Nejste přihlášen/a.
Jak se řeší předávání a přebírání pracoviště v nepřetržitém provozu? Pracovník končící směnu musí nově nastupujícímu předat např. některé údaje, papíry nebo materiál,atd., čili jeden z nich musí svou pracovní dobu překročit, buď končící zůstane o čtvrthodinku déle a nebo nový přijde zase o to dřív. Jak se jim pracovní doba počítá, pokud je nutná třeba ta čtvrthodina? Mám na mysli třeba službu v nemocnici, vychovatel v internátě, u linky se musí asi předat stroj a pod., a nikde jsem nenašla, jak se to řeší podle práva a ne jen podle domluvy a ochoty. Zná někdo?
tak já teda nevim jak to fugnuje jinde, ale když jsem byl na brigádě ještě na střední, tak to byla pásová výroba a neviděl jsem, že by tam někdo chodil v 7:59 když dejme tomu pracovní doba začala v 8:00. Každý chodil o několik minut dřív, takže vedoucí směny měl čas předat potřebné papíry a info, a ten vedoucí prostě někdy skončil na čas někdy třeba o 10 minut později, ale nikdo si tma nidky nestěžoval, že si bude počítat každou minutu navíc a prácovní doba tam fungovala na karty,ale pochybuji, že kdybych místo 9:00 odešel 9:15, že mi přičtou peníze za těch 15 minut.
Když se podívám na mého otce, tak také nekončí přesně na čas, také tam mívá +- 15 minutový rozdíl. Myslím, že to tak má většina, nechápu vůbec, proč by se to mělo řešit, pokud to nění nějaký výraznější rozdíl.
Jedná se vždy o výkon práce, za kterou zaměstnanci přísluší mzda. Aby se o přesčas nejednalo, musely by směny krátkodobě časově překrývat, v opačném případě - striktně dle práva - se jedná o přesčas, pokud je tato činnost konána nad rámec vymezené směny. Pokud by se v této době stal zaměstnanci pracovní úraz, odpovídal by za něj zaměstnavatel. Je ale pravda, že v praxi se nad tím obvykle "mávne rukou", případně se za to zaměstnancům vyplácí nějaký osobní příplatek. Což být může, ale pořád je to výkon práce, za který náleží mzda. Je to jednoduché - co by se stalo, pokud by zaměstnanec odmítl předat "směnu"? Byl by postižen? Pokud ano, jak by to zaměstnavatel zdůvodnil, když zaměstnanci směna skončila a nic takového není povinen konat?
Souhlasím, to je nač se ptám. Ano, právě proto, že se nad tím mávne rukou, dokud panuje souhra a lidi si vyjdou vstříc- jeden přijde dřív, druhý odejde později a jsou si rovni, neřeší to. Ale v tomto případě měl námitky vedoucí, a tak mě to zajímá, co by se stalo kdyby...myslím si, že by třeba konkrétně ten pracovní úraz odmítli uznat s tím, že tam pracovník už neměl co dělat, řekněme 15 minut po skončení prac. doby, někdy klidně půl hodiny, když je trochu problém v práci.
Nevím, to je všeobecný dotaz na základě dnešního rozhovoru, domnívala jsem se, že to řeší třeba ZP ale nenašla jsem, proto žádost o radu.
Děkuji a předám. Odbory ještě existují? Jestli ano, tak asi spí spánkem spravedlivých...jsem ráda, že jsem stará a nemusím do té hrůzy, myšleno všeobecně.
Ano, tak to funguje na základě dohody. Nastal případ, že vedoucí měl námitky, že pracovnice předává službu před šestou, čili v rámci své pracovní doby, měla by počkat až po šesté, až skončí. Jenže pak bude přebírat službu v pracovní době ta střídající, že. Proto mne zajímalo, zda je to někde upravené, třeba i pro případ, že nastupující přijde na poslední chvíli a ta končící se bude muset zdržet víc, než jí bude milé, prostě když přestane ta dohoda fungovat.
Můžu mluvit jen za dělnické(montážní)pracoviště.V naší firmě to funguje,že by se mělo vše stíhat průběžně během směny(doplňování materiálu,průběžný úklid...)Při nepřetržitém provozu tak oficiálně není důvod aby tam člověk zůstával každý den déle.Pokud jde o papírování ,tak je k tomu oficiální postup stejný,ale ta čvrthodinka co zůstávají déle placená není.Museli by zůstat min.půl hodiny déle a požádat nadřízeného ať mu to schválí jako přesčas.A to by se potom začalo zkoumat,proč nestíhá svou práci a je nutné zůstávat déle.Zaměstnavatel taky nemá jak poznat kdo ten čas strávil prací a kdo byl ve sprše(přes vrátnici může jít pozdě ten i ten)Pracovní doba je danná a vše ostatní se hlásí jako přesčas(tj.půl.hod a výš)který schvaluje vedení.
doplněno 06.03.15 16:18:(tak jak to znám z firmy)Pokud by šlo o úraz,tak by byl způsoben vážným porušením pracovního řádu-neměl tam ten člověk už co dělat(pokud neměl schválený přesčas),pracovat už měl(např.na stroji)už jiný dělník z danné směny.Co by se bralo jako pracovní úraz,kde pracovník neporušil pravidla je např.Pád ze schodů šatny,ukloznutí ve sprše...
Ano to chápu, i s tím pracovním úrazem se shodujeme, upozorním na to dotyčnou. Nejde o dělnickou profesi, mně jen zarazil ten přístup vedoucího, připadlo mi, že by měl spíš ocenit, že z toho lidi nedělají zatím vědu, domluví se aby to bylo fifty fifty, a ne jim vyčítat, že něco předává jedna v pracovní době, to mi přišlo nefér, nakonec je to jak zní výše přece taky výkon práce.
hm,to bude asi všude stejnésnaha se moc necení jen strohá pravidla.Taky záleží jaká atmosféra panuje.Jak je "klid"tak se zdržíme,prohodíme pár slov s "novou směnou" a jdem,ale jak se tam pohybuje někdo z vedení,tak rychle pryč ať nás nejlépe vůbec nevidí.Končit dřív se netoleruje vůbec a odcházet později dělat jen vyjímečně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.