Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přeji všem.
Dnes se mi stala zvláštní věc a já se díky posměškům v práci zamyslel nad svým přístupem. Všichni okolo se smějí, že se to může opravdu stát jenom mně. A co si tak pamatuji, cca. 6 let na oddělení nikdo jiný nevolal 158.
Dejme tomu, že máte rozhodnout o nějaké žádosti a zavolá vám původně nedostupný kontakt, že je manželka údajného žadatele. Ten je dlouhodobě v zahraničí a rozhodně o nic nežádá. Domluvili jsme se, že na základě jejího vyjádření okamžitě zavolám PČR. Za půl hodiny (PČR na místě) mi volá to samé číslo - nyní žadatel, že manželku zapomněl informovat, že se už vrátil (ZE STEJNÉHO TELEFONU). No a že si na mne bude stěžovat.
Pokud bych věc neřešil, mohlo by se stát, že někdo zneužije identity a problém v částkách statisíců budou řešit hodně dlouho.. - je přeci obecná povinnost hlásit pokus o podvod. Nebo tomu tak není?
Samozřejmě díky mé horlivosti mám teď potíže s nadřízeným (měsíc bez odměn je jistý), naštval se na mne obchodní zástupce, který to chce řešit přes svého ředitele, naštval se i smluvní partner.. vše zřejmě kvůli pokusu manželky zapřít manžela (nebo si jen dělala legraci ...).
Já vlastně způsobil planý poplach hlídky PČR, která to nevyřeší za minutku a někde asi bude chybět...
Myslíte, že jsem jednal chybně? Můžu mít nějaký postih ještě od PČR za neoprávněné nahlášení pokusu o podvod?
Díky za názory a zkušenosti.
Situaci jste vyhodnotil tak jak jste jí vyhodnotil. Jak to poberou v práci vaši nadřízení je čistě jejich věc.
Co se týče PČR, tak samozřejmě žádný postih nečekejte. Od toho tady pčr je, aby prověřovala každé oznámení i když se ve finále vyklube jako liché. A těch planých poplachů hlídek je spousty a ve finále jsou i oni rádi, že z toho nic nebylo.
Já měl důvodné podezření na pokus o podvod. Právně na tom nejsem zrovna nejlíp, ale považuji podvod za protiprávní jednání. Případně mne opravte - díky
Nechápu jak můžete kvůli nahlášení domnělého pokusu o podvod mít problém s nadřízeným.
Je to zřejmě pitomec který na svém místě nemá co dělat (je tam nejspíš z protekce). Spíš by vám měl poděkovat že jste předešel firemním problémům a pochválit, případně vás odmněnit za pečlivost !.!.!
Ano, samozřejmě jste jednal chybně. Po telefonu může volat třeba svatej petr, nezájem, o žádostech konkrétních osob se nebavíme a konkrétní informace nepodáváme, pokud si nejsme jisti identitou, s níž hovoříme. Pokud by to byl pokus o podvod, policajty měla volat ta manželka, proč jste proboha do toho strkal čumák?
No, stalo se - on ten chlap snad vychladne a do zejtřka se to uklidní, šéfík sebere prémie a za měsíc se na to zapomene.
Já měl jedno konkrétní tel.č. - na to jsem volal a to číslo mi volalo zpět. Bylo ověřené, bylo na žadatele - jen ho zřejmě žadatel nechal manželce doma na stole a ona zapomněla, že se už vrátil z dlouhodobého pobytu v cizině... konkrétní informace jsem samozřejmě nepodával (to nelze).
Něco mi tam nevoní - ale všechny hovory proběhly s telefonem z žádosti.
doplněno 04.03.15 17:56:Volalo mi ověřené číslo pána. Představila se manželka pána. Když jsem ho chtěl k telefonu, řekla ty údaje o zahraničí. Když jsem se zeptal na případnou zplnomocněnou osobu, prý o nikom neví. Když jsem sdělil, že mám aktuální žádost na toto tel.č., jestli se tedy může jednat o podvodné jednání - ano, to je jistě podvod, o žádosti nic nevím a manžel to být nemohl - je dlouhodobě v zahraničí...
Vy byste řekl, že toto bylo neoprávněné? Já z toho (už z předchozích zkušeností) viděl zneužití osobních údajů a pokus o podvod za statisíce...
Hodně lidí právě raději mávne rukou a "raději nic nehlásí" - já tak už dostal do kriminálu 2 lidi (za 6 let možná málo... úspora cca 800 tis).
Takže vám zavolalo známé číslo chlapa, v telefonu byla ženská, nic konkrétního (ani já jsem manželka Jardy Vopičky, co vám dával dokument ABC) jste si neřekli a vy jste volal poldy? Ehm.
Nevím, zda máte ve vnitřních předpisech identifikaci osob, nicméně těžko budete obhajovat rozpor chlap-žadatel / ženská-oznamuje-podvod.
Díky za většinovou podporu
Šéf má trochu jiné starosti - potřebuje udělat práci za 2 lidi, které považoval za nadbytečné... Je to typ "jsi k ničemu, udělám si to sám" - a pak je v práci 10 hodin denně a nic nemá pořádně hotovo...
Největší průvan jde vždy od smluvních partnerů - tady jsem se s obchodním zástupcem velmi podrobně domluvil a i on uznal, že manželka toho člověka je ..., že to s tím prodejcem nějak vysvětlí a dořeší. - Naopak to zkusí obrátit na profesionální jednání, kdy se snažíme i jeho varovat před zlodějem a podvodníkem (ve finále by totiž byl v případě podvodu odpovědný ten, kdo kontroluje OP na místě...)
No a šéf - uvidíme za měsíc..., ale kdo chce psa bít, ...
Njn, na většinovou podporu si vzpomenete, až půjdete na pracák...
Ale vážně - vás nemá co zajímat, jak dlouho je tam šéf a co jak dělá. Jste tam jako součást jeho týmu. Zvykněte si na sdílenou zodpovědnost - to je pravý důvod, proč se chodí za šéfem. Hezky česky - když mi spadlo na stůl neznámý hovno, tak se s ním nemažu a hodím ho vejš. Kdyby vám to volání PČR šéf nějak odkejval, mohl jste nejvyšší místa odpálkovat. Takhle jste v tom sám jak voják v poli a jen proto, že se neumíte krýt. Naučte se to...
Samozřejmě že se z toho klient vyspí, firma se vykecá a vám hlavu neurvou, tak budete chvíli bez prémií, to chce klid a přijdete v životě i o víc.
Tak toto je asi pravda - taky bych se měl začít snažit, aby lidi okolo měli něco na práci a nedělat všechno sám... Poslední dobou melu v práci z posledního a ostatní si chodí vesele na hodinový oběd a 2x za hodinku na kouřovou
Budu se nad vašimi slovy zamýšlet i během víkendu - opět v práci - kolegové musí na hory... já už jsem na takové věci staré, tak můžu zůstat makat...
Neříkáte si někdy v duchu, že jste snad poslední poctivej blbec? Takových je nás asi víc
Oni musí, ale vy taky musíte někdy relaxovat, rejpat se v zahrádce, dělat lotroviny s dětma/vnukama, pětiboj gaučing-lahváč-gril-lahváč-gaučing, střílení z kuše nebo tak něco, dle chuti. I ten oběd si můžete protáhnout a na kouř choďte občas s nima - když se postavíte po větru, zakouříte si zadarmo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.