Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebyl jsem pozván notářem k dědickému řízení

Od: potr odpovědí: 23 změna:
Prosím poraďte nebyl jsem po matce na dědickém řízení je8to možné? Můžu to napadnout? Jsou to tři roky v září o smrti matce jsem se dozvěděl teď

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nemá smysl rozebírat zda jste byl ve styku s matkou či nikoliv a proč atd.

Promlčecí lhůta běží 2 roky od zjištění dané skutečnosti. Pokud víte kdo dělal dědické řízení, tak se na něj obrátit. Případně podat trestní oznámení na policii na neznámého pechatele. Nebo jít tou dražší cestou a obrátit se na právníka. Pak je otázka jaké bylo dědictví a zda nebude právník dražší. Víc mě nenapadá.

tiffany*
hodnocení

5x

Znáte jméno toho notáře? Jestli ano, napište mu dopis a požádejte o vysvětlení, proč jste nebyl přizván k dědickému řízení. Popište svůj problém, samozřejmě data o mamince a také doložte kopii vašeho rodného listu jako doklad, že jste její syn. Měl by Vám odpovědět.

hodnocení

4x

3 roky jste se o maminku nezajímal a teď vás zajímá dědictví? Možná vás vydědila,když jste se o ni nezajímal a proto vás k dědickému řízení nikdo nepřizval.To se stává.

potr
hodnocení

Tak to není já byl s maminkou v kontaktu jen otec pretrhal vztah ,nežiju zde,matka mě určitě nevidedila,matka nemohla už skoro nic sní byl vztah v pohodě jen otec nebyl dobrý, nechápu proč říkáte 3roky jste se nezajímal to není pravda jen nikdo mě nic neřekl,nechci nic Mám dost ale je možné že notář nic neřekl? O to mi Jde, maminka nežije nechci nic jen princip nechápu omluva za češtinu opravdu dvacet let češtinu nepoužívam jen minimum,Ta otázka zní jak to že notář mi nic neřekl nesehnal me i když nebyl by problém mě informovat ,jen otec je... hajzl

buss
hodnocení

4x

Lidičky, tazatel se ptá co má dělat a ne se špárat v jeho rodinných vztazích.

Tazatel se hlavně ptal, jestli je možné, že by ho notář vůbec neoslovil a nepozval k dědickému řízení. A i to je v za určitých okolností možné. A na to jsem odpovídala. V ničem jsem se nešťárala jeho rodinnou situaci jsem vůbec nerozebírala.

potr
Ahoj chtěl bych říct že Pletiplot to vystihl úplně přesně tak jak to bylo s maminkou s jejím zdravotním stavem, jinak opravdu je těžké komunikovat pokud otec nebral tel, jiné spojení nebylo, pracují jako humanitární pracovník,hodně cestuji po světě Irák Afghánistán atd, od tam je velice špatná komunikace už jak přes tel pošta ani nemluvím Ta snad ani nefunguje, to je jen co jsem chtěl doplnit ke své otázce, jinak s bratrem nekomunikuji s otcem také ne, nechci psát důvod to je osobní, ale s maminkou jsem měl výborný vztahy, ano byla opravdu poslední roky hodně nemocná upoutána na lůžku tak že když otec nechtěl moc toho nemohla, děkuji za odpověď notáře jsem kontaktoval čekám na odpověď díky všem za snahu

Tak sem pak prosím napište jak to dopadlo. Já jsem třeba vůbec svou nevlastní sestru nenašla. Ani totiž nevím, jak se dnes jmenuje a ve které části republiky žije. Ale ona dobře věděla kde žije maminka a od určité doby s ní přestala úplně komunikovat. Jelikož jsme spolu ani nevyrůstaly a ani se později nestýkaly, tak jsem ji zase nijak vehementně nehledala a navíc si to moje matka ani nepřála. Ale jsem si naprosto jistá, že kdyby bylo co dědit, notářka by ji musela najít a kontaktovat. Ona k tomuto úkonu má právně podložené páky. Nesmí vynechat případného dědice jenom proto, že by Váš bratr a otec chtěl Vaši existenci zatajit, nebo vykládat nějaké pomluvy. Do rodinných sporů notáři vůbec nic není, ba ani nesmí být.

doplněno 06.03.15 21:01:

A ještě jsem si na něco vzpoměla. Já jsem Čechy opustila nezákonně v roce 1978, se svým otcem jsem nevyrůstala, rodiče byli rozvedení, mne vychovávala babička, tudíž jsem otce téměř neviděla. Ten byl znova ženatý a měl dva syny, to jsem věděla. A když zemřel a bylo to za komunistů, a já v té době žila v Paříži, najednou mi přišel dopis od notáře, že můj otec zemřel a že se jedná o mé dědictví, ve kterém mne žádali, abych se k tomu vyjádřila a jestli si kladu nějaké nároky, nebo se svého podílu vzdávám ve prospěch svých nevlastních bratrů. Což jsem pochopitelně udělala a musela jsem jim poslat písemné prohlášení, že se svého podílu vzdávám. Takže není absolutně možné, aby Vás z dědictví vynechali, nebo dokonce zapřeli Vaši existenci. To je naprosto vyloučeno.

hodnocení

2x

Píšete, že nic dědit nepotřebujete, že máte dost, jde Vám jen o princip. Tak to nerozviřujte. Proč? Vztahy s otcem máte špatné, asi ani s bratrem jste nebyl v kontaktu. Když paní zemřela už před 3 lety, to jste jí ani na Vánoce neposlal dárek, dopis, nezavolal? Pochybuji, že by otec mohl zabránit domu, abyste byli v telefonickém kontaktu. Neseděl jistě ve dne v noci u ní, aby jí sebral z ruky sluchátko. Myslím, že když jste se oba opravdu měli rádi, že se nějaká cestička ke spojení dá najít a ne 3 roky o sobě mlčet.

Co od toho teď očekáváte? I pokud by bylo řízení obnoveno, nastaly by neshody, hádky, mezi Vámi, otcem a bratrem. Věřte, že by se jim to nelíbilo. Maminku to už stejně nevrátí a majetek přece máte. Tak Vám není zapotřebí se handrkovat. Berte to kapku s nadhledem. Princip se v tomto případě k ničemu, žijte si dál, jak jste žil a nedělejte to. Pokud, jim tedy, nechcete udělat nějaké naschvály. Přineslo by to jen zlo a mrzutosti¨pro všechny zúčastněné. Jaga.

Já to cítím naopak. Otec a bratr notářovi zatloukli, že existuje druhý syn zesnulé. Maminka mohla být posledních pár let ve stavu, že nekomunikovala a tazatel s ní komunikoval zprostředkovaně, fyzicky ji neviděl, to je u pobytů v cizině klidně možné. Teď si má nechat líbit, že ho vyšoupli z dědického řízení a mnou si ruce? Na takovémhle činu má stavět svůj kladný vztah s otcem a bratrem?

No to se mi nějak ale nezdá, protože i zemřelá žena má své doklady a její děti jsou v nich uvedeny všechny. A to je právě práce notáře. Ten přece musí její děti vyhledat, je to jeho povinnost a za to si bere peníze. To by bylo velice snadné zapřít své sourozence a dělat, že jsem jediná dědička. A už určitě to nejde v případě, že je skutečně co dědit. To je přece přímo nemyslitelné. Pokud ovšem není co dědit, tak notář nikoho nehledá, nemá totiž proč a jedná s tím, kdo se k němu dostaví jako zástupce rodiny, třeba v tom případě, že dotyčná osoba byla umístěna třeba v nemocnici na LDN, kam také chodil té osoby důchod. Pokud té paní přišel důchod do nemocnice a ona třeba druhý den zemřela, pak jsou vyúčtovány náklady na nemocnou v nemocnici a zbytek je převeden na notáře. A pak se odehrává to, co jsem popisovala. Vím to naprosto přesně, protože mi za těchto okolností zemřela maminka. Také nic neměla a já mám nevlastní sestru, ale ani maminka a ani já jsme třicet let nevěděly kde žije. Neustále se vdávala, rozváděla a stěhovala z místa na místo. Styky s rodinou úplně přerušila. Ani na pohřbu nebyla, protože jsem ji jednoduše nenašla. Ale notářka o její existenci věděla. Jenomže nebylo co řešit, z důchodu po odečtení nákladů nemocnice a notářky, zbyly asi tři tisíce. Vyplatila je jednoduše plátci pohřbu, což je také uvedeno v dokladech.

hodnocení

0x
Ano,ano,bude to tak.Kdyby Vás matka nevydědila,byl byste k dědictví samozřejmě přizván.Smutné...

Pokud žije v cizině, notář prostě neznal jeho adresu a táta mu ji zatajil.

potr
hodnocení

Určitě nevidedila to vim na tisíc procent
doplněno 28.02.15 20:49: Je možné aby mě otec zapřel Nebo si něco vymyslel nebejt tety tak to nevím ani teď volal jsem každý den tel mi nikdo nevzal Nebo vzal prý omyl ale bratra poznám
doplněno 28.02.15 20:52: Na tisíc procent mě nevidedila !to Vím tak jak to že mě nikdo jako notář nic neřekl? Otázka je pořád stejná
doplněno 28.02.15 20:55: Z maminkou jsem měl super vztah jen ten otec problém nebere mě, ale to už teď nějak neřeším ,ale je to možné? Že by mě ten notář nedal vědět?

no ale s bratrem jsi nemluvil o tom?

hodnocení

0x

Napsal jste ,že to budou v září 3 roky.Takže přes 2 roky jste o ní nevěděl.Na dědické řízení jsou pozvání jen dědicové,co něco dědí.Ale je možné,že vás neudali jako syna.Pokud jste nejevil zájem.

potr
hodnocení

S maminkou jsem byl v kontaktu ale najednou mě byl přerušení ,určitě otec tomu bránil Nebo já nevím, ale vidím to tak,ale to není otázka na kterou se ptám, nereste muj vztah k matce to nebyla otazka,nechci psát co vše se tam stalo, ale s maminkou jsem byl v kontaktu, najednou ne,maminka mě milovala nechci ani psát proč jsem se to dozvěděl Až teď.to pochopte nejsem zde.ale to nebyla otázka rád bych odpověď na otázku

uska*
hodnocení

0x

Ano, je to možné, že vás nikdo nepozval. Moje zkušenost - po otci nebylo co dědit, rodiče byli rozdedeni a tak se dědické řízení ani nekonalo. Po smrti maminky notářka zapomněla pozvat mé dvojče. Odložili jsme schůzku s notářkou a mé dvojče bylo dodatečně pozváno. I toto se děje.

dedic
hodnocení

0x

Notář může a nemusí zjišťovat oprávněné dědice. Pokud jste nebyl vyděděn, což by jste asi byl zpraven, tak můžete uplatnit obnovu řízení. Ovšem jen do třech let od právní moci původního rozhodnutí.

buss

Noo, exisruje předběžné šetření a notář zjišťuje okruh dědiců a rozsahu majetku, který má být předmětem dědického řízení. Jedná víceméně formou dotazníku, kdy se pověřený pracovník notáře vyptává ..., když ho zatlučete a nejde o závěť...

hodnocení

0x

Je to možné.

Ani moje děti nebyly přizvány k dědickému řízení, údajně proto, že nebylo co dědit - před smrtí jejich otec převedl nebo daroval všechen majetek ostatním pozůstalým.

hodnocení

0x

Je to tak v tom případě, že není vůbec co dědit. A pokud ten co umřel měl třeba ještě nárok na poslední důchod, notář informuje toho člověka, který je uveden v papírech od pohřební služby jako objednatel a také plátce nákladů na pohřeb dotyčné osoby a tomu eventuelně vyplatí ten důchod po pozůstalém a také si z toho odečte svůj honorář. A to vůbec ta zemřelá osoba nemusí nikoho vydědit. Kde nic není, ani čert nebere...

hodnocení

0x

Můj první muž také neviděl syna dorých40let a teď umřel a syn má nárok na dědictví.Nemusí se stýkat.Nenapsal závěť tak to bylo "otevřené"..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]