Nejste přihlášen/a.
Pěkné odpoledne,
věřím, že takových jako jsem já je nás spousty, třeba se najde někdo, kdo mi dokáže poradit.Před třemi lety jsem si zažádala o hypot. úvěr na koupi a rekonstrukci bytu. K hypotéce mi dopomohl příjem mojí maminky, jelikož jsem byla na rodičovské dovolené a tak byla spolužadatelkou o úvěr. Jako kompenzaci jsem jí nabídla společné bydlení v zrekonstuovaném bytě. Bohužel přítel v té době ztratil zakázky a vypadnul téměř celý jeden příjem a nedokázali jsme dále hypotéku splácet.Spořitelna nám vypověděla smlouvu, ačkoliv jsme se nabídli , že do tří měsícu dluh asi 21 tis. na splátkách uhradíme, nechtěli o tom slyšet. Jednání s bankéřem bylo neskutečné. Případ předali exekutorce a ta celou částku začala vymáhat. Jednalo se o jistinu 860 tis. korun.Samozřejmě,tím, že maminka podepsala přistoupení k dluhu, se v tomto okamžiku vypovězení smlouvy stala spoludlužnicí ,a protože já jsem přišla o zaměstnání, exekutor bere částky z jejího platu.
Samozřejmě jsem přišla o účet, důchod, pojištění, naštěstí podporu v nezměstnanosti mi úřad nevyplácel žádnou. situace je nyní taková, že už i nemovitost( byt) byl vydražen,a výtěžek pokryl pouze úroky z úvěru a úroky z prodlení a část odměny exekutora.Vzala jsem si hypotéku 860 tis. korun, nemovitost už ani nevlastním a v nedávném rozhodnutí mi přišlo, že ještě dlužím i nadále přes milion korun.Protože dle Nejvyššího soudu, se vždy musí mořit nejprve úroky a pak jistina.Chci se zeptat, zda existuje nějaká reálná možnost, jak z toho vyvázat mojí maminku, protože naše vztahy vzaly za své, situaci řeším tak, že jí odebranou část z platu se ji snažím vždy vyplatit alespoň v 70%, ale je to velmi těžké. Nemohu najít zaměstnání, poslední zaměstnavatel mě propustil pro ztrátu motivace ( přišla exekuce na 1 mil 6 set tis. korun) a čím se mi snažil zvýšit mzdu za výkony, tím více by si exekutor odebral.)Nevím , co dělat. Jsem psychicky vyčerpaná, partner je opora a živitel rodiny, já se před dluhy nechci schovat, chci se ho zbavit, ale pokud z dluhu zaplatíte během roku přes půl milionu a znova vám dojde, že máte splácet milion, životní elán je ta tam.Jen úroky, odměna exekutora, náklady...je toto navýšení morální?Moje mamina má jít do důchodu a bojím se, jak to stihnout uhradit do doby, než se tak stane, aby měla poklidný život. Soukromý život stojí za pendrek, sestry se odě mě odvrátily, Strašně si to vyčítám, mám neurózy, nespím.Nevím. děkuji.
Měla jsem kolegyni, která do miliónových dluhů spadla díky manželovi a jeho podnikání. Šla do osobního bankrotu, to byla její jediná naděje a okamžitě se rozvedla. V práci jít tu vyšli vstříc a nechali ji vykonávat na část úvazku ještě jinou práci. Makala jako šroub a vše vydělané, šlo na splátky - jí zůstalo jen to nezbytné minimum, ale byla to jediná naděje, jak mít šanci do budoucna na normální život. Její dnes již bývalý manžel šel opačnou cestou. Ač mohl mít dobrou práci a služební auto, raději se hodil marod, po známých začal krást a dnes je z něj bezdomovec.
Kamarádka tady u nás nemůže najít dobrou práci, proto se s manželem rozhodli odstěhovat do Německa, kam ona odjížděla za prací na sezonu. On bohužel neumí jazyk, takže bude dělat zatím jen pomocné práce, než se jazyk naučí natolik, aby mohl pracovat ve svém oboru. I za mytí nádobí, tam bude mít asi 1000 EUR.
Já bych nikdy za žádných okolností, nikoho nezavázala sobě jako ručitele. Nemuseli jste čekat na dražbu od exekutora, mohli jste se pokusit najít někoho, kdo by převzal Vaši hypotéku - byt prodat a hypotéku vyplatit.. nemuselo to zajít až k exekučnímu prodeji bytu.
Myslím, že Vaší jedinou nadějí je, najít si zaměstnání na dobu neurčitou a o ten osobní bankrot se pokusit. Člověk musí zkusit i nemožné. Napadlo mě zkoušet nějaké rekvalifikační kurzy a pokud by bylo třeba, za prací se i odstěhovat.
Děkuji, s prací to bude boj.
je to nezapomenutelná zkušenost, která nás s partnerem vytrestala na hodně let dopředu. Tenkrát jsme řešili, jak dál s bydlením. Rozhodně jsme měli zůstat jako nájemníci ve starém bytě a sem tam něco opravit, okna, změnit neekonomic.vytápění někdy časem a ne si vzít takové sousto. Byt jsem prodat nemohla. Byl spořitelnou zastaven.
děkuji za názor, vím, že se dluh splácet musí, a že to jde, jen člověk musí mít sílu nevzdat se.M.
dle vašeho písemného projevu se zdáte být inteligentní žena, co se nepřízní osudu dostala do špatné situace. Vy určitě šanci máte, a tak je potřeba být trpělivá a vytrvat v hledání zaměstnání. Jaká je to likalita a co umíte?
K tomu prodeji bytu, i se zástavou lze prodat tím, že se předčasně splatí úvěr. Sice by jste zaplatili sankci třeba 10% z jistiny pokud to byla česká spořitelna, ale pořád by to dělalo "jen" 86 tisíc, zbavili by jste se bytu i dluhu. Nicméně na to je teď už asi pozdě.
Když tohle člověk čte a má u banky dluh 2 milióny na byt které bude splácet ještě 28 let, tak má skoro i strach, protože do takové situace se může dostat očividně každej.
Dobrý den, věřte mi,
s přáteli, co právě podstupují řízení okolo vyřízení hypotéky vedeme živé rozhovory a jsme jako varováním, jak vše může dopadnout, protože bohužel nejsme v okolí jediní..Samozřejmě si nikdo nebere úvěr s úmyslem ho nesplácet.Bohužel je to závazek opravdu na dlouho do budoucna a nikdo není prorok, aby předpokládal, co se může ve vašem životě přihodit.Protože se nám podařilo vybouchnout ještě do první fixace, zůstala jistina ve stejné výši, přesto úroky a úroky z prodlení, které jsme umořili jako první ,dělaly 360 tis korun...náklady řízení už 90 tis,právní zastoupení 16 tis,...Nyní tedy zůstává jistina a odměna exekutorce ještě ve výši 160 tis.Jsou to částky, z kterých se člověku zamotá hlava. Nepovažuji se za asociálního tvora, vím, že za průser nesu zodpovědnost.Exekutorka je komunikativní alespoň v tom směru, že s ní kontroluji provedené splátky ( náklady, odměny + DPH), ale selským rozumem si umím spočítat, že to nebude dříve jak do osmi let, než vše vrátíme. Pocházím z jesenicka.Pracovala jsem jako asistentka admistrativy v jedné firmě, a byla jsem spokojená. Poté jsem zkoušela výběrové řízení ve stát. lázních jako referent podatelny,kde jsem uspěla ve třech kolech, ale bez konexí jsem se nedostala nahoru.Zkoušela jsem českou poštu, pojišťovnictví, obchod. zástupce, cestovní kancelář, úklid, manuál. dělníka...Vidím také jako jedinou variantu najít zaměstnání na delší čas, který nakombinuji s výchovou dcery, rodinným životem, a kde i když mi zůstane z platu minimum, mi bude odcházet mzda na úhradu závazku.
Pořízení vlastního bydlení bez hypotéky si dnes může dovolit málokdo,ale vždy je nějaká možnost i při ztrátě zaměstnání situaci řešit! To, že jste si špatně spočítali, jak budete hypotéku zvládat i v případě ztráty zaměstnání je bohužel vaše chyba. Dále je potřeba mít nějakou finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání. V tomto případě lze byt pronajímat a najít si nějaký malý levný podnájem. Ano určitě nejste jediní, kdo šel do hypotéky aniž by byl nějakým způsobem zajištěn! Chybu hledejte jen u sebe a ne u banky a exekutorech.
Dnes se bohužel práce v místě bydliště hledá špatně a je třeba rozšířit okruh, kam jste schopná dojíždět popř. se přestěhovat za prací. Dále bych být vámi zkusil zjistit, zda nedosáhnete na nějaký příspěvek od státu.
Vzhledem k tomu, že se pohybuji mezi lidmi v oddlužení, v exekucích atp. tak prostě nevěřím tomu, že jste nezaplatili 4 splátky a byl všemu konec, bez řečí, bez další možnosti, pokud jste hypotéku měli u ČS a ne u nějakého nebankovního sektoru. Někteří lidé v mé rodině se dřív živili úvěry a bohužel praxe je taková, že lidé se dostanou do průšvohu, zahodí SIMku, nepřebírají poštu... a když jim za 2 roky exekutor odvrtá zámek, tak začnou plakat, jak jsou exekutoři hajzlové. Ale upřímě - co jiného s lidmi, kteří jinak nekomunikují? Naopak ze zkušenosti vím, že pokud jdete do banky včas, heleďte se, od příštího měsíce jsem bez práce, lze snížit splátku, přerušit... Tak pokud jste do té doby byli bonitními klienty, tak většinou vyhoví, je to i v jejich zájmu.
Nemyslete si - nikoho nebaví policejní zátah a šťourání se v cizím soukromí. Ale pokud s někým mluvíte, vysvětlíte mu situaci a příště zjistíte že si radši změnil číslo, na dopis nereaguje, dveře neotevře... tak co s ním?
Na druhou stranu mě štvou ty řeči tady, že práci najde každý, kdo hledá. Mluvím plynule dvěma jazyky, mám několik let praxi na vedoucí pozici... Bohužel v hodně specifickém oboru. Po ztrátě zaměstnání jsem se nemohla nikde chytit, vedoucí funkce nespadali přesně do mého oboru, tak mě nechtěli a na nižší pozice mě taky nechtěli, že mám zase moc vysokou praxi. Nechtěla jsem sedět doma, hlásila jsem se i na pokojskou, ale raději zaměstnali ukrajinku. Jednou jsem měla šanci ve výrobě, ale začíná se v 5,30. V rámci šetření jsem se vrátila z pronájmu (8000 za garsonku - běžná cena u nás ve městě) k našim na vesnici, kde první autobus jede ve 4,56 - nestihla bych to. Směny byly i sobotní do 22 ale o víkendu k nám jede poslední spoj v 19. Auto jsem si z platu 10tis. dovolit nemohla, ve městě jsem ho nepotřebovala takže neměla. Na rok jsem nastoupila do obchodu - české zn. oblečení, kde jsem vydržela rok jen proto, že jsem musela, abych měla peníze na nezbytné náklady - za 11tis. jsme dělali 13h směny, na nohou, bez možnosti posadit se na minutu... měsíčně ca 220h, přesčasy nám nikdo neproplácel. Pauzu jsme si vybírat nesměli, jen 5min. na WC. Jíst na prodejně se nesmělo, lednici jsme neměli, MW taky ne, klimoška nebyla. V létě tam bylo děsné horko, jídlo vydrželo ca 2h. takže jsem jedla ráno doma v 6, od 8 byla v práci, naposledy jedla v 10-11 a pak až doma po 22 když jsem dojela. Nikoho nezajímá, že je to protiprávní - jestli se ti to nelíbí, tak jdi.
Takhle to vypadá na našem trhu práce, není to jediná zkušenost v mém blízkém okolí.
Myslím, že byste měli zvážit osobní bankrot, ale měli jste to udělat daleko dřív, než jste (pokud jste) zaplatili nějakých těch 500tis. Opět ale nevěřím, že Vám banka napočítala půl milionu příslušenství za pár měsíců. Pardon, ale to lžete. Můžu nalistovat štos papírů reálných případů a nikde to tak není...
To, co tady popisujete je příšerné. Radu Vám asi nedá nikdo, protože tohle je situace děsivá. Také jsem si zpočátku čtení myslela, že jste byli dost nepředvídaví. Ale ono se to těžko posuzuje. Já bych to třeba neudělala, ale já nebyla ve Vaší situaci a udělala jsem v životě zase jiné věci, které byste třeba neudělala Vy. Je těžké člověka soudit. Ale vidím, že se zuby nehty snažíte a ono Vám nic jiného nezbývá. Vaše maminka se jistě trápí, ale i ona ví, že děláte všechno možné, abyste se z toho dostala. Je to smutný příběh.
Děkuji za reakci,
to je přece první krok, který každý rozumný člověk podstupuje!Jsem z kraje, kde na jedno pracovní místo čeká 24 čekatelů.Jsem středoškolák s maturitou, a přesto nyní makám jako pomocná síla na hotelu za 60/ na hodinu.Nehledím, o jakou práci jde.Dvanáctihodinové směny.práce je nárazová, podle obsazenosti hotelu.Mám sedmiletou dceru chodící do školy, a všechen tento kolotoč se snažíme v domácnosti ukočírovat.Bohužel spoustu zaměstnavatelů dnes nechce jen čístý trejstřík, ale i ten registr dlužníků, kde si já kvůli exekuci neškrtnu.Práce se zde nabízí na dohodu, na dobu určitou, takže jakým způsobem vyhlásit osobní bankrot mi není jasné, pokud je v podmínkách striktně dána nejen výše stabilního výdělku, ale i zaměstnání na dobu neurčitou, abyste prokázal solventnost do pěti let uhradit 30% dluhu. Netvrdím, že si za to nemůžu sama.Ale na zadnici nesedím,partner odpracuje i 320 hodin v měsíci, přesto to nestačí. Jen jsem poukázala, zda je navýšení o tolik morální, a že vznikl za neúhrady tří hypot. splátek.Všude radí jednejte,nezapírejte se, komunikujte,mě přesto ze spořitelny odmítli, prý ať si zajdu za mecenášem, rodiči , ať mi půjčí.Když o hypotéku žádáte, nic problém není, ale pokud se dostanete do problému, raději vám to pěkně napálí a jdou po vás.Přesto děkuji za každý postřeh
Pořád máte zdravé ruce a nohy. Pracovat můžete a je jen vaše chyba, že jste včas nespláceli! Vždy je možnost si hledat lépe placené zaměstnání popřípadě další zaměstnání. V této chvíli bych být vámi zvažoval osobní bankrot.
"Vždy je možnost si hledat lépe placené zaměstnání..."
Tenhle názor se tu v poslední době objevuje docela často a mě to fascinuje . Zřejmě žiju někde jinde. Mám kolem sebe řadu lidí, kteří jsou vděčni za to, že mají vůbec nějakou, byť i mizerně placenou, práci. A taky pár lidí, kteří aspoň takovou práci marně shání.
Ale vlastně je to pravda - hledat můžu cokoliv.
mot - Máte trochu zkreslené představy. Jako příklad uvedu svou přítelkyni. Před rokem přišla zčista jasna o velmi slušnou a dobře placenou práci. Má vysokoškolský titul, praxi přes 40 let, ovládá 2 jazyky (taže další vzdělávání by asi moc nepomohlo). Přesto hledala novou práci skoro 1/2 roku. A když píšu že hledala, myslím opravdu hledala. Nepomohly ani známosti. Nakonec vzala místo v prapodivné neziskovce, za plat téměř třetinový, než měla původně, aby měla aspoň něco. A to jsme v Praze, kde jsou údajně největší možnosti. A že se mohla přestěhovat za prací? Kam asi? V celé republice je pracovních míst nedostatek. Nehledě na to, že by musela prodat byt do kterého dost investovala a má v Praze i jiné závazky, které by těžko mohla dodržovat.
doplněno 04.03.15 16:18:Sunset - Nikoliv. Je ročník 1955, takže do důchodu půjde až letos na podzim. Takže jí bez milosti vyhodili cca rok před důchodem. O to je to smutnější.
doplněno 04.03.15 16:27:Tu VŠ dělala při zaměstnání až po revoluci. Před tím nesměla - její otec se znelíbil tehdejšímu režimu.
Proboha, proč si myslíte, že my ostatní neumíme počítat? VŠ + 40 let praxe = cca 63 let, ročník 1952, loni šla do důchodu. Tudíž - před rokem si zaměstnavatel spočítal, že jí jde maximálně o několik měsíců do důchodu.
Říkáte to někomu, kdo půjde do důchodu ještě mnohem později a bude reálně dostávat maximálně 60 procent dnešního důchodu a minimální zdravotní péči.
"Říkáte to někomu, kdo půjde do důchodu ještě mnohem později..."
Jistě, ale o to přece nejde. Odpovídal jsem na příspěvek od Danyse, který je přesvědčený, že lze vždy sehnat lépe placenou práci. Na tom, že to není pravda, trvám. A vzdělání Vám nepomůže.
Nemohu mluvit za ostatní,
ale za sebe nečekám na nic a už vůbec ne na zprostředkování práce z úřadu práce.Ano, mám profil na soc. síti Lidken In,odebírám aktualizuace z projektu stáže ve firmách, rozeslala jsem životopis do všech firem v okolí, ptám se známých.Byla jsem na pohovorech.Prodrala se výběrovým řízením.Pochopte i druhou stránku věci. Máte rodinu, partner práci, v které vydělá tak, aby rodinu uživil.Jak se chcete odstěhovat za novou prací?Tedy , že jí musíme mít v momentě ihned a oba a z čeho si máme ušetřit na přestěhování, na kauci za nový byt,a s tím spojené náklady?Nemáme z čeho ušetřit.Pro mne to nejsou výmluvy, respektive jsme natolik pragmatičtí, že si každou variantu umíme v hlavě spočítat.Nemůže si dovolit ten komfort, být pez práce na čas oba.Já nemám volný čas žádný.Jak zmiňujete.
Pragmatičtí nejste ani jeden, to byste věděli, že si nemáte brát hypotéku s minimálními nejistými příjmy a v předdůchodovém věku. To si troufne udělat jen pravý opak pragmatika.
Vždyť nám tady nalháváte bludy i teď - ve skutečnosti jste koupili (ve vaší situaci!) extrémně předražený byt k rekonstrukci a podepsali jste jednostrannou smlouvu. Pak jste nespláceli 4 měsíce (splátka cca 5 tisíc x 4) a celou tu dobu se s tím mohlo něco dělat. Něco se dalo dělat i v exekuci. Teď píšete, že z 860 půjčky máte exekuci na 1,6 mega, to se vám mohlo povést jen tak, že jste na všechno měsíce a roky upřímně káleli.
poslední zaměstnavatel mě propustil pro ztrátu motivace ( přišla exekuce na 1 mil 6 set tis. korun) a čím se mi snažil zvýšit mzdu za výkony, tím více by si exekutor odebral.
Motivaci jste měla v bývalém zaměstnáním, mohla jste vydělávat více a více splácet - nevyužila jste to.
nikoliv.K tomu navýšení mzdy a prodloužení prac. doby už nedošlo.Propustil mne právě v momentě a ještě než mi nabídl tuto možnost se slovy, že mne namá jak dále motivovat a že je mi mé situace líto. Bojovala jsem právě o to, co zmiňujete výše..Abych se dluhu zbavile efektivně a rychleji.Špatně jsem formulovala. Práci jsem dostala na dobu neurčitou za podmínek, že při rozloučení podepíši dohodu u ukončení pracovního poměru bez řečí. Nechceš, běž.Ale to není nyní podstatné, firma prošla restruktualizací a k omezenévýrobě, a počet zaměstnanců byl snížen o více jak 60%,prakticky zůstala jen rodina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.