Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plná moc

Od: martinat odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit...můj otec byl těžce nemocný a hospitalizovaný v nemocnici, v rámci zařizování udělil generální plnou moc člověku u kterého bydlel, a to včetně přístupu do internetového bankovnictví, aby mohl za něj zadávat příkazy atd. Otec posléze v nemocnici zemřel a po vyřízení dědického řízení jsem teprve mohla nahlédnout do účtů svého otce a zjistila jsem, že dotyčný krom klasických plateb za telefon atd převáděl na svůj účet dosti vysoké částky v řádech desetitisíců. Dny kdy k převodům došlo, byl otec prokazatelně hospitalizován v nemocnici a na maximálních dávkách morfinu, tudíž nemohl převody provést. Opravňuje ho legálně k převodům generální plná moc, nebo tato plná moc neumožňuje jen tak si převést na svůj účet cizí peníze bez zjevného důvodu? Děkuji za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

1x

finance.idnes.cz/... Řekla bych, že tzv. generální plnou moc udělí jen člověk neznalý a důvěřivý (něco jiného je, uděluje-li ji právníkovi). Řekla bych, že nenaděláte nic jelikož otec je již mrtev a těžko dokážete, že onen člověk nebyl k úkonu pověřen. Uděluji -li plnou moc, vždy vypisuji nač, od kdy-do kdy. Poslední jsem udělovala manželovi-na podání žádosti ZTP, na vyzednutí průkazu ZTP bohužel už ne na vydání průkazu "invalida"do auta, musel znovu a já napsat novou plnou moc. Můžete zkusit právníka ale nemyslím si, že to něco vyřeší, podat trestní oznámení-předpokládám, že věc bude pro nedostatek důkazů odložená. Ale nejsem právník, je to jen můj názor.

hodnocení

0x

Za sebe bych v dané situaci nejprve kontaktoval zplnomocněného pro vysvětlení. Nejlépe nahrávaným hovorem nebo písemně. Pokud nebude reagovat či nedoloží relevantní podklady, pak je na cestě trestní oznámení (ideálně na neznámého pachatele) pro podezření krádeže financí z účtu otce. Policie si dořeší sama.

doplněno 03.03.15 14:23:

Je rozdíl mít generální plnou moc a podnikat a nebo peníze zpronevěřit. To podání trestního oznámení na neznámého pachatele se dává proto, aby se konkrétní člověk nechtěl zpětně soudit s vámi za osočení... prostě se vám zdá, že z účtu otce se ztrácely finance a je na PČR, aby prověřila možnost zpronevěry.

Toto vše půjde do dědického řízení a jako dědic se zajímáte...

martinat
hodnocení

tento člověk nereaguje...o trestním oznámení již uvažuji, jen jsem se chtěla ujistit jestli to má vůbec cenu, jestli generální plná moc mu neumožňuje dělat úplně vše bez omezení...chtěla jsem po něm doložit, na co potřeboval peníze z účtu mého otce a bez odpovědi

aaella*

Rozhodně to nechte prověřit. Podstatou každé plné moci je, že zástupce jedná v zájmu zastoupeného, nikoliv ve svém osobním zájmu. Nechť tedy zástupce zdůvodní, jaký zájem zastoupeného byl sledován převodem jeho vlastních částek na soukromý účet zástupce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]