměstnavatel nedá výpověď pro nadbytečnost, třeba do 80.

hodnocení

2x
Nedělejte nic, nic nepodepisujte a uvidíte, jak si zaměstnavatel poradí. Výpověď nedávejte, není proč.Odstupné náleží pouze z přesně stanovených důvodů, uvedených v zákoníku práce, a pouze v případě výpovědi dané zaměstnanci zaměstnavatelem (nebo rozvázání pracovního poměru dohodou z týchž důvodů). Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodů výslovně stanovených v § 52. Ty důvody jsou:a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část, - odstupné ANOb) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část, - odstupné ANOc) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách, - odstupné ANOd) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice, - odstupné ANOe) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost, - odstupné NEf) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil, - odstupné NEg) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi, - odstupné NEh) poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem jinou povinnost zaměstnance stanovenou v § 301a. - odstupné NEdoplněno 08.03.15 18:47: Odstupné se nedává podle odpracovaných let, ale pouze v souladu se zákoníkem práce z konkrétních důvodů ukončení pracovního poměru.

patronka*
hodnocení

2x

Nikdy jsem neslyšela o případu, že by pracovník při odchodu do důchodu dostával ještě odstupné. Za co? Těch 14 let jste snad dostávala plat a zas to není tak dlouhá doba, aby byl nárok na nějakou věrnostní odměnu. Beru to jako pokus o vtip, ale ne moc povedený... :)

majsterjoe*

třeba tam chce pracovat nadále, do důchodu jít nechce. A tak nemá důvod nějakou výpověď dávat, respektive ukončovat pracovní poměr. Když ji zaměstanavatel nepotřebuje, tak ji musí propustit z nějakého důvodu a zde pravděpodobně odstupné naležet bude.

stirecek*
To přece žádný vtip není. Pracovní poměr odchodem do důchodu nezaniká. Jen pokud se jedná o předčasný odchod do důchodu. Pokud zaměstnavatel sám nechce, nemusí.

hodnocení

1x

Tak já bych se ho rovnou a do očí zeptala o co mu jde. A přímo bych se na to odstupné zeptala. Jste tam 14 let, a nejste žádná "onuce". A jeslti Vám řekne, že odstupné dostanete i tak, tak si to od něho nechte dát písemně. Nemáte se čeho bát a jde o Vaše peníze. Pokud se začne kroutit, trvejte na vysvětlení důvodu, proč po Vás chce, abyste dala Vy výpověď. Já bych se teda určitě nedala. A šla bych i dál. Klidně bych se ho zeptala, jak mám svou výpověď formulovat, abych nepřišla o odstupné. Budete vidět hned, jak se bude tvářit. Zatím žádnou výpověď nedávejte.

Zaměstnavatel nemůže někomu slíbit odstupné, když nemá přesně stanovený (uvedeno níže v mém příspěvku ve stylu omalovánek) důvod ukončení prac. poměru výpovědí nebo dohodou. Může ovšem slíbit např. mimořádnou odměnu ve výši třeba 5 platů, pokud na to má peníze. Jediný rozdíl je v tom, že z odstupného se odvede pouze daň, kdežto z odměny navíc i socka a zdravka.

To bych pochopila, ale tak proč šel za ní oklikou? Proč jí na rovinu neřekl, že ji už nemůže dál zaměstnávat a že s ní musí ukončit pracovní poměr? Nebylo by to jednodužší? To, co jsi tady napsala Ty, to ji přece měl vysvětlit on.

Protože pokud ji nemůže déle zaměstnávat, znamená to, že je nadbytečná, tedy důvod k vyplacení odstupného.

Tak vidíš. A to jsem si myslela, i když nemám osobní zkušenosti, protože jsem byla svým vlastním zaměstanavatelem :). takže když za ní šel tou oklikou, jednalo se přece jenom o to, že jí nechce, nebo třeba nemůže dát to odstupné. Už jsem si tady myslela, že jsem úplně blbá, ale bylo mi divné, že za ní šel tou oklikou. Přece když jdu do důchodu, tak nemusím dávat výpověď. Prostě odcházím do důchodu k tomu a tomu datu. Děkuji za vysvětlení.

Celkem i chápu i ty, kteří brojí proti přesluhujícím důchodcům, ale v tom případě by snad mohl zaměstnavatel najít nějakou schůdnou cestu pro oba a ne se ji snažit obelhat a vyzrát na ni. A o to mi v tomto případě šlo.

Suzymon, s odchodem do důchodu to není, jak si myslíš. Zaměstnavateli se s rozumným předstihem oznámí, že se chystám odejít do důchodu. Je to vůči zaměstnavateli slušnost. Pak nemusí být neslušný zaměstnavatel a chodit se mě vyptávat, jestli konečně půjdu nebo tam hodlám zarůst do židle. Řekla bych, že doba od oznámení do odchodu se řídí selským rozumem, aby si zaměstnavatel stačil najít náhradu (jiný čas je třeba u řadového referenta a jiný u generálního ředitele). Zároveň se domluvím, jestli dám výpověď nebo jestli mě pustí na dohodu (kvůli výpovědní lhůtě). Odstupné nenáleží, protože skončení PP je z podnětu zaměstnance.

Když nechci z práce odejít, musí mě zaměstnavatel propustit, k čemuž může použít pouze důvody uvedené v zákoníku práce. Odchod do důchodu ale mezi nimi není. Mohu klidně pobírat (řádný, nikoli předčasný) důchod a pracovat přitom. Mohu požádat o předčasný důchod s pozastavením výplaty a pracovat. V některých případech to bylo výhodné, když zákonodárci upravili redukční hranice.

hodnocení

1x

Tohle jsem nikdy neřešila. Ale odstupné dává podle mě zaměstnavatel tomu, kdo přijde o obživu, aby měl něco do začátku, než se mu naskytne další zaměstnání.

A protože Vy máte obživu už zajištěnou starobním důchodem a nepřijdete tudíž k žádné újmě, myslím, že nárok v tomto případě na odstupné není. Prostě zůstanete doma a budete nadále pobírat důchod, tak jako dosud. Jen s tím rozdílem, že to bude třeba 12 tisíc, místo dřívějších 25 /včetně mzdy/.

Je mi docela líto těch mladých, kteří nemohou sehnat místo a staří na něm sedí, jako žába na prameni. Když dostanu důchod, mám své jistě a netřeba se dál honit. Jenže se člověka chytne chtivost. Jiná situace by byla třeba v práci vestoje na pásu, tam by žádný důchodce dobrovolně nadále nesetrval. V kanceláři to je o něčem jiném, tam se nechá dělat do stovky.

Ve městě na poliklinice na informacích sedí taková nepříjemná vysušená sardel. Na pacienty vrčí, špatně slyší, ptá se 3

x na stejnou věc, je jí už 70 let, ale nehne se.

Proto by mělo být dobrým zvykem se ctí odejít, když se čas naplní. Nechápu, proč stát platí mladé lidi na pracáku a staré sušinky nechá pracovat. Jaga.

Je fakt, že starý zaměstnanec má mnohé zkušenosti a dovednosti oproti mladému. Ale na toho mladého je zase lepší pohled a většinou i příjemnější jednání.

Babuško, kdyby tazatelku zaměstnavatel propustil z důvodu např. nadbytečnosti, měla by nárok na odstupné bez ohledu na to, že bere důchod.

Sama už čekám, až mi vznikne nárok na předčasný důchod. Ona ta kancelářina taky není nic moc, vyčerpává to psychicky.

webbiecz*

A nebude to taky tak trochu tím, že to "své jisté" sice mají, ale pokud jsou třeba sami a nemají nikoho, s kým by se podělili o nájem a další náklady, tak mají dost problém to z toho důchodu utáhnout?

A jak to mají dělat lidé co jsem písnul výše?Už jen z tohoto bych jim sebral důchod nebo možnost přivýdělku!

uska*
hodnocení

0x

Obávám se, že při podání výpovědi nedosáhnete na odstupné. Když nedáte výpověď, tak zaměstnavatel vám může ze života udělat peklo a stejně vás z místa dostane, taktéž bez odstupného.

Kdyby vám zaměstnavatel chtěl dát odstupné, tak vám dá sám výpověď třeba pro nadbytečnost. Třeba jiní poradí lépe.

iz*
hodnocení

0x

Na "návrh" zaměstnavatele nejste povinna přistoupit.

Výpověď (samozřejmě bez odstupného) dejte pouze v případě,

že opravdu chcete skončit.

Vypydá to, že by se Vás zaměstnavatel rád zbavil, ale nedoporučuji na jeho "hrátky" přistupovat.

@ Diesel:

Kolik lidí v důchodovém věku má takový zdravotní stav,

aby mohla v dělnických profesích pracovat dál?

Právě proto jsem napsal že bych úředníkům dal krumpáč a lopatu a ne polstrovanou židli v teplé kanceláři!Danou práci je takový člověk schopen dělat hooodně dlouho ale celý den za mašinou za základní plat ne a důchod? To co berou je směšná suma.Co mají říkat lidi co mají důchod jen 7 000kč protože celý život dřeli rukama ,dvakrát týdně na dialýzu a za léky na měsíc ještě vypláznou 2 500 protože od práce mají zmařené zdraví a pak najednou že nějaký úředníček s platem kolem 25 000 a důchodem k tomu 12 000? 15000 má málo a ještě chce odstupné? Takovému s prominutím nakopat do zadele!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]